Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

8 coques de revetlla

Acompanyeu la revetlla de la nit més curta de l'any amb aquestes receptes de coques tan variades

20/06/2018

Al llarg de l'any i del territori, trobem moltes receptes tradicionals de coques, sovint associades a festivitats i celebracions. Sant Joan és una d'aquestes dates, amb la seva respectiva coca festiva, així com el dia de Reis té el tortell o el dijous gras la seva coca de llardons. Com deia Manuel Vázquez Montalbán: "En arribar Sant Joan, Sant Pere o Sant Jaume, no pot mancar coca a cap casa, sigui de llardons, de pinyons o de fruita confitada". La coca és una preparació que consta d'una base feta a partir de farina, pot ser més cruixent o més esponjosa, a la qual se li afegeixen ingredients per sobre: verdures, embotit, peixos en salaó en el cas de les coques salades, i fruites, fruits secs, cremes dolces i xocolata en el cas de les dolces. Són preparacions molt populars, per a tots els públics, es poden menjar amb les mans i sense necessitat d'estar asseguts. Potser és per això que ens agraden tant. Gaudiu d'algunes d'aquestes propostes que us oferim per acompanyar una de les nits més especials de l'any. 

Coca de forner amb verdures i sardines

Coca de forner amb verdures i sardines

Coca de forner amb verdures i sardines

Comencem amb una coca salada, de verdures escalivades i sardines lleugerament marinades. Tot un clàssic. La base d'aquesta preparació és una coca de forner, una massa allargada que per preparar-la calen estones de repòs, amb un resultat final boníssim, cruixent per fora i esponjosa per dins. Tradicionalment porta pinyons i sucre per fora. A la recepta us recomanem que compreu la massa ja feta, per facilitar la feina, encara que si us animeu a fer-la la coca té molt més valor, i és més bona, és clar! 

Llegiu la recepta completa

Coca de recapte

Coca de recapte

Coca de recapte

Una de les preparacions més cèlebres del nostre vast receptari, amb diverses varietats i noms, ja que es poden substituir les arengades per les anxoves, la ceba i el tomàquet poden anar crus sobre la massa, juntament amb el peix o la carn que escollim. Es pot fer també amb samfaina, llavors és magnífica amb bacallà. És molt senzilla de fer i amb un resultat boníssim. Poc hem d'envejar l'omnipresent pizza italiana tenint joies com aquesta al nostre patrimoni gastronòmic.

Llegiu la recepta completa

Coca de vidre amb sèsam

Coca de vidre amb sèsam

Coca de vidre amb sèsam

Aquesta que us presentem és una versió fàcil, senzilla i moderneta de la tradicional coca de vidre, ja que la massa la fem amb les mundialment conegudes 'tortillas' mexicanes, tallant-les a triangles, remullant-les amb oli de gira-sol i sucre. Per què en diem coca de sucre? Per la seva fragilitat? La coca, un cop treta del forn, es mulla amb anís i el canvi de temperatura que fa amb el sucre produeix una cristal·lització immediata que crea la sensació d'estar recoberta per una pel·lícula de sucre.

Llegiu la recepta completa

Coca de llardons

Coca de llardons

Coca de llardons

Una de les coques més populars del nostre receptari festiu, la consumim habitualment per Quaresma, el dijous gras, o per Sant Joan. Per fer-la, optem per comprar la pasta de full ja feta, ja que elaborar-la a casa és tota una feinada i cal una mica de traça. En comprar la pasta, la recepta resulta d'una enorme facilitat, ja només falta posar-hi els llardons, els pinyons i l'empolsada final de sucre. És important ser generós amb el sucre perquè la coca quedi ben gustosa, ja que la pasta brisa és més aviat insípida, els llardons són salats i els pinyons no tenen una gran aportació de sabor.

Llegiu la recepta completa

Coca de Llavaneres

Coca de Llavaneres

Coca de Llavaneres

Un altre dels clàsics per cuinar i menjar la nit del 23 de juny. És tota una bomba de dolçor, la pasta de full es farceix amb crema pastissera, massapà, i es corona amb merenga i pinyons. Irresistible. És una preparació festiva que es prepara a la vila del Maresme que li dóna nom des dels anys 60 del segle passat, quan va començar a guanyar popularitat, i a poc a poc s'ha fet coneguda arreu del país.

Llegiu la recepta completa

Coca de Sant Joan

Coca de Sant Joan

Coca de Sant Joan

La coca de Sant Joan és una de les més populars de Catalunya. En la recepta que us proposem hi hem afegit fruita confitada, pinyons i crema pastissera per sobre, però els llardons, la nata i el massapà poden ser-ne també ingredients protagonistes, això va a gustos. El gran atractiu d'aquesta coca, com en altres de dolces, és el potencial aromàtic de la massa, a la qual se li afegeixen nombrosos elements per perfumar-la, així com la seva textura esponjosa, molt adient per sucar-la a la copa de cava.

Llegiu la recepta completa

Coca de llardons, torró de Xixona i sobrassada

Coca de llardons, torró de Xixona i sobrassada

Coca de llardons, torró de Xixona i sobrassada

Que no us espanti la barreja d'ingredients que anuncia el títol d'aquesta recepta balear, el resultat és realment bo, tot i que sempre es pot prescindir d'algun ingredient si no us agrada, o substituint-ne algun, canviant la sobrassada per fruita confitada, per exemple. És una coca dolça i salada a la vegada, de textura esponjosa i amb ingredients diversos, que sembla que s'han trobat per atzar en una coca. La recepta incorpora greix, sucre i sal, ha de ser bona de nassos!

Llegiu la recepta completa

Coca de poma i ratafia

Coca de poma i ratafia

Coca de poma i ratafia

Per acabar, una versió de la coca de poma. Per fer-la més aromàtica i singular, remullem les làmines amb ratafia, aquesta beguda alcohòlica tan dolça i perfumada, típica sobretot a la comarca de la Garrotxa. No dubteu a fer-la servir en més preparacions dolces, va especialment bé per impregnar fruites, i per preparacions que inclouen fruits secs entre els seus ingredients.

Llegiu la recepta completa

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: