Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 271
Cuina núm. 271. Juliol i Agost 2023

L'estiu més refrescant

En aquest número

Per fer boca

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca / Entrevista

David Ruiz i Sandra Vidal

Cal Jet

A l'Alt Pirineu hi ha un 'bistrot' esplèndid que s'aferra a una premissa engrescadora: revisitar la cuina tradicional de la Cerdanya sense renunciar a un segell propi.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Deu gelats d'autor per a aquest estiu

Els que vam créixer amb un Frigo Pie entre les mans no podíem ni tan sols imaginar que, dècades més tard, a Catalunya trobaríem gelats gurmet de somni, en molts casos elaborats amb ingredients arribats d'arreu del món.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

Delícies en un 'colmado' històric

Queviures Múrria ara també és un restaurant, dirigit per Jordi Vilà

Text: Judith Càlix

Per fer boca / Pròxima parada...

Menorca

L'illa més discreta i tranquil·la de les Balears acaba de cedir el relleu com a Regió Europea de la Gastronomia, distinció que va aprofitar per reivindicar la producció local i la seva cuina. Aquest estiu arriba a l'illa farcit de nous projectes gastronòmics arreu del territori.

Text: Belén Parra / Recepta: Oriol Castell / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca

Kombutxa feta al Maresme

Mun Kombucha fa vuit anys que elabora aquesta beguda baixa en sucres i amb propietats saludables a Mataró, amb ingredients naturals.

Text: Oriol Foix / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Menú d'estiu

Arriba el moment de baixar el ritme, de passar més estones a l'aire lliure i de tastar coses noves. Si us ve de gust aprofitar aquests mesos per cuinar una mica, aquí teniu un menú complet, de temporada i molt refrescant per combatre la calor i assaborir verdura, ous, carn i fruita. Bon profit

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master class

Entrepans

Què hi podem posar, entre dos pans? Si fem un cop d'ull arreu del món, arribarem a la conclusió que gairebé tot s'hi val: des de l'entrepà de calamars madrileny fins al 'lobster roll' americà, passant per l'entrepà de fuet, el frànkfurt o versions molt més elaborades, no hi ha cap dubte que estem davant d'una preparació molt versàtil.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Pollastre a l'ast

Història i aprofitament d'un àpat festiu

El pollastre a l'ast, tant si és d'un local de barri amb bon ofici com si es tracta d'una opció més gurmet, és un culte que no passa mai de moda. En aquest reportatge descobrirem els orígens i la història d'un plat comunitari i festiu, molt nostre, a més de proposar-vos receptes per aprofitar aquell pit que sempre sobra.

Text: Paloma Arenós / Receptes i foto: Ana Casanova

A la cuina

Els 6 manaments per fer pollastre a l'ast a casa

El diumenge fa pollastre a l'ast o és el pollastre a l'ast, que fa diumenge? Tot i que anar a buscar un pollastre és tot un ritual que no hem de perdre, també el podem fer a casa sense morir en l'intent. La cuinera Ana Casanova ha demanat consell al criador de pollastres Josep Albet i als cuiners Nandu Jubany i Lluís Bernils per aprendre'n tots els secrets.

Text i foto: Ana Casanova

A la cuina / La convidada

Una sessió de cuina emocional al Vallès

Viatjo fins al Vallès Occidental per picar a la porta de Jordi Montull, que m'espera amb un plat de sípia amb rabassoles que em serveix acompanyat d'un rosat al punt de fresc i una història emocionant.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Jordi Montull / Foto: Enrique Marco

A la cuina

L'estiu de les delícies

Plats frescos i de temporada

Ja ho diu la dita, "a l’estiu, menjar calent no és gaire bon aliment". El que ve de gust són propostes més lleugeres i refrescants. En època d'amanides, gelats, aperitiu i plats més frescos, és un bon moment per aprofitar les verdures i les fruites de temporada i fer receptes com les que trobareu en aquestes pàgines, que, a més de ser bones i variades, no tenen carn ni peix.

Edició: Ferran Caldés / Foto: Anna Garcia Frigola / Receptes i cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Plaers saludables

Quanta aigua hem de beure?

Més del 50% del nostre cos és aigua i sense aigua la vida és impossible. Ara bé, quina quantitat exacta n'hem de beure cada dia?

Text: Magda Carlas / Recepta: David Caballero

A la cuina / Les postres de casa

Sopes dolces i refrescants

El gaspatxo, el salmorejo i la vichyssoise són bons exemples que les sopes no només són per a l'hivern. I les tres sopes que trobareu en aquestes pàgines són la prova que menjar líquids a cullerades no és patrimoni exclusiu dels plats salats. Gemma Clofent ens en proposa tres de dolces i refrescants, perfectes per a l'estiu!

Receptes i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Vins ancestrals

Tres referències que segueixen una de les tendències actuals més de moda en el món del vi

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

Llarga vida al vermut!

Ja no és una beguda encasellada al migdia ni endolcida en excés. El vermut està d'enhorabona, gràcies als cellers que s'aventuren a crear sabors únics i singulars.

Text: Anna-Priscila Magriñà / Foto: Cedides pels cellers

Al celler / Birrologia

Malt: el color i l'essència

Aporta alguna de les principals característiques a la cervesa: color, sabor i textura. Alhora, els seus sucres possibiliten la fermentació.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Al celler / Pel broc gros

Còctels creatius amagats en un soterrani

Florería Atlántico vol triomfar amb una cocteleria-'speakeasy', una barra creativa i una cuina adaptada al paladar mediterrani.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al rebost / El decàleg

Gambes

Si hi ha un moment de l'any en què les gambes i altres crustacis són especialment presents a la cuina, és l'estiu. Són tan versàtils i bones que podem servir-les com a aperitiu, coure-les a la brasa o afegir-les a paelles, suquets i altres receptes.

Text i receptes: David Caballero

Al rebost / L'adreça

Cooperatiu, sostenible i gurmet

L'agrobotiga de Fruits de Ponent és la primera benvinguda que té el visitant d'Alcarràs, municipi del Segrià, en boca de tots per la seva aparició a la gran pantalla el 2022.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Els xefs també van a la rostisseria

El pollastre a l'ast, capaç de solucionar qualsevol àpat, des de fa uns quants anys viu una nova edat d'or. Hem demanat a sis xefs que ens expliquin quines són les seves rostisseries de capçalera per gaudir del rei indiscutible dels diumenges amb la família!

Text: Lourdes López

Al rebost / Tria bé

Xai xisqueta

És una raça autòctona del nostre país que es cria al Pallars i a l'Alta Ribagorça, on, a més de carn de primera qualitat, que es pot degustar tot l'any en mil i una receptes, també se'n fan embotits d'aprofitament deliciosos.

Text: Oriol Foix / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Pecats venials

Guillem Boltó

El cantant dels Stay Homas ens explica els seus pecats gastronòmics més inconfessables

Text: Joan Callarissa / Foto: Marta Mas

Fora de carta / Sopa de lletres

Per què falten cuiners i cambrers?

Tot i que continuem tenint xifres d'atur per sobre de la majoria dels nostres veïns europeus, no hi ha manera de trobar treballadors per als restaurants.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Salpicó de marisc de Menorca 
  • Pa d'olives farcit amb provolone i tomàquets
  • Remenat de tomàquet amb olives empeltre
  • Entrepà mar i muntanya
  • Amanida de pollastre amb patates i pebrot escalivat
  • Entrepà de pollastre a l'ast amb pinya
  • Crema freda de tomàquet amb tàrtar de gambes
  • Arròs amb flors de carbassó
  • Gambes amb allada
  • Gambes amb gavardina
  • Carpaccio de gambes
  • Fideuada amb gambes i calamars
  • Arròs de llagostins i secret ibèric
  • Cuixa de gall dindi al curri
  • 'Coxinhas'
  • 'Cake' de pollastre a l'ast amb bacó, bolets i olives
  • Sípia amb rabassoles
  • Rèmol a l'all cremat
  • Cloïsses amb mongetes seques
  • 'Fish and chips' de gambes 
  • Tàrtar fàcil de gamba
  • Tàrtar de melva
  • Flam fresc de síndria
  • Sorbet de figues, figues de moro i xarop de fulles de figuera
  • Sopa de marialluïsa amb 'noodles' de poma verda
  • Sopa de iogurt i xocolata blanca amb mango i pinya caramel·litzada
  • Sopa de fruites vermelles amb merengues cruixents
  • Gaspatxo de carbassó i poma
  • Amanida d'estiu amb amaniment de mores i saüc
  • Albergínies gratinades amb tahina, tomàquets secs i espècies
  • Hummus de verdolaga amb 'crackers' d'ametlla
  • Gambes salades
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 277

TERRINES. EL CLÀSSIC QUE TORNA

  • Plats del mes
  • Jo Baixas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto