Troba la teva recepta

Revista

Portada 206
Cuina núm. 206. Setembre 2017

Esmorzars per començar bé el dia!

En aquest número
Pescaturisme a Cambrils

Per fer boca / Gastropistes

Tot el gust de Cambrils

S'acaba l'estiu i les viles costaneres recuperen un ritme més tranquil, però els atractius gastronòmics es mantenen

Us convidem a visitar Cambrils, aquesta tardor, amb propostes tan gustoses com les d'aquestes pàgines.

text: Ferran Caldés / il·lustració: Nik Neves

Taverna Rom

Per fer boca / taula reservada

Una taverna heterodoxa a la platja de Roses

La cuina de Pere Planagumà salta del paisatge garrotxí al de l'Empordà mariner

Al primer pis a sobre de la Taverna Rom, a l'octubre està previst que s'hi obri un espai centrat en la cuina marinera d'avantguarda. 

text: Josep Sucarrats

Peix i marisc del restaurant Marea Alta

Per fer boca / Gent de mar

"Cada regió té la seva manera de cuinar i menjar el peix fresc"

Enrique Valentí, cuiner i restaurador madrileny, va obrir fa un any el Marea Alta, un local amb bones vistes al mar

Després d'arribar a Barcelona, Valentí va continuar cuinant, però també va posar-se al capdavant de diversos projectes gastronòmics. Un dels últims projectes és el Marea Alta, que va obrir fa un any a la Torre Colom, a les Drassanes de Barcelona. 

text: Ferran Caldés / foto: Enrique Marco

Street food a Ciutat de Mèxic

Per fer boca / Postal gastronòmica

Més enllà del picant

És una de les cuines internacionals que coneixem més, però, alhora, és una de les més estereotipades

Viatgem a la capital mexicana per conèixer de primera mà la gastronomia mexicana. 

text: Mar Jardiel (realitzadora) / foto: Thinkstock

Salvador Garcia-Arbós i Jordi Luque

Per fer boca / Gurmet VS foodie

Àpats còmodes?

Interiorisme al món de la restauració

Parlem amb en Salvador Garcia-Arbós i Jordi Luque sobre el paper del interiorisme als restaurants.

foto: Enrique Marco

Menú de setembre

A la cuina

Menú de setembre

Quan diem adéu a l'estiu arriba el moment de fer un canvi de ritme

S'acaben les vacances i la flaire de tardor comença a omplir la taula i el rebost. Aquest mes us proposem un menú amb quatre protagonistes destacats: mongeta tendra, all, pera i, és clar, bolets. Quatre ingredients que prenen el relleu de les fruites més refrescants que hem menjat a l'estiu.

recepta: Francesc Murgadas / foto: Anna Garcia Frigola / cuina: Beatriz De Marcos

Pep Nogué cuinant amb Teresa Farré Miró

A la cuina

Un xef a casa

Una escudella de tardor

Pep Nogué es desplaça a la Conca de Barberà per cuinar amb Teresa Farré Miró, de Santa Coloma de Queralt, una sopa de bolets, que podreu veure també al bloc de la Cuina de la Teresa.

recepta i cuina: Teresa Farré Miró / foto: Enrique Marco

Esmorzars per començar bé el dia

A la cuina

Esmorzars per començar bé el dia!

Esmorzar com un rei, dinar com un príncep i sopar com un pobre

La majoria de dietistes i nutricionistes coincideixen a destacar que un esmorzar com cal ha de ser variat i energètic. I alerta, que energètic no vol dir hipercalòric. 

text: Ferran Caldés / receptes i cuina: Eva Garcia Hausmann / Foto: Becky Lawton

Cim i tomba tradicional

A la cuina

El mes del cim i tomba!

Els mariners de Tossa, quan sortien a la mar, s'enduien un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro i preparaven un plat de peix i verdures senzill i deliciós

Ara, els restaurants de la vila ofereixen cada setembre el menú de La Cuina del Cim i Tomba, el plat típic de Tossa.

text: redacció / foto: Mariona Villavieja

Llenties pardines guisades amb carn

A la cuina

Llenties

Aquest llegum senzill i fàcil de preparar és una bona font de proteïnes històrica

Els treballadors de les piràmides egípcies les rebien amb alegria com a part del salari, però per al fill d'Esaú no van ser cap festa: el seu pare el va vendre per un plat de llenties. És un dels aliments més antics dels quals es té notícia. Tasteu-les vermelles, verdes (del Puy), grogues (reina), blanques (uraddal), marrons (pardines) i petites (beluga).

text: Carme Melià / receptes i foto: food photo / Cristina Rivarola / cuina: Marian Montoro

Gelatines vegetals

A la cuina

Master class

Gelatines vegetals

Les gelatines tenen molts usos diferents a la cuina i, a més, n'hi ha de molts tipus diferents. Us expliquem com fer servir les d'origen vegetal.

recepta i cuina: Carme Ruscalleda / foto: Becky Lawton

Milfulls de pasta crocant amb verduretes d'estiu

A la cuina

Itàlia veggie

Aquests restaurants ens han obert tot un món de possibilitats

Hem volgut descobrir l'essència de la cuina italiana des del punt de vista de la dieta vegetariana.

text: redacció / foto: Enrique Marco

Peixos oblidats

A la cuina / Plaers saludables

Peixos oblidats

Aposteu pel peix blau, és saníssim

Només els restauradors més entesos en peix i que tenen bons contactes al mar cuinen peixos diferents. Quan la parada té certes dimensions i és a la costa, més a prop de llotges famoses, ja podem aspirar a trobar-hi peixos diferents.

text: Núria Coll / foto: Becky Lawton - Enrique Marco (recepta)

Pa de vapor

A la cuina / Alimentar l'ànima

Zhongyuan

El 5 de setembre coincideix amb el quinzè dia del setè mes del calendari lunar xinès. La comunitat taoista celebra el Festival dels Fantasmes o Zhongyuan

Pel Festival dels Fantasmes, els taoistes xinesos cuinen al vapor uns pans de colors que poden tenir formes ben florides, explica la cuinera xinesa establerta a Barcelona Kira Chen.

text: Sergi Martín / recepta: Kira Chen

Llaminadura de maduixa, llima i menta

A la cuina / Dolç i sa

Petits fours

La mida sí que importa, i en pastisseria ens agrada que sigui petita

Jordi Bordas ens proposa tres llepolies en petit format per acabar l'àpat o per picar entre hores. De tradició francesa, els petits fours tenen la mida justa per poder-nos regalar una delicadesa dolça sense tenir cap remordiment i continuar mantenint la línia.

recepta: Jordi Bordas / foto: Becky Lawton

Pazo Señorans

Al celler

Tria de tres

Uns blancs peninsulars de raïms ben especials

Per acomiadar l'estiu amb tres vins elaborats amb varietats poc habituals a casa nostra.

text: Àngel Garcia Petit

33 by Santi Ortiz

Al celler / Remena, nena!

33 by Santi Ortiz: un local per trencar (bé) el gel

Tastem el bitter of life que ens preparen en aquest espai del barri barceloní de Sant Antoni

És jove, però Santi Ortiz és una llegenda dels concursos de cocteleria. Per fi, llueix el seu talent des de casa seva.

text: Mar Calpena / foto: Enrique Marco

Antoni Bassas i Mariona Anglès

Al celler

El tros

Antoni Bassas i Mariona Anglès

El Priorat i el Montsant s'han instal·lat en un racó de la Dreta de l'Eixample gràcies a la iniciativa d'aquests dos periodistes. Per l'amistat amb Lluís Llach, en la faceta de cellerer, han obert aquest bar de vins amb l'assessorament del Celler Vall Llach. L'experiència que proposen és diferent a la de qualsevol altra vinateria. 

text: Xavier Sust / foto: Enrique Marco

Enotren pel pla de Bages

Al celler

Enotren

Ens apropem als cellers del Bages amb ferrocarril

El pla del Bages va ser la regió vinícola més important de Catalunya. La denominació d'origen actual reconeix el presitgi d'aquests vins. Tastar-los sobre el terreny és facilíssim: FGC ofereix bitllets combinats per arribar - s'hi des de totes les estacions de la línia Llobregat - Anoia. 

text: redacció

Raïm

Al rebost / El decàleg

Raïm

Més enllà del vi...

Sí, del raïm se'n fa vi, això ho tenim tots ben clar. Però aquests gotims petits i brillants també són una fruita dolça i de gust agradable per menjar sola, o bé fer servir a la cuina, de l'aperitiu a les postres.

text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Coca de recapte

Al rebost

Tria bé!

Coca de recapte vs. pizza italiana

Posar coses a sobre d'una massa fina s'ha fet en moltes cuines del món i des de temps immemorials. La palma se l'emporten els italians amb la pizza, és clar, però els catalans també en tenim una versió. Aquest mes, enfrontem la coca de recapte amb la pizza italiana!

text: Ferran Caldés / Foto: Anna Garcia Frigola - Thinkstock

Mandarines i alvocats

Al rebost / Tant de gust

Mandarines i alvocats

A la Calafa, a Alcanar, conreen varietats antigues de cítrics i fruites subtropicals en una finca petita

En una finca de mitja hectàrea, a tocar d'Alcanar, Agustí Grau i Meritxell Vidal conreen mandarines, alvocats i kiwis, entre altres fruites, de manera ecològica.

text: Ferran Caldés / foto: Enrique Marco

Forn La Valenciana

Al rebost / L'adreça

Darrere de cada pa hi ha un artesà

En un carrer del barri barceloní del Raval s'amaga un petit forn que té més d'un segle d'història

Entre les seves parets podem trobar qualsevol tipus de pa, fet del dia i a mà. Els seus productes són d'una qualitat indiscutible i el secret, és clar, passió pel que fan. Al forn La Valenciana, fan tota mena de pa de manera artesana, així com productes de brioixeria.

text: Cristina Camilleri / foto: Enrique Marco

Cebes a l'hort

Al rebost / L'hort a casa

Ha arribat l'hora de plantar cebes

Entre els mesos d'agost i octubre podem fer les primeres sembres de ceba

Aquesta hortalissa tan versàtil a la cuina té algunes complicacions, quan es troba a l'hort. Necessita una terra treballada a consciència, humitat i fertilització.

Museu de la Vida Rural. Maria Rosa Vila

Al rebost / Museu de la Vida Rural

La verema, un any més

El setembre és el mes per excel·lència de retorn a la vida quotidiana després de les vacances, i a la vinya representa un moment de molta feina

A l'estiu, els pagesos amb vinya hauran esporgat i despampolat, aixecat filferros i ensofrat. I per fi comença la verema, que aquest any s'ha avançat, tot i que hi ha menys raïm.

foto: Maria Rosa Vila

Charles Spence. Sam Frost

Al rebost / Entrevista

Charles Spence

Aquest catedràtic de psicologia experimental de la Universitat d'Oxford fa vint anys que investiga com percebem l'entorn.

En el seu nou llibre, titulat 'Gastrofísica. La nueva ciencia de la comida', se centra en la ciència que hi ha darrere de la cuina.

text: Ferran Caldés / foto: Sam Frost

Capsa de galetes

Al rebost / És fàcil!!!

Capsa de galetes

Us expliquem com fer una capsa per a les vostres galetes

Un toc de glamur per als moments de relax en què compartim una bona conversa i assaborim dolços llaminers.

foto: Becky Lawton

Al rebost

L'enciclopèdia dels 'Tips'

Darrere de cada mos hi ha un món de coneixement que, empesos per la gola, solem oblidar

Però aquesta saviesa amagada és, justament, la que inspira els temes que l'espai radiofònic 'Tips' tracta cada setmana. Aquí en podem degustar quatre: bajoca/mongeta, foie gras, tonyina vermella i xai.

text: Paula Molés

Receptes

Entrants de tardor

recepta: Francesc Murgadas / foto: Anna Garcia Frigola

Amanida de mongetes i gambes

recepta: Francesc Murgadas / foto: Anna Garcia Frigola

Sopa de bolets

recepta i cuina: Teresa Farré Miró / foto: Enrique Marco

Sandvitx vegetal amb salsa de iogurt

receptes i cuina: Eva Garcia Hausmann / foto: Becky Lawton

Torrades variades

receptes i cuina: Eva Garcia Hausmann / foto: Becky Lawton

Iogurt amb musli i pera

receptes i cuina: Eva Garcia Hausmann / foto: Becky Lawton

Amanida de llenties beluga amb gambes

receptes i foto: food photo - Cristina Rivarola / cuina: Marian Montoro

Minipebrots verds i vermells

recepta i cuina: Carme Ruscalleda / foto: Becky Lawton

Milfulls de pasta crocant amb verduretes d'estiu

recepta i cuina: restaurant Leccabaffi / foto: Enrique Marco

Risotto amb tòfona

recepta i cuina: restaurant Meneghina / foto: Enrique Marco

Pizza de flors i tòfona

recepta i cuina: restaurant La Balmesina / foto: Enrique Marco

Conill amb llimona

recepta: Francesc Murgadas / foto: Anna Garcia Frigola / cuina: Beatriz De Marcos

Cim i tomba

foto: Mariona Villavieja

Llenties pardines guisades amb carn

receptes i foto: food photo - Cristina Rivarola / cuina: Marian Montoro

Cassola d'oblada

foto: Becky Lawton - Enrique Marco (recepta)

Llaminadura de maduixa, llima i menta

pastisser: Jordi Bordas / foto: Becky Lawton

Macaron de cacauet

pastisser: Jordi Bordas / foto: Becky Lawton

Núvols de taronja

pastisser: Jordi Bordas / foto: Becky Lawton

Cuscús amb figues

foto: Becky Lawton / recepta: Adriana Ortemberg

Peres especiades

recepta: Francesc Murgadas / foto: Anna Garcia Frigola / cuina: Beatriz De Marcos

Suc de remolatxa i poma

receptes i cuina: Eva Garcia Hausmann / foto: Becky Lawton

Hamburguesa de llenties vermelles

receptes i foto: food photo - Cristina Rivarola / cuina: Marian Montoro

Pa al vapor

recepta: Kira Chen

Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto