CUINA.CAT
27/07/2021Quan parlem de la tonyina no parlem d'un peix qualsevol. Es tracta d'un producte molt consumit al nostre país, una tendència que va en augment gràcies a la popularització d'alguns plats japonesos com el sushi, el sashimi i el tataki. Però l'èxit de la tonyina va més enllà del seu sabor i la seva textura inimitables. Com a peix blau, és ric en àcids grassos que ajuden a reduir els nivells de colesterol. A més, té una quantitat notable de vitamines A, B i D.
Tonyina amb tomàquet aromatitzat i pesto
Per aromatitzar els tomàquets els deixem macerar en un recipient amb oli, romaní, farigola, menta, pebre negre i bitxos. Ho acompanyem tot amb salsa pesto, originària de la Ligúria (costa nord-oest d'Itàlia) i elaborada amb alfàbrega, pinyons, formatge parmesà i all.
Tataki de tonyina amb guacamole
El tataki de tonyina s'ha convertit en tot un fenomen als restaurants del nostre país. El secret de la seva cocció rau en marcar la tonyina pels quatre costats deixant que la part més interior quedi crua. A la recepta combinem aquesta elaboració típicament japonesa amb una d'originària de Mèxic: el guacamole, una salsa feta amb alvocats, ceba, tomàquet i xili.
Ventresca de tonyina
La ventresca és una de les parts més apreciades de la tonyina per la seva major proporció de greixos, la seva textura gelatinosa i el seu sabor intens i alhora delicat. Per coure-la, només haureu de tallar-la a daus, cobrir-la amb aigua i sal i posar-la a foc suau fins que comenci a bullir.
Tonyina en escabetx
L'escabetx és, alhora, un mètode per conservar els aliments gràcies a l'acció del vinagre i una tècnica culinària per aportar un sabor intens i penetrant a alguns plats. El que que us proposem en aquesta recepta està elaborat, entre altres ingredients, amb vi blanc, vinagre de vi negre, salsa de soja, llorer, all, pebrot verd, pebrot vermell i pastanaga.
Neula farcida de tàrtar de tonyina
Amb aquesta recepta segur que sorprendreu els vostres convidats, ja sigui per Nadal o en qualsevol altre dia de l'any. Si abans parlàvem del tataki, ara ha arribat el moment de presentar-vos el tàrtar. En aquest cas, la tonyina està íntegrament crua, picada de manera molt fina. Per aportar-hi sabor, l'amanim amb una barreja de suc de taronja, salsa de soja i gingebre ratllat.
Tàrtar de tonyina
Aprofundim en el món del tàrtar, que ofereix un ventall quasi infinit de sabors i experiències. En aquest cas el condimentem amb mostassa groga, maionesa i salsa de soja; també amb maniguette, un tipus de pebre de sabor força semblant al del pebre negre, i amb dues fulles de peril·la verda, també coneguda pel seu nom japonès: shiso.
Amanida records del Japó
I no ens movem del Japó. Aquesta recepta congrega alguns dels ingredients paradigmàtics de la gastronomia d'aquest país: la salsa de soja, el vinagre d'arròs (més subtil que altres tipus de vinagre), l'alga nori (amb la qual s'elaboren els makis), l'oli de sèsam, l'arròs... I, evidentment, la tonyina!
Xató
Desplacem-nos més de 10.000 quilòmetres i tornem a casa nostra. El xató és una salsa elaborada amb avellanes i ametlles torrades, molla de pa, vinagre, all i nyora que acompanya una amanida d'escarola amb bacallà, anxoves i tonyina.
Tomàquet 'punky' Ada Parellada
Si no hi ha manera que als petits de la casa els agradi la tonyina (o els tomàquets), proveu-ho amb aquesta recepta. Buideu els tomàquets i farciu-los amb una barreja de tonyina, maionesa i orenga. Per fer la típica cresta punk, claveu uns bastonets de pastanaga, api i carbassó a sobre.
Bocadillo de atún con crema de pimiento y germinados
No podíem acabar sense presentar-vos un bon entrepà. I és que a qualsevol bar del país podeu menjar-vos un entrepà de tonyina, des de la seva variant més simple fins a elaboracions més complexes. El que us proposem nosaltres és de campionat. A banda de tonyina, hi posem crema de pebrot escalivat, formatge natural d'untar i germinats de ceba.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: