No són paelles, però ens agraden
Per fer boca / Gastropistes
És l'hora del vermut!
Una terrassa, un got de vermut -el sifó i l'oliveta, depèn de cadascú- i unes quantes tapes. Hi ha res millor?
El costum de fer el vermut no havia marxat mai del tot -i mai no hem de deixar que ho faci-. De llocs on fer-lo, no en falten.
Per fer boca / Taula reservada
La cuina que saben fer (i que, a més, els agrada)
A El Gravat de Vic, el xef Oriol Sala defensa un estil eclèctic però amb referents sòlids
Ho sembla, però no és un caos. El Gravat no és un restaurant normal i corrent. "Treballem amb el sistema D, que se cita en tractats de cuina", diu el xef Oriol Sala.
Per fer boca / Postal gastronòmica
Paradoxes culinàries
L'any 2010, Bèlgica va demostrar que un país funcionava sense govern central. Una contradicció més d'un país de paradoxes que es traslladen, en part, als plats nacionals
Les 'frites' -patates fregides-, les gofres -ja siguin de Brussel·les o de Lieja- i els musclos -cuinats de mil maneres- són els plats belgues de la ciutat.
Per fer boca
Alvart
Àlvar Ayuso
Des que va obrir restaurant propi a l'Eixample de Barcelona, aquest jove xef ha cridat l'atenció de tothom. Amb menys de dos anys a la ciutat, ja ha hagut d'ampliar el local i ha merescut, entre d'altres, el guardó Revelació 2016 dels Premis Nacionals de Gastronomia.
Per fer boca / Gent de mar
Dos cosins que han convertit l'Ametlla en capital tonyinaire
Manel i Pere Vicent Balfegó han aconseguit que la població de la costa daurada s'identifiqui amb aquest peix
Hi ha municipis del país que han aconseguit identificar-se amb un producte, i en el cas de l'Ametlla de Mar no hi ha cap dubte que és la tonyina.
Per fer boca
És temps d'orxata
És la beguda preferida dels valencians a l'hora de refrescar-se
La llet de xufles és molt nutritiva, saludable, i la primera reina de les begudes vegetals, ara tan de moda. Us convidem a tastar la més bona de l'horta valenciana. Amb fartons, és clar!
Per fer boca / Gourmet VS Foodie
Els 'stagiers'
A la cuina / Dit i fet
Cebiche de gambes amb maduixes
A la cuina
Menú de juny
Verd i vermell. Dos colors cridaners, alegres i frescos. Són els que hem triat per als quatre ingredients principals del menú mensual, que ja comença a tenir gust i color d'estiu.
Olives, gambes i tàperes ens evoquen àpats a l'aire lliure amb plats lleugers i ben saludables. Els maduixots -ai, quin caprici, i quin goig que fan- són ideals per endolcir-nos a mitja tarda.
A la cuina / El xef a casa
Exòtiques, d'estiu i veganes
La bloguera barcelonina Isa Darna (http://recetasysonrisas.blogspot.com.es) va proposar-nos cuinar amb Pep Nogué unes albergínies molt saludables amb una mica d'història.
Aquestes albergínies a la turca o a l'estil de l'imam bayildi (literalment, 'imam desmaiat'), s'anomenen així perquè, segons la llegenda, aquest personatge es va esvanir de plaer -o d'afartament!- quan va tastar el plat.
A la cuina
La recepta de Cullera de Boix
Patata, pop, cansalada i dues salses
A la cuina
No són paelles, però ens agraden
No és paella si hi ha tants ingredients que no arribes a veure els grans d'arròs.
Carn, closques, verdures i quantitats ingents de talls de llimona no haurien d'allunyar-te del producte estrella: l'arròs.
A la cuina / Master class
Obulato
Un embolcall delicat, fet de midó de patata, que ens permet jugar amb els aliments sense afegir-hi ni gust ni aromes.
Es pot considerar la mínima expressió de la massa i es pot fer servir en plats dolços i salats. Procedent del Japó, té l'inconvenient del preu, elevat.
A la cuina
Pizzes d'autor
El Nonna Maria de Barcelona estrena cada mes una pizza diferent que els 'regala' algun gran xef del país. Aquí en teniu quatre!
En aquest reportatge us oferim quatre exemples amb una fórmula de massa casolana que Marc Dinarés, que comparteix els fogons del local amb Gigi Locci, ha revelat especialment per als lectors de CUINA.
A la cuina / Plaers saludables
Plàtan mascle
Verd per fora, blanc per dins. Dolç o salat. D'Àsia. Per a esportistes. Baix en greix.
Sempre m'han cridat molt l'atenció aquests plàtans gegants i immadurs que veig a les botigues pakistaneses.
A la cuina
Albergínies
Antigament, es creia que menjar albergínies provocava bogeria, i potser era una mica cert, perquè a nosaltres aquesta hortalissa ens torna bojos.
Per això hem volgut presentar-vos aquestes tres receptes, que són estiuenques -ara, n'és temporada-, lleugeres i molt saludables. Trieu-les liles o blanques i fregiu-les o coeu-les al forn o a la brasa, els resultats seran tan bons que us faran delirar!
A la cuina / Alimentar l'ànima
El ramadà
Aquest és el novè mes del calendari islàmic. És especial perquè els fidels de l'islam el consagren al dejuni, un dels cinc pilars de la seva religió. Enguany (per a ells, el 1438), comença cap al dissabte 27 de maig.
Després de tot el dia sense ingerir cap menjar, s'acostuma a començar amb dàtils i es continua amb una sèrie de plats copiosos, rics en greixos, sucre i calories. Els menús varien molt en funció de les zones.
A la cuina / Recepta La Selva
Farcells de pollastre brasejat farcit amb tabule i verduretes
A la cuina / Dolç i sa
Per beure
Si parlem de maduixes, préssecs i orxata, parlem de bon temps i, per tant, de calor.
Per això, el nostre pastisser de capçalera no ha dubtat a servir-nos tres begudes refrescants, lleugeres i saludables. Quan el sol es faci notar; imiteu-lo i prepareu-vos, de manera fàcil, un batut de maduixa, un granissat de préssec o una orxata d'ametlla.
A la cuina / Recepta amb caldo
Arròs Margarita
Al celler
Badalona, visites guiades per redescobrir l'Anís del Mono
Amb més de 130 anys en actiu, la fàbrica modernista continua elaborant la mítica ampolla
La fàbrica continua funcionant, cosa que permet veure el procés de fabricació artesà de l'anís, així com el d'altres begudes que s'hi produeixen (com ara Aromes de Montserrat).
Al celler / Tria de tres
Tres caves per a la revetlla per tirar coets
Sant Joan és motiu de festa i de foc. Els rosats poden ben acompanyar la flama del Canigó.
Carles Andreu Rosat, Blancher Rosat i Sabaté i Coca RVA Familiar
Al celler / Remena, nena!
Ramos Fizz: el còctel imbatible que fa bíceps
La barreja de cítrics, soda, nata i aiguanaf dona lloc a una mescla refrescant i etèria
I és que el Ramos Fizzoriginal és, sobre el paper, un còctel que no hauria d'existir: la combinació de cítrics, soda, nata i aiguanaf promet, com a mínim, una maionesa tallada, però un Ramos Fizz ben fet és refrescant i eteri.
Al celler / Entrevista
Quim de la Boqueria
Després de tres dècades de servir esmorzars de forquilla al mercat barceloní, ha reformat la parada
Ens ho explica mentre aixequem el Porrón Molón i degustem els famosos ous amb calamarsons.
Al rebost / llibres
Les claus per dur una vida sana
L'actriu Sílvia Abril explica com i per què va canviar d'alimentació
Detalla per què i com va anar introduint a la dieta productes de proximitat i de temporada, ingredients nous i coccions diferents, a més d'augmentar la connexió amb la natura "amb humor, alegria i molt d'amor".
Al rebost
Calendari de Juny
Deixeu de trencar-vos la closca pensant amb quins productes podeu omplir el cistell aquest mes
Al rebost / Tant de gust
Premsats en fred
The Juice Lover elabora sis sucs naturals de fruita i verdura amb el mètode d'extracció 'cold press'
L'extracció del suc per mitjà del 'cold press' en conserva més bé les vitamines i els nutrients.
Al rebost / El decàleg
Conill
Una carn dietètica
La de conill és una carn blanca, magra, lleugera, amb molt poca quantitat de greix i una font important d'algunes vitamines i minerals. Entre els seus avantatges, destaquen la poca quantitat de sodi que aporta i la gran versatilitat que té als fogons.
Al rebost / L'adreça
Dolç i salat sense intoleràncies
Gluten free. Obrador, forn, pastisseria i molt més.
Angelina Miró, metgessa i nutricionista, fa un any va decidir obrir un nou espai gastronòmic a Terrassa que oferís alternatives, dolces i salades, a les persones amb intolerància al gluten.
Al rebost
Tria bé!
Bomba de la Barceloneta vs. patata d'Olot
Ni Barcelona ni Olot han inventat la barreja de patata i carn picada, però cada ciutat, a la seva manera, l'ha perfeccionat fins a convertir la bomba de la Barceloneta i la patata d'Olot en dues de les naus capitanes gastronòmiques més importants de país.
Al rebost / L'hort a casa
La segona collita del carbassó
Aquesta cucurbitàcia és molt productiva
De març a juliol, podem anar-ne replantant varietats diverses i deixar-ne de collir. Ara és el moment de collir els carbassons de les varietats que vam plantar al maig, però el mes vinent encara en podrem plantar d'altres.
Al rebost / Museu de la Vida Rural
Comença l'estiu
La sega dels cereals amb la calor de l'inici de l'estiu era una de les feines més dures fins a l'aparició de les segadores
Quan els camps de cereals eren daurats i les espigues, corbades, els sembrats estaven a punt de sega. Calia fer la feina de pressa per evitar que un brot de calor rostís els cereals.
Al rebost
Enciclopèdia dels tips
Darrere de cada mos hi ha un món de coneixement que, empesos per la gola, solem oblidar.
Aquesta saviesa amagada és, justament, la que inspira els temes que l'espai radiofònic 'Tips' tracta cada setmana. Aquí en podem degustar quatre.