Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 272
Cuina núm. 272. Setembre 2023

Sense complicacions!

En aquest número

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / Entrevista

Jordi Asensio i Patricia Nieves

Can Culleres

Al Poblenou, a Barcelona, hi ha una casa de menjars on es practica l'activisme gastronòmic: cuina feliç, orgull de barri i cares conegudes, a taula. Can Culleres vol fer-se més petit, però els veïns s'han entossudit a fer-lo créixer.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

10 plans d'enoturisme que no et pots perdre

Passejar entre vinyes ancestrals, sentir la fresca dels cellers i gaudir de les seves aromes inconfusibles, descobrir varietats de raïm que expliquen la història del territori... Recorrem el país per gaudir d'activitats úniques i singulars.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

'Bistrot' de vins i bona cuina

Plaça del Vi 7 és una aposta segura, al Barri Vell de Girona.

Text: Judith Càlix / Foto: Mariona Villavieja

Per fer boca / Pròxima parada...

Lima

Epicentre de l'orgull gastronòmic llatinoamericà, a la capital peruana hi ha l'actual millor restaurant del món, Central, i un bon grapat de xefs de diverses generacions, amb establiments i estils propis, que treballen per prestigiar la ciutat com a destinació culinària.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Caçasabors

Patates fregides amb consciència social

A Vic, la Fundació Sant Tomàs, que dona feina a persones amb discapacitat intel·lectual, és l'única de l'Estat que elabora patates fregides.

Text: Oriol Foix / Foto: Fundació Sant Tomàs

A la cuina

El Menú de setembre

Arriba el moment de començar a acomiadar-nos de l'estiu i donar la benvinguda a la tardor omplint el cistell amb ingredients de temporada, com el cogombre, l'arròs, les cloïsses i les figues, i preparant plats tan bons com els que ens proposa Sandra Pisa per al menú d'aquest mes.

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master class

Com coure mongetes a casa?

Hi ha un acord universal sobre els beneficis de menjar llegums i incorporar-los a la nostra dieta, i les mongetes seques són uns dels més populars. Si bé és cert que les podem comprar cuites, coure-les a casa no és gens complicat i ens permet gaudir de varietats que no se solen trobar cuites. Carme Ruscalleda ens ho explica!

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Oda a l'escabetx

És un plat d'origen medieval, vingut a través dels àrabs. Sobretot, és una tècnica de conservació per a carn, peix i hortalisses, en què la combinació del vinagre, l'oli d'oliva, l'aigua (si es vol, vi blanc), la sal, l'all, el llorer i altres espècies són clau per fer la poesia.

Text: Paloma Arenós / Foto: Anna Garcia Frigola / Recepta i cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / La convidada

Uns caragols amb molta història

M'acosto fins a Linyola, al Pla d'Urgell, per conèixer en Jordi Vilamajó, que m'explica com prepara els caragols a la palla i em desvetlla tots els secrets d'una recepta que l'ha fet suar de valent.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Jordi Vilamajó / Foto: Joan Manel Puig Sentañes

A la cuina

Els plats més virals

Tot just fa dos anys que Júlia Rovira va crear @vadesabores amb la voluntat d'inspirar i motivar les persones a menjar més bé, amb receptes fàcils i saboroses, amb pocs ingredients de temporada i de proximitat. I el resultat de la seva decisió ha estat un èxit indiscutible. Actualment, les seves receptes tenen gairebé mig milió de seguidors a Instagram i 400.000 a TikTok.

Text: Ferran Caldés / Receptes: Júlia Rovira / Fotos: Júlia Rovira i Mariona Villavieja

A la cuina / Plaers saludables

Existeix una dieta per guanyar múscul?

Tenir una musculatura espectacular és el somni de moltes persones, però, tot i que hi hagi un munt de dietes i suplements per tenir la musculatura al punt, no hi ha cap fórmula màgica per aconseguir-ho

Text: Magda Carlas

A la cuina

Amb poma

És la fruita més temptadora de totes, i no ens estranya gens ni mica, si tenim en compte les possibilitats que ofereix, a la cuina, tant per preparar dolços com per acompanyar receptes salades.

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Berenars per tornar a l'escola

Que no us estranyi si als petits de casa els costa tornar a l'escola després de les vacances d'estiu. Al cap i a la fi, als adults ens passa una mica el mateix amb la feina, oi? Per sort, Gemma Clofent aquest mes ens proposa tres receptes per berenar que són ideals per carregar les piles i que són perfectes per a totes les edats!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

El most, l'essència dels vins

Tres mosts que demostren com és d'important una bona base per aconseguir un resultat excel·lent

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

Cellers compartits

Abaratir costos, reduir riscos i afavorir l'aparició de nous vins són alguns dels objectius d'una fórmula que es va fent lloc al sector. Són els vivers de cellers que, cadascun a la seva manera, busquen el mateix: que emprendre en el món del vi sigui més fàcil.

Text: Margalida Ripoll / Fotos: Mariona Villavieja i cedides

Al celler / Birrologia

Llevat: el cerveser a l'ombra

Consumeix els sucres provinents dels malts, fent de la cervesa un producte fermentat. A més, produeix el CO2, l'alcohol i un bon grapat de subproductes aromàtics.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Al celler / Pel broc gros

'Quintos', tapes i vermuts en un celler que fa barri

Búnquer popular allunyat del turisme, la Carol és una bombolla en una Barcelona en plena crisi d'identitat.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al rebost / El decàleg

Porro

Parent de l'all i de la ceba, fa més de 4.000 anys que és part de la nostra dieta i s'ha convertit en protagonista d'amanides, salses i elaboracions amb nom propi, tant a la península Ibèrica com als països del nostre entorn, especialment a França.

Text i receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

Al rebost / L'adreça

El primer 'colmado' de fumats del país

L'evolució natural de Rooftop Smokehouse, un obrador tan singular com l'espai on se situa, l'antiga Fàbrica Lehmann, pulmó creatiu del barri de l'esquerra de l'Eixample barceloní.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Les 5 llavors imprescindibles al teu rebost

Cada vegada és més fàcil trobar llavors de tota mena i, per tant, aprofitar-ne els beneficis. Més enllà de modes passatgeres i de paraules grandiloqüents com superaliment, la veritat és que tenir a mà un pot amb llavors de gira-sol, de carbassa, de xia, de lli o de sèsam és recomanable per donar un toc original als plats i un punt diferent de sabor.

Text: Ferran Caldés / Foto: Getty Images

Al rebost / Tria bé

Melmelada

D'entre les diverses maneres que hi ha de conservar la fruita, la melmelada és una de les que ens agraden més, sobretot perquè ens permet gaudir de fruita de temporada tot l'any, especialment a l'hora d'esmorzar i de berenar.

Text: Ferran Caldés i Oriol Foix / Foto: Enrique Marco i Getty Images

Fora de carta / Pecats venials

Carlos Cuevas

L'actor català revela les seves temptacions gastronòmiques més inconfessables.

Text: Joan Callarissa / Foto: Xavi Torrent - Getty Images

Fora de carta / Sopa de lletres

El gust és en la varietat... local

La imitació de comportaments i estratègies en la gastronomia ha dut a una mena de globalització que ha deixat de banda propostes i receptes pròpies i més sostenibles.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Peix del dia, coco, cereal andí
  • Carpaccio de cogombre amb menta
  • Mongetes cuites, sopa i saltat
  • Amanida amb bacallà dessalat
  • Ous turcs exprés
  • Sandvitx amb pa integral de llavors
  • Amanida de peres, foie-gras i fruita seca
  • Sandvitx de gambes amb salsa picant
  • Pastís ràpid de porros
  • Porros gratinats
  • Flautes de pollastre
  • Cloïsses a la marinera
  • Sardines en escabetx de fonoll marí i raïm
  • Bonítol en escabetx de remolatxa, bulb de fonoll i vinagreta d’herbes
  • Caragols a la palla
  • ‘Tacos’ de lluç amb maionesa de llima
  • Bistec tàrtar
  • Cuixetes de pollastre rostit amb pomes i herbes
  • Clotxa d’arengades
  • Pastís de xocolata i figues
  • Pa de pessic de carbassa al forn amb taronja
  • Roses de poma i pasta de full
  • Creps farcides de compota de poma
  • Arròs integral amb remolatxa
  • Patates escabetxades
  • Escabetx d’hortalisses amb gingebre i llimona
  • Amanida de poma, api, cogombre i raves
  • Galetes de civada i plàtan
  • Xips d’arrel de porro
  • Porros al forn amb herbes
  • Sopa fàcil de porro i api
  • Porros a la vinagreta
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto