Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 280
Cuina núm. 280. Juny 2024

A punt per a la nit més curta!

En aquest número

Per fer boca

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / L'entrevista

Àngel Esteve

Sisè

Feia temps que Lleida reclamava un restaurant farcit de saba nova per esfondrar mites absurds i regenerar un panorama gastronòmic un pèl monòton. Aquest jove sobradament preparat aposta pel foc, l'enginy i la tècnica per guanyar la batalla a la ceguera dels qui no perceben que alguna cosa està canviant a la capital de la terra ferma.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Els temples del bon vi

Els amants del vi saben bé que les enoteques no són com la resta de botigues, i que l'experiència de visitar-ne una va més enllà de la pura compravenda. Catalunya disposa d'establiments especialitzats que obren les portes a mons desconeguts, a vinyes amagades enmig del no-res a Austràlia o Sud-àfrica i a petits cellerers de casa nostra amb històries que val la pena conèixer. Entrar en una d'aquestes botigues és fer-ho a un altre món, on el vi adquireix una altra dimensió. 

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / Taula reservada

Com en una masia, però a Barcelona

Dinem al Tramendu més recent de Jordi Marzo, al barri barceloní de Sants

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca

XVII Concurs de Joves Cuiners i Cambrers de Catalunya

El 6 de maig, Girona es va convertir en el punt de trobada de les escoles d'hoteleria del país, en la dissetena edició del concurs organitzat per la Generalitat de Catalunya i CUINA.

Text: Ferran Caldés / Foto: Xevi F. Güell

Per fer boca / Pròxima parada

Madeira

A l'illa portuguesa de l'eterna primavera, romanen intactes oficis, conreus i tradicions gastronòmiques mil·lenàries que també mereixen el viatge. Són l'orgull de productors i xefs que les reivindiquen a la cuina.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Preguntes (im)pertinents

Com ho podem fer, per comprar cireres bones de debò?

Tot el que hem de saber d'aquesta fruita estiuenca i el que hem de tenir en compte a l'hora de triar-les i conservar-les per gaudir-ne de la millor manera.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

A la cuina

Menú del mes de juny

Aquest mes, Sandra Pisa ens proposa un menú amb quatre ingredients perfectes per donar la benvinguda a l'estiu. Una amanida amb ruca, una recepta amb mill i hortalisses, carn amb salsa d'enciam i un deliciós milfulls amb cireres. 

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master class

Conserves de peix

Aquest mes, Carme Ruscalleda ens explica la millor tècnica per tenir sempre a mà un bon peix per a les nostres receptes.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Pioneres de la nostra cuina

Mariona Quadrada

Com les fulles de llimoner arrebossades, la sípia ofegada i la sarsuela, a la memòria sentimental de Mariona Quadrada hi ha associades menges i llepolies, paisatges i tradicions. Aquesta cuinera, gastrònoma, mestra i investigadora reusenca ha dedicat la vida a promocionar la cuina catalana, especialment al Camp de Tarragona. La periodista Tana Collados fa un repàs de la trajectòria d'aquesta cuinera, el primer d'uns retrats que CUINA vol publicar en homenatge a les pioneres de la nostra gastronomia.

Text: Tana Collados / Recepta: Mariona Quadrada / Cuina: David Caballero / Estilisme: Inés Montoya / Foto: Enrique Marco i Pep Montoya (receptes)

A la cuina / La convidada

Un 'clafoutis' d'albercocs fet segons el mètode científic

La Susana, que és farmacèutica, em rep a la seva casa de Calella amb l'enèsima versió d'un pastís que ha elaborat seguint el sistema de prova i error.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Susana Valcárcel / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Receptes per a la nit més curta

La coca i el cava són els protagonistes indiscutibles de la revetlla de Sant Joan, però per gaudir de la nit més curta de l'any us volem proposar un menú perfecte per celebrar un àpat amb la família i els amics, que no us porti gaire feina, que llueixi i que, al mateix temps, sigui un petit homenatge a aquells àpats de celebració de tota la vida: ous farcits, sandvitxos de còctel de llagostins, basteles de pollastre i una coca salada. Bona revetlla!

Edició: Ferran Caldés / Receptes, cuina i estilisme: Eva G. Hausmann / Foto: Becky Lawton

A la cuina / Plaers saludables

El gènere influeix a l'hora d'aprimar-nos?

Hi ha un tema que és especialment decebedor per a moltes dones. Veure que els homes, menjant el mateix, perden pes amb molta més facilitat. I és que el gènere influeix, i força, a l'hora d'aprimar-nos.

Text: Magda Carlas

A la cuina

Albergínia. L'hortalissa dels mil noms

Albargínia, albarginy, albergina, alberginya, aubergini, aubregínia, asbergínia, asberginya, bergínia, obergènia, obergínia, obregínia, albargenya... i, és clar, albergínia. aquesta hortalissa que arriba al mercat els mesos de calor té tants noms com maneres de cuinar-la. En aquestes pàgines, per exemple, descobrireu com fer-ne una quiche, un aperitiu i un plat d'inspiració asiàtica. 

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Dolça Portugal

N'hi ha prou amb recórrer els carrers de Lisboa, de Porto, de Faro o de qualsevol ciutat portuguesa per adonar-se que els dolços són un dels símbols d'identitat de la gastronomia lusitana. Si us deliu pels pastissets de crema, per la seva versió del flamet o pels deliciosos pastéis de tentúgal, aquí teniu tres receptes per gaudir de Portugal des de casa!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

A la cuina / En un tres i no res

Préssec de vinya

És una de les fruites de pinyol més apreciades i esperades, quan arriba l'estiu. Amb una pela vellutada de color groc o vermell, segons la varietat, el préssec ens agrada pel gust dolç i sucós, que li dona moltes possibilitats, a la cuina.

Text i receptes: David Caballero

Al celler / Tria de tres

Vins que es beuen freds

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

Més frescos i menys fusta: així són els nous vins negres

La demanda de vins negres clàssics, que acostumaven a ser densos i fer-se pesats, va de baixa, i això ha obert el camí a un nou estil de negres més frescos, amb menys pas per fusta i un grau alcohòlic més contingut, de manera que són més fàcils de beure.

Text: Jordi Bes i Lozano / Foto: Getty Images i cedides per Família Torres

Al celler / Pel broc gros

Una marisqueria moderna amb una barra que cal visitar

El restaurant Batea aposta per una cocteleria de temporada amb producte vegetal i fresc.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al celler / Birrologia

Escola belga: Tripel, potència amable

Clares, de tall belga i amb una potència que convé no obviar, malgrat que siguin fàcil de beure. Un estil clàssic, però plenament vigent

Text: Joan Villar-i-Martí

Al rebost / L'adreça

Aliments i begudes amb consciència

Des del mes d'abril passat, el barri barceloní de Sant Antoni acull D'ins a Casa, un espai de consum responsable de productes, plats i menús per emportar amb valor social i sostenible.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Caçasabors

Una paella amb toc de llenya

El paeller ofereix 'packs' per preparar la recepta tradicional a casa sense haver de renunciar a l'aroma inconfusible de la llenya

Text: Raquel Merino

Al rebost / Tria bé

Tomàquet de penjar

Parlem del rei del pa amb tomàquet amb una biòloga que en conrea 120 varietats.

Text: Raquel Merino / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Pecats venials

Agnès Marquès

La periodista de 3Cat ens confessa quines són les seves temptacions gastronòmiques.

Text: Joan Callarissa

Fora de carta / Sopa de lletres

La importància de la gastronomia rural

En un món globalitzat, el que és local esdevé un tresor. En un món homogeneïtzat, la diferència mereix el viatge. En un món cada cop més virtual, només es tasta realment el que és autèntic.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Tramezzini d'ou i germinats
  • Amanida de tomàquet, ruca i parmesà
  • Conserva de bonítol
  • Amanida de bajoques
  • Coca d'albergínia i formatge
  • Sandvitx de còctel de llangostins
  • Ous mimosa amb salmó fumat
  • Quiche d'albergínia i tomàquet sec
  • Aperitiu de préssec, formatge i pernil
  • Amanida de préssec, tomàquet i burrata
  • Amanida de tomàquet amb ventresca
  • Dip de formatge i verdures fresques
  • Llaminera de porc amb salsa d'enciam
  • Rap amb carxofes, salsa avgolémono i puré de pèsols
  • Espatlles de conill amb sajolida i llimona
  • Bastela de pollastre i ametlles
  • Pasta de full, salmó i xampinyons
  • Sardines a la brasa
  • Llobarro amb salseta particular de peix
  • Malassades
  • Milfulls amb cireres
  • Coca amb cireres
  • Clafoutis d'albercocs i safrà
  • Pastéis de nata o de Belém
  • Toucinho do céu
  • Pastéis de tentúgal
  • Iogurt, préssec i granola
  • Mill amb pastanaga i carbassó
  • Albergínies amb miso
  • Babaganuix
  • Préssecs en almívar
  • Sopa freda de préssec de vinya
  • Préssecs al vi negre
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 283

TRENQUEM ELS MENÚS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Joan Capilla

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: