El Nadal a les teves mans
Plats del mes
Tot el que heu de saber per estar al dia
Per fer boca / Entrevista
Francesc Fortí i Francina Suriñach
El Racó d'en Binu
Els cognoms en vida de la cuina catalana amb el do per definir qui som i d'on venim es poden comptar amb els dits de la mà. Sens dubte, Fortí n'és un dels més il·lustres. Llop solitari, amant d'àpats pantagruèlics i guardià de receptes acadèmiques injustament oblidades que no vol compartir ni per tot l'or del món. Motius de pes per no esborrar de la memòria un restaurant llegendari.
Per fer boca / Gastropistes
10 cites 'gastro' que no us podeu perdre el 2024
Ja us podeu organitzar bé les vacances, els ponts i els festius, perquè l'agenda gastronòmica del 2024 és una autèntica bogeria! Diverses localitats d'arreu del país ja tenen a punt un munt de fires i esdeveniments destinats a reivindicar el producte local, des del tomàquet fins al caragol, el cava, la botifarra i la carxofa, entre d'altres. És l'oportunitat ideal per conèixer el territori a través de la gastronomia, tot gaudint de bona teca i d'un ambient alegre i festiu.
Per fer boca / La tria de la directora
Quan el Japó i el Perú es troben al plat
Un restaurant ben cèntric especialitzat en cuina Nikkei
Per fer boca / Plats viatgers
Ljubljana
La capital eslovena viu la gastronomia al carrer en mercats i restaurants que omplen les terrasses. Orgull per la tradició i el producte local en cuines també influenciades per cultures veïnes. Al bell mig del centre de la ciutat, acaba d'obrir JAZ, la novetat més esperada d'Ana Ros.
Per fer boca / Preguntes (im)pertinents
Als cuiners professionals els agrada el Nadal?
De com els grans àpats festius domèstics posen a prova la paciència i la desimboltura dels xefs fora de la seva zona de confort de la cuina del restaurant.
A la cuina / El menú del mes
Menú d'hivern
Arriben els mesos de més fred i, aprofitant que passarem més estona a casa, us proposem un menú molt complet amb pipes de gira-sol, carbassa, llom de porc i taronges –saborós, original i variat– que us pot servir, fins i tot, com a inspiració per a alguns dels àpats familiars d'aquestes dates.
A la cuina / Master Class
El iogurt
N'hi ha de mil i un sabors i de textures diferents, i és un ingredient imprescindible de moltes preparacions dolces, però el iogurt és molt més versàtil del que ens podem imaginar i, per això, aquest mes Carme Ruscalleda ens n'explica tots els secrets.
A la cuina
Revolucionem el Nadal amb tres joves cuiners a la recerca de restaurant
Gianmarco Greci, Joshua McCarty i Fran Baixas ronden la trentena. Tots tres són cuiners i fa tot just un any van donar per acabada l'etapa al Follia de Pot. Des de llavors, busquen restaurant a Barcelona, una ciutat cara i que no ofereix gaires oportunitats a petits projectes com el seu. Conscients que la situació es pot allargar, han descobert altres alternatives professionals, com la creació de menjar personalitzat per a actes corporatius, l'assessoria empresarial o els pop-ups o restaurants efímers. Ens ho expliquen tot en aquest reportatge i, per descobrir què estan coent, de moment, en fogons aliens, els hem proposat que ens preparin un menú per a aquestes festes... i l'han revolucionat!
A la cuina / La convidada
El pollastre pausat (i sense farsa) de Xavier Graset
M'avanço al Nadal dinant amb un periodista de quilòmetre zero del Camp de Tarragona que té una fam insaciable de cultura, territori i gastronomia.
A la cuina
Un pica-pica de festa inspirat en l'Índia
Les festes de Nadal són un moment de retrobament, de compartir àpats amb familiars i amics amb qui probablement no ens veiem tan sovint com voldríem. Si esteu cansats de fer sempre els mateixos plats, sorpreneu els convidats amb un menú ple de rasa, en sànscrit 'sabor', ideat per la cuinera d'origen indi Anjalina Chugani.
A la cuina
Comodins
Plats que solucionen un àpat de Nadal
Esteu cansats de fer cada any canelons? Busqueu uns entrants diferents? Preneu nota d'aquestes receptes que us permetran lluir-vos a la cuina i que es poden incloure amb èxit en qualsevol dels àpats d'aquestes festes, amb els millors ingredients i combinacions delicioses i per a tots els gustos i butxaques.
A la cuina / Plaers saludables
És saludable compensar els excessos gastronòmics?
Quan mengem més del compte, és normal que ens plantegem saltar-nos un àpat o fer-lo molt més lleuger. Però, és bo fer-ho, o és més perjudicial?
A la cuina
Detox
Plats lleugers per a després de les festes
Després d'uns quants àpats una mica més contundents del que estem acostumats, segur que us ve de gust menjar alguna cosa una mica més lleugera. Però això no vol dir que ens hàgim de limitar a les amanides o les cremes senzilles!
A la cuina / Les postres de casa
Un Nadal ben dolç
Tot i que les postres estrella del Nadal siguin els torrons i les neules, hi ha moltes maneres de celebrar les festes. És un bon moment per animar els més petits de casa a cuinar. Per això, aquest mes, la nostra pastissera de capçalera ens proposa uns dolços molt nadalencs i divertits que agradaran a tothom, i no només a l'hora de menjar, sinó també a l'hora de fer-los!
A la cuina / En un tres i no res
Torró de Xixona
Són les postres estrella del Nadal i aquesta varietat, originària del País Valencià, és una de les més consumides. A més de postres, però, és un ingredient genial per a altres preparacions.
Al celler / Tria de tres
Màgnum: vi per compartir
Per Nadal, reunim la família i gaudim del vi en un format més gran, reservat per a les ocasions especials.
Al celler / Pel broc gros
25 anys de Speakeasy: més enllà de les modes
L'espai de Javier de las Muelas celebra un quart de segle amb novetats i el mateix esperit clandestí de sempre.
Al celler
Tendències 2024
Com seran els vins que destacaran l'any vinent?
Aventurar quins seran els vins que sobresortiran el 2024 no és fàcil, tenint en compte que el ritme de la vinya i de l'elaboració del vi són molt lents en un món que va molt ràpid. Per això hem demanat l'opinió de gent que està en contacte amb el sector però també amb el públic, i, d'una manera o una altra, tots coincideixen que el canvi climàtic i una elaboració i un consum conscients marcaran els vins que venen. Aquí teniu un resum de tot el que ens han explicat i uns quants vins d'exemple, però us recomanem que no us quedeu amb això. Busqueu aquests prescriptors als restaurants on treballen o als mitjans on escriuen (també al CUINA). Així, estareu al cas de tota l'actualitat d'aquest món.
Al celler / Birrologia
El paper de les espècies
Històricament dominants en el caràcter de la cervesa, avui no se'n consideren un ingredient bàsic, però són determinants en el perfil de certs estils.
Al rebost
Panettone
No és originari de casa nostra, però el panettone s'ha fet un lloc a les nostres taules, per Nadal. Fer-lo bé és tot un repte, ja que cal estar molt pendents del temps i la temperatura. Hem preguntat a Daniel Jordà com és el panettone perfecte.
Al rebost / L'adreça
Bombons, xocolata i torrons artesans
La família Pons, propietària de la històrica bomboneria homònima del barrí barceloní de Sants, estrena una botiga al veí les Corts que reprodueix l'encant i l'oferta de l'original.
Al rebost
Vall d'Aran inesperada
Cinc espais gastronòmics per descobrir la comarca més remota
Al rebost / Plats amb història
Un gall dindi del convent
En aquest número, recuperem una recepta de gall dindi d'un receptari conventual anònim, escrit a mitjan segle XVIII per algun monjo de l'orde dels franciscans. Mossegades d'història!
Fora de carta / Pecats venials
Eloi Cordomí
El meteoròleg de TV3 ens confessa les seves temptacions gastronòmiques més íntimes
Fora de carta / Sopa de lletres
Aquest Nadal, regalem oli d'oliva
Hem de donar valor al prestigi de l'oli ben fet, que a casa nostra és molt abundant i que es mereix tota l'atenció en un moment d'augment de preus significatiu.
- ‘Kobariski struklji’
- Xató vermellat
- ‘Rotolo rossini’
- Cassoletes de pasta fil·lo ‘dahi puri’
- Tacos de ‘tikka masala’ de ‘jaca’
- Bullabessa
- Aperitiu de gorgonzola, poma i fruita seca
- Wellington de verdures
- Amanida de remolatxa, quinoa, feta i fulles verdes
- Torró de foie-gras
- Canelons amb beixamel
- Arrosset de Sant Esteve
- Llom de porc amb salsa de pastanaga
- Rellom de porc amb tzatziki
- Galantina de pollastre, foie, prunes i espècies
- Pollastre de la sogra
- Vieires gratinades
- Porc farcit amb xampinyons i espècies
- Ànec rostit al forn
- Xai confitat amb puré de carbassa
- Pollastre amb prunes i pinyons
- Gall dindi
- Fregitel·la de seitons i amanida d’alga wakame
- Flam de taronja
- Nugat gelat d’Agramunt
- Arbre de pasta de full
- ‘Pop cakes’ de ren
- Pinyes de massapà i cereals de xocolata
- Gelat de torró
- Escuma de torró
- Pannacotta de torró
- Galetes de torró
- Rotlles amb verdures i vinagreta de teriyaki
- Coca salada de pipes de gira-sol
- Milfulls de carbassa i fruita seca
- ‘Masala papad’
- ‘Sanna pakora’
- Brou vegetal
- Curri de cuscús de coliflor i cigrons al forn
- Sopa de porro i bròquil
- Vinagreta de torró
- Dry Martini