A punt per a la nit més curta!
Per fer boca
Plats del mes
Tot el que heu de saber per estar al dia
Per fer boca / L'entrevista
Àngel Esteve
Sisè
Feia temps que Lleida reclamava un restaurant farcit de saba nova per esfondrar mites absurds i regenerar un panorama gastronòmic un pèl monòton. Aquest jove sobradament preparat aposta pel foc, l'enginy i la tècnica per guanyar la batalla a la ceguera dels qui no perceben que alguna cosa està canviant a la capital de la terra ferma.
Per fer boca / Gastropistes
Els temples del bon vi
Els amants del vi saben bé que les enoteques no són com la resta de botigues, i que l'experiència de visitar-ne una va més enllà de la pura compravenda. Catalunya disposa d'establiments especialitzats que obren les portes a mons desconeguts, a vinyes amagades enmig del no-res a Austràlia o Sud-àfrica i a petits cellerers de casa nostra amb històries que val la pena conèixer. Entrar en una d'aquestes botigues és fer-ho a un altre món, on el vi adquireix una altra dimensió.
Per fer boca / Taula reservada
Com en una masia, però a Barcelona
Dinem al Tramendu més recent de Jordi Marzo, al barri barceloní de Sants
Per fer boca
XVII Concurs de Joves Cuiners i Cambrers de Catalunya
El 6 de maig, Girona es va convertir en el punt de trobada de les escoles d'hoteleria del país, en la dissetena edició del concurs organitzat per la Generalitat de Catalunya i CUINA.
Per fer boca / Pròxima parada
Madeira
A l'illa portuguesa de l'eterna primavera, romanen intactes oficis, conreus i tradicions gastronòmiques mil·lenàries que també mereixen el viatge. Són l'orgull de productors i xefs que les reivindiquen a la cuina.
Per fer boca / Preguntes (im)pertinents
Com ho podem fer, per comprar cireres bones de debò?
Tot el que hem de saber d'aquesta fruita estiuenca i el que hem de tenir en compte a l'hora de triar-les i conservar-les per gaudir-ne de la millor manera.
A la cuina
Menú del mes de juny
Aquest mes, Sandra Pisa ens proposa un menú amb quatre ingredients perfectes per donar la benvinguda a l'estiu. Una amanida amb ruca, una recepta amb mill i hortalisses, carn amb salsa d'enciam i un deliciós milfulls amb cireres.
A la cuina / Master class
Conserves de peix
Aquest mes, Carme Ruscalleda ens explica la millor tècnica per tenir sempre a mà un bon peix per a les nostres receptes.
A la cuina
Pioneres de la nostra cuina
Mariona Quadrada
Com les fulles de llimoner arrebossades, la sípia ofegada i la sarsuela, a la memòria sentimental de Mariona Quadrada hi ha associades menges i llepolies, paisatges i tradicions. Aquesta cuinera, gastrònoma, mestra i investigadora reusenca ha dedicat la vida a promocionar la cuina catalana, especialment al Camp de Tarragona. La periodista Tana Collados fa un repàs de la trajectòria d'aquesta cuinera, el primer d'uns retrats que CUINA vol publicar en homenatge a les pioneres de la nostra gastronomia.
A la cuina / La convidada
Un 'clafoutis' d'albercocs fet segons el mètode científic
La Susana, que és farmacèutica, em rep a la seva casa de Calella amb l'enèsima versió d'un pastís que ha elaborat seguint el sistema de prova i error.
A la cuina
Receptes per a la nit més curta
La coca i el cava són els protagonistes indiscutibles de la revetlla de Sant Joan, però per gaudir de la nit més curta de l'any us volem proposar un menú perfecte per celebrar un àpat amb la família i els amics, que no us porti gaire feina, que llueixi i que, al mateix temps, sigui un petit homenatge a aquells àpats de celebració de tota la vida: ous farcits, sandvitxos de còctel de llagostins, basteles de pollastre i una coca salada. Bona revetlla!
A la cuina / Plaers saludables
El gènere influeix a l'hora d'aprimar-nos?
Hi ha un tema que és especialment decebedor per a moltes dones. Veure que els homes, menjant el mateix, perden pes amb molta més facilitat. I és que el gènere influeix, i força, a l'hora d'aprimar-nos.
A la cuina
Albergínia. L'hortalissa dels mil noms
Albargínia, albarginy, albergina, alberginya, aubergini, aubregínia, asbergínia, asberginya, bergínia, obergènia, obergínia, obregínia, albargenya... i, és clar, albergínia. aquesta hortalissa que arriba al mercat els mesos de calor té tants noms com maneres de cuinar-la. En aquestes pàgines, per exemple, descobrireu com fer-ne una quiche, un aperitiu i un plat d'inspiració asiàtica.
A la cuina / Les postres de casa
Dolça Portugal
N'hi ha prou amb recórrer els carrers de Lisboa, de Porto, de Faro o de qualsevol ciutat portuguesa per adonar-se que els dolços són un dels símbols d'identitat de la gastronomia lusitana. Si us deliu pels pastissets de crema, per la seva versió del flamet o pels deliciosos pastéis de tentúgal, aquí teniu tres receptes per gaudir de Portugal des de casa!
A la cuina / En un tres i no res
Préssec de vinya
És una de les fruites de pinyol més apreciades i esperades, quan arriba l'estiu. Amb una pela vellutada de color groc o vermell, segons la varietat, el préssec ens agrada pel gust dolç i sucós, que li dona moltes possibilitats, a la cuina.
Al celler / Tria de tres
Vins que es beuen freds
Al celler
Més frescos i menys fusta: així són els nous vins negres
La demanda de vins negres clàssics, que acostumaven a ser densos i fer-se pesats, va de baixa, i això ha obert el camí a un nou estil de negres més frescos, amb menys pas per fusta i un grau alcohòlic més contingut, de manera que són més fàcils de beure.
Al celler / Pel broc gros
Una marisqueria moderna amb una barra que cal visitar
El restaurant Batea aposta per una cocteleria de temporada amb producte vegetal i fresc.
Al celler / Birrologia
Escola belga: Tripel, potència amable
Clares, de tall belga i amb una potència que convé no obviar, malgrat que siguin fàcil de beure. Un estil clàssic, però plenament vigent
Al rebost / L'adreça
Aliments i begudes amb consciència
Des del mes d'abril passat, el barri barceloní de Sant Antoni acull D'ins a Casa, un espai de consum responsable de productes, plats i menús per emportar amb valor social i sostenible.
Al rebost / Caçasabors
Una paella amb toc de llenya
El paeller ofereix 'packs' per preparar la recepta tradicional a casa sense haver de renunciar a l'aroma inconfusible de la llenya
Al rebost / Tria bé
Tomàquet de penjar
Parlem del rei del pa amb tomàquet amb una biòloga que en conrea 120 varietats.
Fora de carta / Pecats venials
Agnès Marquès
La periodista de 3Cat ens confessa quines són les seves temptacions gastronòmiques.
Fora de carta / Sopa de lletres
La importància de la gastronomia rural
En un món globalitzat, el que és local esdevé un tresor. En un món homogeneïtzat, la diferència mereix el viatge. En un món cada cop més virtual, només es tasta realment el que és autèntic.
- Tramezzini d'ou i germinats
- Amanida de tomàquet, ruca i parmesà
- Conserva de bonítol
- Amanida de bajoques
- Coca d'albergínia i formatge
- Sandvitx de còctel de llangostins
- Ous mimosa amb salmó fumat
- Quiche d'albergínia i tomàquet sec
- Aperitiu de préssec, formatge i pernil
- Amanida de préssec, tomàquet i burrata
- Amanida de tomàquet amb ventresca
- Dip de formatge i verdures fresques
- Llaminera de porc amb salsa d'enciam
- Rap amb carxofes, salsa avgolémono i puré de pèsols
- Espatlles de conill amb sajolida i llimona
- Bastela de pollastre i ametlles
- Pasta de full, salmó i xampinyons
- Sardines a la brasa
- Llobarro amb salseta particular de peix
- Malassades
- Milfulls amb cireres
- Coca amb cireres
- Clafoutis d'albercocs i safrà
- Pastéis de nata o de Belém
- Toucinho do céu
- Pastéis de tentúgal
- Iogurt, préssec i granola
- Mill amb pastanaga i carbassó
- Albergínies amb miso
- Babaganuix
- Préssecs en almívar
- Sopa freda de préssec de vinya
- Préssecs al vi negre