El 15 i el 16 de setembre Mèxic commemora el Grito de Dolores, l'acte que va suposar l'inici de la guerra d'independència del país. Es tracta d'un fet tan important que volem celebrar-lo també homenatjant la cuina mexicana, amb vuit receptes de set restaurants mexicans de Barcelona on podreu descobrir els sabors i els matisos d'una cuina que aixeca autèntiques passions!
'Aguachile molcajeteado' amb flor de Jamaica
Aquest plat és típic del Pacífic mexicà i es fa amb el morter tradicional, el 'molajete', fet que li dóna un gust més autèntic. La clau és aconseguir l'equilibri entre les aromes dels diversos ingredients, i aquesta recepta d'Óscar Vázquez, de la Gastro Taquería de Barcelona, ho aconsegueix.
'Taco' de llengua a la graella Enrique Marco
Miky Manrubia, xef del restaurant Chingín, prepara aquesta recepta amb una carn, la de llengua de vedella, que destaca per la textura i el gust delicat. Té pocs ingredients, però la clau es troba en el marinat, que estova la carn abans de coure-la a baixa temperatura. Si teniu els estris adequats a casa, proveu-la de fer. Us encantarà!
Cochinita Pibil Mariona Villavieja
L'elaboració d'aquest plat no és fàcil, sobretot si volem seguir el mètode tradicional, ja que a Mèxic es prepara dins d'un petit pou on es posen la carn i tots els ingredients, es tapa amb fulles de plàtan i s'enterra perquè es cogui amb el seu vapor. Al restaurant Pico de Gallo, Carol Sánchez no fa servir un pou, però la cuina al forn i seguint la recepta tradicional del país.
Vieires al pastor amb ceba vermella i salsa de Jamaica
El xef del restaurant Sabes una Cosa, Juan Rodríguez, prepara aquesta recepta com una versió de peix dels 'tacos' al pastor. És una recepta senzilla, amb força ingredients però no gaire difícil de preparar, i el gust us encantarà.
Tacos de llagosta
Ens traslladem a la península de la Baixa Califòrnia amb una recepta que demostra, com tantes altres, que el peix també té una importància cabdal en la gastronomia mexicana. Aquesta proposta de Julian Medina, xef del Taloache, pot semblar senzilla, però té una combinació d'ingredients que li aporta un equilibri únic!
Birria de xai Mariona Villavieja
Frijoles, carn i arròs. Aquesta recepta de Graciela de León, xef de la Cocina de Graciela, ajunta alguns dels ingredients més icònics de la cuina mexicana. El xai es macera cru i se serveix acompanyat d'arròs a la mexicana i un cistell amb 'tortitas' de blat de moro. És un plat tradicional de les zones de Jalisco i Nayarit.
'Enmoladas' de pollastre Mariona Villavieja
Segurament aquesta és la recepta més complexa del receptari. Es tracta d'un plat típic de Puebla, que s'elabora amb més de 37 ingredients i que barreja la tradició prehispànica i la hispànica, amb un matís picant i dolç molt interessant, ja que inclou xocolata. La preparem seguint la recepta del restaurant San Pedrito.
Huarache de maíz azul con gambas al ajillo y nopal ecològico asado de nuestro huerto Mariona Villavieja
Hem començat amb una recepta de la Gastro Taquería i acabem amb una proposta del mateix restaurant. En aquesta ocasió, Óscar Vázquez ha escollit un dels menjars de carrer més típics de Mèxic i li ha donat un gir respectant la tradició, fins al punt que la salsa que fa servir segueix la recepta de Doña Lupe, tota una institució a Puebla.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.