Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Albert Sastregener, del restaurant Bo.Tic, Premi Nacional de Gastronomia 2022

La 20a edició dels Premis Nacionals de Gastronomia 2022 també han reconegut Elisabet Farrero, Joan Junyent, Carla Simón i Joan Esculies

Fotografia de família dels guardonats

Fotografia de família dels guardonats

El Mas Marroch, a Girona, ha estat el lloc triat per lliurar els Premis Nacionals de Gastronomia 2022, que han guardonat Albert Sastregener, xef i propietari del restaurant Bo.Tic de Corçà, Girona, amb el Premi Nacional de Gastronomia; Elisabet Farrero, xef i propietària del restaurant El Ventador de Barruera, amb el Premi Revelació; Joan Junyent, cap de sala i propietari del restaurant Windsor de Barcelona, i la guionista i directora de cinema Carla Simón, amb el Premi Especial de l'Acadèmia. A més, s'ha lliurat el Premi Nèstor Luján, que reconeix la tasca de divulgació i suport al sector per part del periodisme gastronòmic i que ha estat atorgat a Joan Esculies, periodista i historiador.

En el 20è aniversari dels Premis Nacionals, s'ha volgut posar l'accent en la importància de reconèixer tots els actors que fan de la gastronomia un dels motors econòmics arreu del món. De fet, són uns premis que van néixer per preservar la identitat d'una herència tan íntima i pròpia com és la cuina del nostre país i que vam establir per ajudar a salvaguardar l'ofici de cuinar.

Els guardonats

  • Premi Nacional de Gastronomia 2022 – Albert Sastregener. Volia estudiar cuina després d'anys veient guisats a casa, però els seus pares no ho van veure amb bons ulls. Després de mesos de desavinença, però, es va poder formar a l'Escola d'Hostaleria de Girona. Al Bo.TiC, exerceix de xef i fa una proposta gastronòmica d'arrel catalana, creativa i de producte, que, complementada amb un excel·lent servei i celler, va merèixer una estrella Michelin quan no feia ni dos anys que havien obert.
  • Premi Revelació 2022 – Elisabet Farrero. És llicenciada en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra. En acabar els seus estudis va fer un postgrau en realització documental i el 2012 va tornar a Barruera, on, juntament amb la seva mare, van posar en marxa el projecte d'El Ventador, que va començar sent un discret local de vins i tapes. Avui, hi elabora una proposta gastronòmica de producte de proximitat i temporada de l'Alt Pirineu tractat des d'una òptica personal i el 2021 va formar part dels 20 xefs joves talents triats per CUINA amb motiu del 20è aniversari. 
  • Premi Cap de Sala 2022 – Joan Junyent. Es defineix com una persona estable, fidel i resistent. És al Windsor des del 1997, on ha anat promocionant-se, creixent i millorant fins a convertir-se en cap de sala. 
  • Premi Especial de l'Acadèmia 2022 – Carla Simón. Ha estat la primera dona de la indústria del cinema al nostre país que guanya el màxim premi en un festival de categoria A, com l'Ós d'Or del Festival de Berlín. L'impacte de Carla Simón en el nostre cinema i en la nostra cultura va més enllà d''Alcarràs. Estiu 1993' –el seu primer llargmetratge–, ja que també va endur-se un reconeixement a la Berlinale el 2017, amb el premi a la millor òpera prima.
  • Premi Nèstor Luján de l'Acadèmia 2022 – Joan Esculies. És periodista i historiador. També és professor a la Universitat de Vic i a la Universitat Oberta de Catalunya. Escriu habitualment a 'La Vanguardia', també col·labora a diversos mitjans com els diaris 'Ara' i 'El País', les revistes 'El Temps', 'Sàpiens' i 'L’Avenç', i les ràdios Ràdio Nacional d'Espanya, Cadena SER i Televisió de Catalunya. Ha publicat biografies, assaigs i articles centrats en la història de Catalunya i Espanya durant el segle XX, amb una atenció especial a les principals figures del catalanisme polític. L'any 2018 va rebre el premi Gaziel de Biografies i Memòries pel llibre 'Ernest Lluch. Biografia d'un intel·lectual agitador'.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: