Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

8 plats amb productes escalivats

Us proposem 8 receptes que segueixen una de les tècniques culinàries més emprades a la nostra gastronomia!

CUINA.CAT

22/05/2018

La cuina catalana tradicional no seria el mateix sense la tècnica de l'escalivat, que consisteix a coure hortalisses damunt del caliu o de les brases. En la seva variant més moderna i menys purista també s'utilitza el forn o fins i tot el microones. Les hortalisses que més s'acostumen a sotmetre a aquesta tècnica són els pebrots, les cebes, les albergínies, els alls, els tomàquets o els calçots.

Escalivada

Escalivada

Escalivada

L'escalivada és un dels plats amb més tradició de la cuina catalana. Es tracta d'una recepta humil i senzilla però deliciosa. Els tres ingredients indispensables de l'escalivada són el pebrot vermell, l'albergínia i la ceba. Opcionalment també hi podeu posar patates, bacallà o moixama. El procés d'elaboració no té cap secret: emboliqueu les hortalisses amb paper d'alumini, poseu-les a les brases o al forn (més estona la ceba que el pebrot i l'albergínia) i doneu-los la volta cada 10 minuts perquè no es cremin per cap banda. L'escalivada es pot menjar sola o com a acompanyament d'algun ingredient principal, com ara l'esturió, les sardines o el bacallà.

Llegiu la recepta completa

Sushi d'escalivada i aladroc

Sushi d'escalivada i aladroc Becky Lawton

Sushi d'escalivada i aladroc

Encara que l'escalivada sigui un dels plats icònics del corpus culinari català, la podem utilitzar en elaboracions més exòtiques i innovadores. Per fer aquest sushi, fem servir fulles de bleda tendra com a embolcall i filets d'aladroc (també anomenat 'seitó', un tipus de peix blau) com a farcit, juntament amb l'escalivada i l'arròs de la varietat thai.

Llegiu la recepta completa

Pastís Tatin d'escalivada i anxoves

Pastís Tatin d'escalivada i anxoves

Tatin d'escalivada i anxoves

L'escalivada també s'utilitza sovint en coques o pastissos. El Tatin autèntic, un dels pastissos més cèlebres de la gastronomia francesa, es fa amb poma, però aquí el volem reinventar i en certa manera 'catalanitzar'. Hi posem un pebrot vermell, un pebrot verd, una albergínia, un carbassó, una ceba i cinc carxofes. Ho rematem amb unes quantes anxoves.

Llegiu la recepta completa

Sardinas a la brasa con puerro asado

Sardinas a la brasa con puerro asado

Sardines a la brasa amb porro escalivat

No ens cansarem mai de reivindicar les virtuts la sardina, un peix culinàriament molt versàtil i nutritivament interessantíssim, ric en omega-3 i també en ferro, calci i vitamines del grup B. D'altra banda, per elaborar aquest plat, escalivem porros (coneguts per les seves propietats diürètiques) i pebrots vermells.

Llegiu la recepta completa

Copeta de patata amb bacallà i romesco

Copeta de patata amb bacallà i romesco

Copeta de patata amb bacallà i romesco

En aquest cas escalivem sis tomàquets madurs i un gra d'all per elaborar el romesco, una salsa típica del Camp de Tarragona. També rostim al forn unes quantes patates i una ceba que després tallem a daus petits. L'altre ingredient clau de la recepta és el bacallà, un altre peix que tampoc no ens cansarem de reivindicar.

Llegiu la recepta completa

'Tostada' de peix del Yucatán

'Tostada' de peix del Yucatán Becky Lawton

'Tostada' de peix del Yucatán

Amb aquesta recepta introduïm una tècnica culinària molt utilitzada en la gastronomia mexicana i que és força semblant a l'escalivat: 'tatemar'. Consisteix a rostir aliments, normalment en un recipient anomenat 'comal', que s'utilitza com una planxa. Per elaborar aquest plat, 'tatemem' ceba i xili 'habanero' verd.

Llegiu la recepta completa

Alvocat amb gambes i pebrot escalivat amb oli d'ous de truita de riu

Alvocat amb gambes i pebrot escalivat amb oli d'ous de truita de riu

Alvocat amb gambes i pebrot escalivat amb oli d'ous de truita de riu

Igual que en la recepta anterior, aquí l'alvocat hi té un paper prevalent. Es tracta d'un fruit ben singular, versàtil i deliciós. A més, destaca per la seva alta presència de greixos monoinsaturats (beneficiosos per al cor), fibra, antioxidants i vitamines C i E. L'alvocat és, en definitiva, una autèntica joia gastronòmica, potser encara massa poc utilitzada a les nostres cuines.

Llegiu la recepta completa

Bocadillo de atún con crema de pimiento y germinados

Bocadillo de atún con crema de pimiento y germinados

Entrepà de tonyina amb crema de pebrot i germinats

El pebrot escalivat és un dels ingredients més utilitzats per complementar els entrepans de tonyina. Aquí, en comptes de posar-lo a tires, en fem una crema triturant-lo juntament amb el formatge natural d'untar. Els germinats de ceba hi aporten un toc cruixent i un regust familiar.

Llegiu la recepta completa

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: