Tot el sabor de l'estiu!
Per fer boca / Plats del mes
Tot el que heu de saber per estar al dia
Per fer boca / L'entrevista
Maria Solivellas
Ca Na Toneta
Aquesta cuinera autodidacta fa el que sempre s'havia fet, però que ja no fa quasi ningú a Mallorca: abraçar la insularitat com un avantatge. Un homenatge a l'horta, a l'estacionalitat i al rebost que celebra la cultura, la ruralitat i l'amor incondicional per la part oculta de Mallorca, que, malauradament, sempre queda fora de la postal de l'illa.
Per fer boca / Gastropistes
A primera línia de mar
Ha arribat la temporada de grans àpats vora el mar en bona companyia i amb tot el temps del món. Som molts els que hem esperat tot l'any el moment de reservar taula en una guingueta i degustar una bona selecció de plats d'inspiració mediterrània mentre mirem, sentim i olorem el mar. Per sort, tota la costa catalana pot presumir de grans guinguetes de vocació gastronòmica on es cuida molt la cuina, amb vistes magnífiques i una situació privilegiada que convida a allargar la nit.
Per fer boca / La Tria de la Directora
Mare de la Font, a Solsona
Per fer boca / Pròxima Parada
París
Maxime Frédéric
La Ciutat de la Llum també brilla per la gastronomia, tan orgullosament francesa com diversa. Una qüestió fins i tot d'estat que es reflecteix en el prestigi dels professionals de la cuina, on també es defensen la tradició i el classicisme.
Per fer boca / Preguntes (im)pertinents
L'orxata que bevem avui s'ha fet sempre de la mateixa manera?
De com l'orxata, que avui es fa amb xufles, primer es feia amb pipes de meló, i desmentim el mite que el nom l'hi va donar un rei conqueridor.
A la cuina
Menú d'estiu
Unes mongetes amb un toc agredolç deliciós, un hummus inesperat per assaborir a qualsevol hora, una nova manera de gaudir del xai i unes postres ben refrescants. Aquest menú ho té tot perquè us mengeu l'estiu!
A la cuina / Master Class
Picades
Aquest mes, Carme Ruscalleda ens explica com podem preparar i millorar una de les bases essencials de la nostra cuina.
A la cuina
Ensaladilles, un clàssic modern
Fresques, apetitoses, polivalents, populars i estiuenques... Les ensaladilles ocupen els nostres àpats i les pàgines d'aquest número de CUINA per descobrir-nos-en els secrets. Parlem del seu origen, de la seva història i dels ingredients més i menys comuns, i revelem els trucs per aconseguir resultats per llepar-nos-en els dits. I ho fem gràcies a l'experiència del xef Chema Soler, que acaba de publicar el llibre 'Las mejores ensaladillas' (Libros Cúpula, 2024), del qual n'hem seleccionat cinc de ben fàcils i sorprenents.
A la cuina / La convidada
Les croquetes de sèmola que van enamorar Carme Ruscalleda
M'acosto fins a casa de Mariona Òliva, al Guinardó de Barcelona, per tastar unes croquetes fetes a partir d'una recepta familiar que es conserva com un tresor.
A la cuina / Plaers saludables
Per què se m'infla la panxa?
És molesta i molt habitual. La inflor de panxa afecta milers de persones i sovint sense cap explicació clara. Afortunadament, la majoria de vegades no té conseqüències greus per a la salut.
A la cuina
Plats amb tot el sabor de l'estiu
Amanides, sopes fresques, plats d'arròs de peix, cuina de tots els racons de la Mediterrània... Us convidem a viatjar amb el paladar i assaborir la millor cuina estiuenca amb una tria de receptes que ho tenen tot: són variades, són de temporada i us serviran tant per a un àpat informal com per a qualsevol celebració que feu amb la família o els amics!
A la cuina
Aperitius cruixents
'Cruixent' defineix un producte que té una textura seca, dura i fràgil alhora. Per aconseguir-la, se sol recórrer tant a la deshidratació com a la cocció al forn o en oli, però si el que volem és aconseguir un cruixent perfecte, hem de seguir uns passos i unes tècniques com les que Jordi Parés, cuiner i professor a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona, explica a 'Cruix' (Viena Edicions, 2024), d'on hem triat tres aperitius.
A la cuina / Les postres de casa
Postres gelades
Ens hem acostumat als estius cada vegada més càlids i això ens obliga a buscar maneres de refrescar-nos. Podem anar a la platja o a la piscina, posar en marxa el ventilador i l'aire condicionat, o podem passar una bona estona a la cuina preparant aquestes postres fresquíssimes que ens proposa Gemma Clofent aquest mes.
A la cuina / En un tres i no res
Sardines
Són un dels peixos estrella de l'estiu, quan estan en el millor moment per comprar-ne i preparar-hi receptes delicioses, com les que us proposem. I, com que són un peix blau, ric en omega-3, no teniu excusa per no assaborir-les!
Al celler / Tria de tres
Vins de mar, muntanya i ciutat
Aneu on aneu aquestes vacances, descobrireu que cada paisatge té associat un vi amb molt de caràcter
Al celler
Còctels amb vi: la tendència per a les nits d'estiu
Els còctels amb vi creixen. Cada cop és més fàcil trobar-ne a les millors barres de Catalunya. La contundència dels destil·lats està donant pas als matisos de les diferents varietats de vi. I, per acabar-ho d'adobar, tornen els clàssics de festa major com la sangria i el calimotxo. Amunt les copes!
Al celler / Birrologia
Escola belga. BDSA, la germana gran
Enkel, Dubbel, Tripel... I ara, Quadrupel! Les BDSA són potents, complexes i fosques, per beure tranquil·lament, i amb un gran potencial d'envelliment.
Al celler / Pel broc gros
Un bar nord-americà amb còctels creatius i 'finger food' de qualitat
Henry's Bar combina amb molta intel·ligència la sofisticació de la cocteleria d'autor amb la immediatesa del menjar ràpid.
Al rebost / L'adreça
La rebotiga del Miramar de Paco Pérez
Des del mes de maig, veïns i visitants de la vila marinera de Llançà, a l'Alt Empordà, poden comprar productes fets a mà per la família i l'equip del restaurant biestrellat.
Al rebost / Caçasabors
Melmelades del Pirineu
En un petit nucli de l'Alt Urgell, Cal Casal elabora melmelades artesanes amb ingredients 100% naturals.
Al rebost
Tàrtar. El clàssic etern
El tàrtar torna amb força a les taules dels restaurants com una recepta que, més enllà del clàssic fet amb carn, obre la porta a altres ingredients, com ara peix, marisc o, fins i tot, verdura. De fet, els tàrtars de salmó, tonyina, escamarlà, vieira o tomàquet, per dir-ne alguns, han conquerit els menús com a alternativa a la carn. Però, tots els ingredients són adequats per fer-ne un tàrtar?
Al rebost / Tria bé
Formatge Garrotxa
Us descobrim les característiques d'un dels formatges tradicionals catalans.
Fora de carta / Pecats venials
Natza Farré
La presentadora del programa 'Està passant' ens explica les seves temptacions gastronòmiques.
Fora de carta / Sopa de lletres
Disfrutar és el primer
Sí, senyors i senyores, fent honor al protagonista, ara el primer és gaudir. Vull dir que ara toca celebrar el reconeixement al Disfrutar perquè és absolutament merescut, esforçadament treballat, honestament assolit i positiu per a tothom.
- Mandonguilles de mitjana de xai
- Sopa freda de pa amb tomàquet amb picada d'anxoves
- Ensaladilla de pasta al pesto
- Ensaladilla de verdures escalivades
- Ensaladilla base
- Ensaladilla d'albergínia fumada amb sardines
- Ensaladilla d'envinagrats
- Albergínia farcida d'ensaladilla amb moixama
- Amanida fatuix
- Gaspatxo de préssec i tomàquet
- Pasta a les herbes amb salsa de fruita seca
- Arròs negre de calamar a la llauna
- Amanida de síndria i feta
- Amanida de patata, ceba vermella i sardines
- Arròs de caçador
- Arròs a banda amb arròs Montsià
- Croquetes de sèmola
- Tagín de pollastre
- Orada a la planxa amb préssecs saltats
- Pizza amb tàrtar mediterrani de vedella i ruca
- Sardines fregides cruixents
- Sardines a la brasa amb all i julivert
- Sardines amb allada
- Sardines en escabetx
- Sardines marinades orientals
- Cassola de xai amb verdura
- Mar i muntanya de pollastre i gambes
- Bistec tàrtar clàssic
- Flam de vainilla
- Prunes al forn amb mascarpone
- Crema de prunes
- Granissat de meló, cogombre i alfàbrega
- Polos de iogurt i gerds
- Bescuit glacé d'avellana
- Teula de blat de moro fregit
- Xips de patata i moniato
- Xips d'albergínia amb mel de flors
- Mongetes agredolces
- Hummus de llenties vermelles
- Gaspatxo de pastanaga
- Bowie
- Morrisey
- Pink Floyd