Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 276
Cuina núm. 276. Febrer 2024

Vitaminitza't! Cítrics al plat per salvar l'hivern

En aquest número

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / Genis del Foc

Jaume Marambio i Vicky Maccarone

Alapar

Alapar és, probablement, el restaurant que ha captat millor la mescla de sabors que conviu a la ciutat de Barcelona. Una izakaya mediterrània al barri de Sants francament divertida, amb un embolcall d'allò més suggeridor. Catalunya i el Japó amics per sempre a través del poder de l'umami.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Àpats a peu de pista

Els amants de l'esquí saben bé que tot té més bon gust després d'una sessió de neu. Hi ha pocs plaers equiparables al d'entaular-se amb les endorfines traient fum i el paladar preparat per a un àpat gloriós després d'haver solcat valls i muntanyes. Les estacions d'esquí d'arreu del país i els pobles més propers ho saben molt bé i, per això, és fàcil trobar-hi bons restaurants, per a tots els gustos i per a totes les butxaques, on treure'ns els esquís i agafar forces amb un bon dinar o sopar en un entorn privilegiat.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

Un japonès al cor de la Segarra

Una proposta atrevida i llaminera basada en el bon producte local i de temporada

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Pròxima parada...

Oviedo

Aquesta ciutat asturiana enguany ostenta el títol de capital gastronòmica de l'Estat espanyol 2024, amb què vol mostrar i demostrar la seva riquesa culinària per mitjà de petits productors, xefs, pastissers i botiguers de renom.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Preguntes (im)pertinents

Algun truc casolà per presumir de mans amb una pell finíssima?

De com el xerigot que s'obté de fer un producte lacti casolà ben senzill ens pot ajudar a tenir unes mans dignes de la reialesa sense haver de gastar diners en cremes ni pomades.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

A la cuina / Menú del mes

Menú de febrer

Mentre acabem de determinar si podrem complir tots els bons propòsits que ens hem fet per al 2024, arriba el moment de gaudir de receptes amb els millors productes de temporada. Aquest mes, Sandra Pisa ens proposa un menú amb farigola, cols de Brussel·les, ales de pollastre i plàtan. Deliciós!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

El 'poke'

Hidrats de carboni, proteïnes i vegetals. Són els elements bàsics d'una dieta equilibrada i els trobem tots junts en una preparació d'origen hawaià, el poke, que s'ha posat molt de moda, els darrers temps, a casa nostra. Per això, hem demanat a Carme Ruscalleda que ens n'expliqui els secrets i ens en faci una recepta amb un toc més nostrat.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Paleta de sabors

Com podem combinar els ingredients, en general, i la taronja, en particular

La gastrònoma Niki Segnit va arribar a la cuina a partir dels sentits, concretament, dels sabors, quan superava la vintena. Va fer un estudi dels ingredients agrupant-los per famílies, segons característiques comunes, i hi va fer combinacions clàssiques, però també exòtiques, singulars o sorprenents. Els seus llibres han fet la volta al món, s'han traduït a diversos idiomes i acumulen premis i lloances.

Seguint la seva metodologia, i aprofitant que és temporada de cítrics, Eva G. Hausmann ens proposa quatre plats amb taronges i alguns dels ingredients que, segons l'autora britànica, hi combinen més bé.

Text: Mònica Ramírez / Foto: Becky Lawton / Recepta i cuina: Eva G. Hausmann

A la cuina / La convidada

Una escudella de 'crispetes' per matar el fred de l'hivern

M'acosto fins a Bagà, a l'Alt Berguedà, per tastar per primera vegada el blat de moro escairat. Me'l prepara Conxita Carreras, una cuinera que ha tornat a casa després de molts anys a Barcelona.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Conxita Carreras / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Grans èxits

Rafael Antonín, avui jubilat, es dedicava a vendre fuel abans de convertir-se en un autèntic influencer gastronòmic amb més de 825.000 seguidors a Instagram. D'aquesta professió deriva, precisament, el seu nom a les xarxes, @Rafuel55. Però, com és que s'ha convertit en tot un fenomen?

Text: Ferran Caldés / Receptes: Rafael Antonín / Fotos: Joan Pujol i Enrique Marco

A la cuina / Plaers saludables

Podem ingerir tantes proteïnes com vulguem?

Tot i que són un element essencial per al funcionament de l'organisme, per mantenir l'equilibri metabòlic hem d'ingerir la quantitat adequada de proteïnes, sense quedar-nos curts, però també sense passar-nos.

Text: Magda Carlas

A la cuina

Amb porro

Receptes plenes d'aroma i de sabor

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Fotos: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Brioixeria casolana

No us passa, que, de vegades, us ve de gust una bona pasta per esmorzar, per berenar o per postres? Tenim bones notícies: per satisfer el desig, no cal que recorreu a la brioixeria industrial. Només cal que doneu un cop d'ull a les propostes d'aquest mes de Gemma Clofent, amb tres pastes fetes a partir de tres tipus de masses fermentades.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

A la cuina / En un tres i no res

Llenties

Són un dels llegums més populars de la nostra gastronomia, ràpides de preparar, econòmiques i plenes de propietats saludables, ja que són riques en vitamines, proteïnes, fibra i ferro.

Text i receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

Al celler / Tria de tres

El vi que obre el camí

Tres vins novells que són el reflex d'una anyada i d'una verema marcades per les condicions climàtiques

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

Vins brisats: teoria i pràctica

Els vins brisats semblen una novetat en tendència. Però a la Terra Alta se'n fan des de temps immemorials i la seva tradició es remunta a l'origen del vi. A continuació, us n'expliquem les característiques principals i us en recomanem algunes ampolles.

Text: Jordi Luque

Al celler / Pel broc gros

Guitarres, cava i gargolins a la vermuteria més rockera de Barcelona

Panotxa és un celler amagat al Clot que combina l'excel·lència vermutera amb un amor incondicional pel 'heavy-metal'

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al celler / Birrologia

Fruita: més que un ornament

Tradicionalment, s'ha fet servir, sobretot, com a complement d'una cervesa de base, però les noves tendències han situat la fruita com a element central

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Fruita saborosa plena d'R+D

Com es crea una nova varietat de fruita? La recepta vol investigació i, sobretot, paciència. Fins a reeixir, els programes de millora genètica i de tractaments postcollita duren dècades. El caqui Persimon, de València, i la poma Tutti, de Girona, en són dos bons exemples.

Text. Paloma Arenós / Foto: IRTA i Getty Images

Al rebost / L'adreça

Embotits artesans lleidatans

Els germans Cristóbal i Jordi López Carner n'elaboren, n'exposen i en venen a la cansaladeria Fart d'Olla, ubicada a un dels set carrers de l'eix comercial de la capital del Segrià.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé

'Wasabi'

La pasta verda que, amb la soja i el gingebre, acompanya el sushi s'obté de la varietat de rave japonès del mateix nom. El primer productor d'aquesta planta al país ens n'explica les característiques per no confondre'l amb succedanis.

Text: Raquel Merino / Foto: Enrique Marco i Getty Images

Fora de carta / Pecats venials

Cristina Brondo

L'actriu catalana revela les seves temptacions gastronòmiques més inconfessables.

Text: Joan Callarissa

Fora de carta / Sopa de lletres

Ruscalleda, doctora 'honoris causa'

Que la xef de Sant Pol de Mar hagi estat investida doctora 'honoris causa' per la Universitat de Barcelona és una notícia excel·lent, per més motius dels que podria semblar.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Remenat de la casa amb ‘torto’ de blat
  • Sopa de farigola
  • Cols de Brussel·les gratinades
  • ‘Poke bowl’ a la catalana
  • Amanida de xicoira i taronja amb formatge de cabra arrebossat
  • Escudella de blat de moro escairat
  • Patates braves fullades
  • Cintes a la carbonara de carxofes
  • Sopa de bacallà i porro
  • Pastís de carbassa, patata i porro
  • Risotto de porro
  • Amanida de llenties i pollastre
  • Crema de carxofes amb oli de pinyons
  • Llenties estofades
  • Salmó fumat amb tzatziki
  • Ales de pollastre a la cassola
  • Secret ibèric amb melmelada de nabius i taronja
  • Verat en escabetx de taronja
  • Bacallà al forn amb samfaina
  • Pollastre a la taronja
  • Crema de plàtan
  • Bescuit glacejat de taronja i llavors de rosella
  • Rotlles de canyella
  • Berlines farcides de xocolata
  • ‘Muffin’ de llenties i cacau
  • Bunyols de formatge i ous 
  • Curri de cigrons
  • Focaccia dolça de xocolata i anís
  • Hamburguesa de llenties
  • Hummus de llenties
  • Paté de llenties vermelles
  • ‘Mujaddara’
  • Xips de verdures
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 280

A PUNT PER A LA NIT MÉS CURTA!

  • Plats del mes
  • Àngel Esteve

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: