Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 receptes amb alfàbrega

Us donem algunes propostes amb aquesta herba tan aromàtica com a protagonista

20/08/2018

L'alfàbrega és una herba aromàtica d'origen asiàtic però molt utilitzada en cuines mediterrànies com la italiana, on es fa servir per aromatitzar la pasta, plats de peix o de carn, per acabar una pizza, amb receptes tradicionals mundialment conegudes, com ara el pesto o la pizza margarida. Al mercat la podeu trobar fresca o seca; la primera opció és la més adequada, i se'n poden trobar les tijes i fulles envasades, o bé es pot adquirir la planta, a la qual li ha de tocar força el sol i protegir-la de les baixes temperatures.

01 Piadina de verdures i tête de moine

Piadina de verdures i tête de moine Becky Lawton

Piadina de verdures i tête de moine

La piadina és un pa tradicional italià, de la zona de l'Emília-Romanya. Està feta amb farina de blat i és de forma plana, i acostuma a portar formatges com la mozzarella, espinacs, ruca i tomàquet. La que us presentem a continuació la fem amb verdures i el formatge suís tête de moine, tallat a la manera tradicional, a encenalls finíssims. L'oli d'alfàbrega el podem fer escaldant-ne les fulles, infusionant-lo en un oli més aviat suau -podeu fer meitat d'oliva i meitat de gira-sol-, i triturar-ho finalment.

Llegiu la recepta completa

02 Amanida de burrata, tomàquet, alfàbrega i pinyons

Amanida de burrata, tomàquet, alfàbrega i pinyons Miquel Àngel Roque

Amanida de burrata, tomàquet i alfàbrega

Una excel·lent manera de gaudir dels tomàquets de temporada és acompanyar-los amb la fragància de l'alfàbrega, ben acompanyat també d'un formatge fresc i cremós com la burrata. Tot plegat converteix aquest plat en un dels plats freds per excel·lència de la cuina mediterrània, molt fresc, amb un pes nutritiu important, amb vitamines, lactis i fruits secs. Si hi voleu afegir hidrats de carboni, suqueu amb pa el líquid que deixen anar tots els ingredients al fons del plat.

Llegiu la recepta completa

03 Corball amb pesto de nous i albergínia escalivada

Corball amb pesto de nous i albergínia escalivada

Corball amb pesto de nous i albergínia escalivada

Acompanyar peixos magres a la planxa amb salses fresques i aromàtiques és una gran opció, d'un gran caràcter mediterrani. En aquest cas fem un pesto amb una petita variació respecte al tradicional, ja que el fruit sec que hi posem són les nous i no els pinyons. Podeu fer moltes variants d'aquesta gran salsa, fent-la més espessa o més líquida, amb formatges més cremosos, o incorporant-hi també menta.

Llegiu la recepta completa

04 Tripeta de bacallà

Tripeta de bacallà

Tripeta de bacallà, pil-pil d'alfàbrega i bull de llengua

La tripa de bacallà és en realitat la bufeta nadatòria de l'animal, que l'ajuda a surar o a enfonsar-se en funció de com s'infla. És un ingredient d'una gran melositat, molt suau i agradable. L'aigua de cocció que fem servir per coure la tripeta té un alt contingut en gelatina que aquesta ha anat deixant anar, així que si hi afegim l'oli d'alfàbrega i anem remenant-ho de mica en mica en fem una emulsió tipus pil-pil. Perquè quedi bé l'oli i l'aigua han d'estar més freds que calents, i remenant-ho amb un colador de malla us ajudarà a muntar-ho.

Llegiu la recepta completa

05 Bacallà confitat amb arròs verd d'alfàbrega

Bacallà confitat amb arròs verd d'alfàbrega Pau Esculies

Bacallà confitat amb arròs verd d'alfàbrega

Ja hem comentat anteriorment una recepta amb bacallà, però en aquesta ens centrarem amb la guarnició sobre la qual s'assenta el llom de bacallà. Fem un arròs verd, aprofitant la clorofil·la de l'alfàbrega que ens acaba acolorint l'arròs amb un to verdós molt atractiu, alhora que el perfuma tot. Podeu jugar amb els colors dels arrossos i fer un plat emulant la bandera italiana, amb un arròs de tomàquet i pebrot, un de cremós amb ricotta i mascarpone, i un de verd amb alfàbrega.

Llegiu la recepta completa

06 Presa ibèrica amb maduixes i vinagre balsàmic d'alfàbrega i pebres

Presa ibèrica amb maduixes i vinagre balsàmic d'alfàbrega i pebres Becky Lawton

Presa ibèrica amb maduixes, balsàmic i alfàbrega

Aromàtics com l'alfàbrega ens van d'allò més bé per acabar de refrescar plats amb protagonistes amb greix, com ho seria una peça del porc com aquesta. Ho acompanyem de maduixes i peres, aromatitzat tot amb balsàmic, a més de l'alfàbrega. Us animem a preparar aquesta recepta a l'estiu, coent la carn en una brasa i acompanyant-la d'una guarnició dolça, àcida i amb molta fragància.

Llegiu la recepta completa

07 Copa de tomàquet amb alfàbrega i sorbet de iogurt

Copa de tomàquet amb alfàbrega i sorbet de iogurt

Copa de tomàquet amb alfàbrega i sorbet de iogurt

L'alfàbrega acostuma a acompanyar molts plats freds que incorporen el tomàquet i algun formatge fresc entre els ingredients, fent una combinació molt atractiva, nutritiva, gustosa i visual. En el cas de la recepta que us presentem a continuació, fem una superposició de capes dels diferents ingredients, presentats en textures diferents. El resultat és una combinació de gustos i textures molt entretinguda.

Llegiu la recepta completa

08 Sopa de mandarina amb vainilla, magrana i alfàbrega

Sopa de mandarina amb vainilla, magrana i alfàbrega Becky Lawton

Sopa de mandarina amb vainilla, magrana i alfàbrega

L'alfàbrega és una herba tan versàtil que va fantàstica tant per a plats de pasta com per a plats de carn, plats de peix i, també, postres. En aquesta recepta fem servir suc de mandarina, i ho amanim tot finalment amb magrana i alfàbrega. Per fer aquesta recepta amb el millor estat de tots els ingredients ens haurem d'esperar a la tardor, a la temporada de bons cítrics i de fruits tan bons com la magrana.

Llegiu la recepta completa

09

Pannacotta de mozzarella i tomàquet

La pannacotta són unes postres italianes, similar a un flam però feta amb nata. L'acompanyem amb tomàquet i olives i ho aromatitzem amb l'alfàbrega. Si voleu que la pannacotta tingui gust d'alfàbrega, podeu infusionar-la a la nata que escalfareu; retitreu l'alfàbrega, i coleu el líquid. Aconseguireu així una pannacotta amb tota la fragància de l'alfàbrega, que bé us podria servir com a postres o com a aperitiu fred.

Llegiu la recepta completa

10 Copeta de recuit

Copeta de recuit

Copeta de recuit, préssec i alfàbrega

Per acabar, us proposem unes postres molt estiuenques, elaborades amb préssec de temporada. L'alfàbrega hi acaba de donar un toc molt particular, proveu d'afergir-la a les vostres postres, ja sigui tallada a tires, amb la fulla sencera, o bé optant per un sorbet o gelat d'alfàbrega, que podeu fer vosaltres mateixos, o bé comprar-ne dels que trobem al mercat, que n'hi ha d'excel·lents.

Llegiu la recepta completa

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: