Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

8 receptes amb cloïsses

Com a acompanyament d'un plat de llegums, en un suquet o en crema. Gaudiu d'un dels mol·luscs bivalves més saborosos

10/08/2021

L'estiu és una bona época per assaborir productes marins, especialment si es fa en una terrassa prop del mar, i acompanyant-ho amb un vi blanc ben fred. El seu intens gust de mar i la seva sucositat els converteixen en uns ingredients excel·lents, que en incorporar-los als guisats, plats de pasta o de llegums desprenen els seu suc i aporten categoria a preparacions senzilles. Us proposem tot un seguit de receptes amb cloïsses perquè el vostre ventall de possibilitats sigui ric i divers, de les clàssiques cloïsses a la marinera a la seva versió en crema, passant per la seva cabdal presència als suquets i arrossos.

 

 

Cloïsses a la marinera amb ceba

Cloïsses a la marinera amb ceba

Cloïsses a la marinera

Les preparacions de bivalves en salsa marinera són una gran opció per cuinar-les. La salsa que en resulta finalment, de tomàquet, alls, julivert i el suc que han anat deixant els mol·luscs, està per llepar-se'n els dits, o, millor, per sucar-hi pa de valent. Per fer la ceba confitada talleu-la a tires i daureu-la primer a la paella amb una mica d'oli; quan agafi una mica de color, afegiu-hi una mica d'aigua, abaixeu el foc i deixeu-ho coure poc a poc unes dues hores.

Llegiu la recepta completa

'Fabes' amb cloïsses

'Fabes' amb cloïsses Becky Lawton

Faves amb cloïsses

És un plat de cullera i salsa, però el podeu gaudir a l'època de l'any que vulgueu. Feu una salsa amb el suc de cocció de les faves i un polsim de julivert; si el voleu una mica espès, hi podeu afegir una mica del suc de conserva dels llegums, o bé daurar uns alls laminats en oli, afegir-hi una cullerada de farina, barrejar-ho bé i després abocar-hi la salsa de tomàquet. Aquesta és una opció genial per gaudir d'un plat de llegums, i així sortir del seu monòton acompanyament càrnic i greixós.

Llegiu la recepta completa

Guisat de musclos, navalles i cloïsses amb patates i carreretes / Cristina Rivarola

Guisat de musclos, navalles i cloïsses amb patates i carreretes / Cristina Rivarola Food Photos / Cristina Rivarola

Guisat de musclos, navalles i cloïsses amb patates i carreretes

Ens trobem davant una senyora recepta, amb producte de mar, bolets, sofregit fet amb paciència, picada, brou de peix... Un plat que incorpora elements clau de la nostra identitat culinària. Si a més hi afegiu uns fideus gruixuts, us queda una sopa de campionat, cuits en un brou de peix que podeu fer amb crustacis i peixos de roca, tot i que també ho podeu fer amb aigua, recollint tots els gustos del sofregit, de les carreretes i el meravellós suc que deixen anar els mol·luscs.

Llegiu la recepta completa

Crema de cloïsses amb vermut

Crema de cloïsses amb vermut

Crema de cloïsses amb vermut

Potser és la manera més original de cuinar les cloïsses, aprofitant-ne el suc de cocció com a gran protagonista de la crema, que farem sofregint mantega, afegint-hi farina d'arròs i mullant-ho amb brou blanc, és a dir, sense color, coent tots els elements sòlids del brou a l'aigua en comptes de daurar-los prèviament. Finalment, hi incorporem una mica de nata per donar-hi cremositat. El resultat és una crema molt lleugera amb tota l'aroma marina de les cloïsses.

Llegiu la recepta completa

Cors de carxofa amb cloïsses i aroma de Jabugo

Cors de carxofa amb cloïsses i aroma de Jabugo

Cors de carxofa amb cloïsses i aroma de Jabugo

Les carxofes i el pernil són dos ingredients que s'avenen molt bé; si també hi incorporem les cloïsses, en resulta un entrant de categoria, amb els tres ingredients protagonistes com a grans representants del seu món: vegetal, animal i marí. En aquest plat cada ingredient va traient el bo i millor dels seus sucs de cocció, el greix del pernil, el cèlebre suc de les cloïsses i l'aigua de cocció de les carxofes, a més del cop de mançanilla que en realça totes les aromes.

Llegiu la recepta completa

Risotto de cloïsses amb menta fresca

Risotto de cloïsses amb menta fresca

Risotto de cloïsses amb menta fresca

No hi podia faltar un arròs, en aquest cas un de melós, amb la seva típica finalització amb formatge parmesà, que hi aporta una mantegositat única. Si voleu que us quedi realment cremós, aneu-hi incorporant el brou de mica en mica i anant remenant l'arròs, això farà que l'arròs deixi anar els seus midons i aquest vagi lligant el brou, fent que l'arròs quedi cuit en una mena de salsa espesa amb tot el gust del brou. La millor varietat d'arròs per fer-ho és l'arborio o el carnaroli, tot i que amb el bomba no hi queda del tot malament.

Llegiu la recepta completa

Rap i cloïsses amb suquet d'espàrrecs verds

Rap i cloïsses amb suquet d'espàrrecs verds

Rap i cloïsses amb suquet d'espàrrecs verds

Com a integrant d'un suquet de peix, les cloïsses hi tenen també protagonisme, fent marina companyia al peix escollit, regat per la saborosa salsa. La recepta és ben senzilla: fem una salsa triturant brou de peix, ceba i espàrrecs saltats i coent-hi el rap, per finalment aprofitar el temps final de cocció per obrir les cloïsses i que plorin la seva essència. Si la salsa final no us queda prou lligada, hi podeu afegir una picada amb ametlles, galetes o carquinyolis i una mica de brou.

Llegiu la recepta completa

Mandonguilles amb cloïsses i pèsols

Mandonguilles amb cloïsses i pèsols Becky Lawton

Mandonguilles amb cloïsses i pèsols

Si anteriorment hem parlat d'un guisat de peix, ara parlem d'un guisat de carn, posant de manifest la versatilitat de les nostres estimades amigues amb closca. Com hem fet fins ara, les cloïsses les abocarem a la cassola els últims 5 minuts de cocció, ja que si es couen més queden més aviat seques i perden l'encant. Hem de tenir en compte a l'hora de posar les cloïsses que el suc de cocció sigui més aviat espés, si ens interessa fer-ne una salsa, ja que les cloïsses hi deixaran anar aigua i faran las salsa del guisat més liquida.

Llegiu la recepta completa

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: