Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 279
Cuina núm. 279. Maig 2024

Portem la primavera al plat!

En aquest número

Per fer boca

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca

Sara Valls

Xeixa

Formentera no volia deixar-la escapar, però aquesta castellonenca tenia un somni: obrir un restaurant amb una proposta personal i compromesa a Barcelona. El que no podia pronosticar és que Xeixa creixés com una mongetera i ja sigui una de les obertures més engrescadores de la capital catalana.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

La cuina de tota la vida

Capipota, escudella, canelons, crema catalana, trinxat... Són només alguns plats típics de la cuina catalana que, si bé mai no s'han deixat de menjar, ara tenen més presència que mai a les cartes dels restaurants, especialment, en ciutats com Barcelona i Girona. Els plats de sempre reivindiquen, doncs, el seu paper a l'hora de connectar-nos amb records, persones i moments, emocionar-nos, fer-nos viatjar en el temps i, en definitiva, alegrar-nos la vida. En aquests deu restaurants, n'hi ha per sucar-hi pa!

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

Cal Cuiner, àpats reconfortants

El restaurant estrena nova cara, però s'hi continua menjant igual de bé.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Pròxima parada

Mallorca

Maria Solivellas

L'illa amb més 'estrelles' de les Balears és una destinació gastronòmica en si mateixa, on restaurants i hotels són els millors ambaixadors del producte local, tant en cuines mediterrànies com en les que s'inspiren en receptaris més llunyans.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Preguntes (im)pertinents

Què hi hem de posar, al fricandó, moixernons o cama-secs?

De com s'ha generat un debat al voltant del bolet canònic de la recepta i com un problema d'abastiment de fa un segle és a l'origen de la polèmica.

Text: Maria Nicolau / Il·lustració: Julio César Pérez

A la cuina

Menú de maig

Aprofitem les aromes i els colors de la temporada per preparar un menú deliciós, variat i saludable. Aquest mes, Sandra Pisa ens proposa cuinar amb alls tendres, cibulet, ametlla marcona i maduixots.

Text i receptes: Sandra Pisa / Cuina i estilisme: Beatriz de Marcos / Foto: Anna Garcia Frigola

A la cuina / Master class

Vedella

És una de les carns més consumides i amb més possibilitats, gastronòmicament, però no sempre li trobem el punt ideal, ni a l'hora de coure-la ni d'acompanyar-la. Per sort, aquest mes, Carme Ruscalleda ens explica com podem treure tot el profit de la carn de vedella i ens en proposa un guisat per llepar-nos-en els dits!

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Els darrers pescadors de Portlligat

Els pescadors de Cadaqués han atracat sempre a Portlligat. Avui n'hi queden tres, de pescadors, amagats i amarrats a la riba, a sota de Can Dalí i davant d'una illa que va arribar a ser privada. El periodista Salvador Garcia-Arbós ens convida a un àpat molt especial, en què compartirem, amb els darrers pescadors de Portlligat, plats i històries dels vells temps i de la relació amb el genial pintor.

Text: Salvador Garcia-Arbós / Receptes: Sílvia Clavaguera (anxoves), Josep Lluís Garcia (joells fregits), Salvador Garcia-Arbós (cafè de mitjó) i Pere Vehí (peix en suc) / Foto: Francesc Guillamet

A la cuina / La convidada

Les ametlles 'garrampinyades' de la Mari Carme de Lleida

Viatjo fins a la capital del Segrià per fer un tast dolç a base d'ametlles ensucrades amb una història que arrenca dècades enrere, per part de la dona d'un pastor de la Noguera.

Text: Cristina Serret / Recepta: Mari Carme Sandiumenge / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Nespres

Redescobrim una fruita plena de virtuts

Edició: Ferran Caldés / Receptes, cuina i estilisme: Beatriz de Marcos / Foto: Anna Garcia Frigola

A la cuina / Plaers saludables

Hi ha alguna dieta que augmenti el desig sexual?

El que mengem i com mengem, no cal dir-ho, està íntimament relacionat amb la salut i amb tota la nostra fisiologia. Per tant, no és estrany que busquem una relació entre la dieta i el desig sexual, que depèn de molts factors.

Text: Magda Carlas

A la cuina

Ja és primavera

Receptes amb flors

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Amb nens, en un tres i no res

Qualsevol moment és bo per endinsar-se a la cuina i passar una bona estona amb els més petits de casa. I, si és per preparar dolços, segur que no us costarà gens ni mica convèncer-los perquè us donin un cop de mà, elaborant aquests pastissos que ens proposa Gemma Clofent, que són facilíssims de preparar i boníssims!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

A la cuina / En un tres i no res

Anxoves

Les anxoves i els seitons en realitat són el mateix peix. Sovint en diem seitons quan són frescos, envinagrats o cuits, i anxoves quan estan salades o en conserva, generalment, en sal, oli o en forma de pasta o de paté.

Text i receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

Al celler / Tria de tres

Vins que s'adapten al clima

El canvi climàtic representa un desafiament significatiu per a la indústria vinícola i el sector primari en general.

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

Un tast de vins històrics

Quan es va començar a elaborar vi? Bevien vi els faraons de l'Antic Egipte? Sabem quin gust tenien els vins de l'Antiguitat? Les respostes a aquestes i altres qüestions les trobareu al setè volum del Sapiens del vi, editat per elBullifoundation i dirigit pel sommelier Ferran Centelles, que tracta l'origen i l'evolució del vi, des de les civilitzacions més antigues fins als nostres dies. Un viatge apassionant que farem, amb una copa a la mà, a través d'un tast històric.

Text: Judith Càlix / Foto: Getty Images i cedides

Al celler / Pel broc gros

Còctels i platets amb producte francès i català a qualsevol hora

Gabatxo és un local amb vocació nocturna que reivindica la cuina francesa acompanyada d'una oferta nodrida de líquids.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al celler / Birrologia

Escola belga. Dubbel, una gran recepta

Fosques, complexes i d'origen belga, han inspirat cervesers d'arreu a experimentar amb ingredients no tradicionals i a crear variants i matisos nous

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

Amor per la tarragonina terra

A la plaça de Corsini de Tarragona, dins el bell i modernista Mercat Central, Marta Lafuerza i Younes El Kassimi comparteixen ideologia de vida i alimentació des de fa més d'una dècada.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Caçasabors

Ideat a Rupit i fet a la Garrotxa

Els pastís de formatge de Mas Claperol va néixer a partir d'una idea de l'empresa rupitenca Farmlab

Text: Raquel Merino / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé

Maduixes del Maresme

Una fruita que s'ha convertit en senyal d'identitat d'una comarca sencera.

Text: Raquel Merino / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Pecats venials

Irene Montalà

L'actriu catalana ens confessa les seves temptacions gastronòmiques.

Text: Joan Callarissa

Fora de carta / Sopa de lletres

Som Regió Mundial de la Gastronomia 2025

La majoria de sectors que formen el sistema alimentari del país, sense els quals, òbviament, no es pot parlar de gastronomia, hi tindran un paper fonamental.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Pèsols, sípia i sobrassada
  • ‘Crackers’ de fajol amb nespres
  • Amanida de ruca i dent de lleó amb patates, ou i mongetes morades
  • Arròs melós amb ànec mut del Penedès
  • Amanida de maduixes amb flors
  • Arròs amb conill i verdures a la cocota
  • Llenguado amb cibulet
  • Conillet de vedella al forn amb espàrrecs
  • Peix en suc de llagosta
  • Joells fregits
  • Anxoves fregides Orly
  • Carrés de xai lletó amb mel i verdures
  • Burrito de conill amb romesco
  • Conill amb orellanes
  • Rostit humit en el forn
  • Coca de maduixots
  • ‘Galette’ de nespres al romaní i llimona
  • Crema de xocolata i canyella
  • Pastís de maduixes i mascarpone
  • Pastís de galetes i xocolata
  • Pastís de pasta de full i poma
  • Anxoves confitades a la manera de Cadaqués
  • Tapenade d’anxoves
  • Galetes d’anxoves
  • Paté d’anxoves
  • ‘Gilda’
  • Salsa Cèsar
  • Gaspatxo de maduixes i all negre
  • Arròs amb alls tendres
  • Hamburguesa de fajol amb salsa d’ametlles
  • Cafè de mitjó
  • Ametlles ‘garrampinyades’
  • Crema dolça de nespres i poma amb tàrtar de nespres i xarop de fruites
  • Sopa freda de pebrots escalivats i nespres
  • Amanida verda amb raves i flors de pensament
  • Canapè d’hummus de faves, flors de violeta i camamilla
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto