Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada CUINA 275
Cuina núm. 275. Desembre 2023 - Gener 2024 2023

El Nadal a les teves mans

En aquest número

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / Entrevista

Francesc Fortí i Francina Suriñach

El Racó d'en Binu

Els cognoms en vida de la cuina catalana amb el do per definir qui som i d'on venim es poden comptar amb els dits de la mà. Sens dubte, Fortí n'és un dels més il·lustres. Llop solitari, amant d'àpats pantagruèlics i guardià de receptes acadèmiques injustament oblidades que no vol compartir ni per tot l'or del món. Motius de pes per no esborrar de la memòria un restaurant llegendari.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

10 cites 'gastro' que no us podeu perdre el 2024

Ja us podeu organitzar bé les vacances, els ponts i els festius, perquè l'agenda gastronòmica del 2024 és una autèntica bogeria! Diverses localitats d'arreu del país ja tenen a punt un munt de fires i esdeveniments destinats a reivindicar el producte local, des del tomàquet fins al caragol, el cava, la botifarra i la carxofa, entre d'altres. És l'oportunitat ideal per conèixer el territori a través de la gastronomia, tot gaudint de bona teca i d'un ambient alegre i festiu.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

Quan el Japó i el Perú es troben al plat

Un restaurant ben cèntric especialitzat en cuina Nikkei

Text: Judith Càlix / Foto: Nikkei 103

Per fer boca / Plats viatgers

Ljubljana

La capital eslovena viu la gastronomia al carrer en mercats i restaurants que omplen les terrasses. Orgull per la tradició i el producte local en cuines també influenciades per cultures veïnes. Al bell mig del centre de la ciutat, acaba d'obrir JAZ, la novetat més esperada d'Ana Ros.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Preguntes (im)pertinents

Als cuiners professionals els agrada el Nadal?

De com els grans àpats festius domèstics posen a prova la paciència i la desimboltura dels xefs fora de la seva zona de confort de la cuina del restaurant.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

A la cuina / El menú del mes

Menú d'hivern

Arriben els mesos de més fred i, aprofitant que passarem més estona a casa, us proposem un menú molt complet amb pipes de gira-sol, carbassa, llom de porc i taronges –saborós, original i variat– que us pot servir, fins i tot, com a inspiració per a alguns dels àpats familiars d'aquestes dates.

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

El iogurt

N'hi ha de mil i un sabors i de textures diferents, i és un ingredient imprescindible de moltes preparacions dolces, però el iogurt és molt més versàtil del que ens podem imaginar i, per això, aquest mes Carme Ruscalleda ens n'explica tots els secrets.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Revolucionem el Nadal amb tres joves cuiners a la recerca de restaurant

Gianmarco Greci, Joshua McCarty i Fran Baixas ronden la trentena. Tots tres són cuiners i fa tot just un any van donar per acabada l'etapa al Follia de Pot. Des de llavors, busquen restaurant a Barcelona, una ciutat cara i que no ofereix gaires oportunitats a petits projectes com el seu. Conscients que la situació es pot allargar, han descobert altres alternatives professionals, com la creació de menjar personalitzat per a actes corporatius, l'assessoria empresarial o els pop-ups o restaurants efímers. Ens ho expliquen tot en aquest reportatge i, per descobrir què estan coent, de moment, en fogons aliens, els hem proposat que ens preparin un menú per a aquestes festes... i l'han revolucionat!

Text: Judith Càlix / Receptes i cuina: Fran Baixas, Gianmarco Greci i Joshua McCarty / Foto: Enrique Marco

A la cuina / La convidada

El pollastre pausat (i sense farsa) de Xavier Graset

M'avanço al Nadal dinant amb un periodista de quilòmetre zero del Camp de Tarragona que té una fam insaciable de cultura, territori i gastronomia.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Xavier Graset / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Un pica-pica de festa inspirat en l'Índia

Les festes de Nadal són un moment de retrobament, de compartir àpats amb familiars i amics amb qui probablement no ens veiem tan sovint com voldríem. Si esteu cansats de fer sempre els mateixos plats, sorpreneu els convidats amb un menú ple de rasa, en sànscrit 'sabor', ideat per la cuinera d'origen indi Anjalina Chugani.

Text: Judith Càlix / Receptes: Anjalina Chugani / Fotos: Becky Lawton

A la cuina

Comodins

Plats que solucionen un àpat de Nadal

Esteu cansats de fer cada any canelons? Busqueu uns entrants diferents? Preneu nota d'aquestes receptes que us permetran lluir-vos a la cuina i que es poden incloure amb èxit en qualsevol dels àpats d'aquestes festes, amb els millors ingredients i combinacions delicioses i per a tots els gustos i butxaques.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Plaers saludables

És saludable compensar els excessos gastronòmics?

Quan mengem més del compte, és normal que ens plantegem saltar-nos un àpat o fer-lo molt més lleuger. Però, és bo fer-ho, o és més perjudicial?

Text: Magda Carlas

A la cuina

Detox

Plats lleugers per a després de les festes

Després d'uns quants àpats una mica més contundents del que estem acostumats, segur que us ve de gust menjar alguna cosa una mica més lleugera. Però això no vol dir que ens hàgim de limitar a les amanides o les cremes senzilles!

Edició: Ferran Caldés / Receptes i foto: Delicooks

A la cuina / Les postres de casa

Un Nadal ben dolç

Tot i que les postres estrella del Nadal siguin els torrons i les neules, hi ha moltes maneres de celebrar les festes. És un bon moment per animar els més petits de casa a cuinar. Per això, aquest mes, la nostra pastissera de capçalera ens proposa uns dolços molt nadalencs i divertits que agradaran a tothom, i no només a l'hora de menjar, sinó també a l'hora de fer-los!

Receptes i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

A la cuina / En un tres i no res

Torró de Xixona

Són les postres estrella del Nadal i aquesta varietat, originària del País Valencià, és una de les més consumides. A més de postres, però, és un ingredient genial per a altres preparacions.

Text i receptes: David Caballero

Al celler / Tria de tres

Màgnum: vi per compartir

Per Nadal, reunim la família i gaudim del vi en un format més gran, reservat per a les ocasions especials.

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler / Pel broc gros

25 anys de Speakeasy: més enllà de les modes

L'espai de Javier de las Muelas celebra un quart de segle amb novetats i el mateix esperit clandestí de sempre.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al celler

Tendències 2024

Com seran els vins que destacaran l'any vinent?

Aventurar quins seran els vins que sobresortiran el 2024 no és fàcil, tenint en compte que el ritme de la vinya i de l'elaboració del vi són molt lents en un món que va molt ràpid. Per això hem demanat l'opinió de gent que està en contacte amb el sector però també amb el públic, i, d'una manera o una altra, tots coincideixen que el canvi climàtic i una elaboració i un consum conscients marcaran els vins que venen. Aquí teniu un resum de tot el que ens han explicat i uns quants vins d'exemple, però us recomanem que no us quedeu amb això. Busqueu aquests prescriptors als restaurants on treballen o als mitjans on escriuen (també al CUINA). Així, estareu al cas de tota l'actualitat d'aquest món. 

Text: Margalida Ripoll

Al celler / Birrologia

El paper de les espècies

Històricament dominants en el caràcter de la cervesa, avui no se'n consideren un ingredient bàsic, però són determinants en el perfil de certs estils.

Text: Joan Villar-i-Martí

Al rebost

Panettone

No és originari de casa nostra, però el panettone s'ha fet un lloc a les nostres taules, per Nadal. Fer-lo bé és tot un repte, ja que cal estar molt pendents del temps i la temperatura. Hem preguntat a Daniel Jordà com és el panettone perfecte.

Text: Raquel Merino / Foto: Getty Images

Al rebost / L'adreça

Bombons, xocolata i torrons artesans

La família Pons, propietària de la històrica bomboneria homònima del barrí barceloní de Sants, estrena una botiga al veí les Corts que reprodueix l'encant i l'oferta de l'original.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Vall d'Aran inesperada

Cinc espais gastronòmics per descobrir la comarca més remota

Text: Ferran Caldés / Fotos: Getty Images (obertura), Jordi Domènech (Eth Bistró i El Portalet) i Alex Froloff (Era Coquela, Es Arraïtzes i El Ciervo)

Al rebost / Plats amb història

Un gall dindi del convent

En aquest número, recuperem una recepta de gall dindi d'un receptari conventual anònim, escrit a mitjan segle XVIII per algun monjo de l'orde dels franciscans. Mossegades d'història!

Text: Redacció / Foto: Enrique Marco / Recepta i cuina: Jaime Pérez Sicilia (7 Portes)

Fora de carta / Pecats venials

Eloi Cordomí

El meteoròleg de TV3 ens confessa les seves temptacions gastronòmiques més íntimes

Text: Joan Callarissa / Foto: TV3

Fora de carta / Sopa de lletres

Aquest Nadal, regalem oli d'oliva

Hem de donar valor al prestigi de l'oli ben fet, que a casa nostra és molt abundant i que es mereix tota l'atenció en un moment d'augment de preus significatiu.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • ‘Kobariski struklji’
  • Xató vermellat
  • ‘Rotolo rossini’
  • Cassoletes de pasta fil·lo ‘dahi puri’
  • Tacos de ‘tikka masala’ de ‘jaca’
  • Bullabessa
  • Aperitiu de gorgonzola, poma i fruita seca
  • Wellington de verdures 
  • Amanida de remolatxa, quinoa, feta i fulles verdes
  • Torró de foie-gras
  • Canelons amb beixamel
  • Arrosset de Sant Esteve
  • Llom de porc amb salsa de pastanaga
  • Rellom de porc amb tzatziki
  • Galantina de pollastre, foie, prunes i espècies
  • Pollastre de la sogra
  • Vieires gratinades
  • Porc farcit amb xampinyons i espècies
  • Ànec rostit al forn
  • Xai confitat amb puré de carbassa
  • Pollastre amb prunes i pinyons
  • Gall dindi
  • Fregitel·la de seitons i amanida d’alga wakame
  • Flam de taronja
  • Nugat gelat d’Agramunt
  • Arbre de pasta de full
  • ‘Pop cakes’ de ren
  • Pinyes de massapà i cereals de xocolata
  • Gelat de torró
  • Escuma de torró
  • Pannacotta de torró
  • Galetes de torró
  • Rotlles amb verdures i vinagreta de teriyaki
  • Coca salada de pipes de gira-sol
  • Milfulls de carbassa i fruita seca
  • ‘Masala papad’
  • ‘Sanna pakora’
  • Brou vegetal
  • Curri de cuscús de coliflor i cigrons al forn
  • Sopa de porro i bròquil
  • Vinagreta de torró
  • Dry Martini
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto