Troba la teva recepta

Com va néixer el tortell de Reis?

Contràriament al que sembla, aquest dolç típic de les festes nadalenques té un origen pagà i romà

Tortell de Reis

Tortell de Reis Becky Lawton

El tortell de Reis, per estrany que sembli, té un origen romà i pagà. Tot i que des de fa unes dècades s’ha imposat com a colofó a les postres del dia de Reis, si ens remuntem al segle II aC, a l’època de l’imperi Romà, al tortell el situem a les saturnals, un període festiu a mitjan mes de desembre en el qual els esclaus de l’època podien passar una setmana de manera ociosa. I en honor de Saturn, el déu de l’agricultura i les collites, es preparava amb mel, fruits secs, dàtils o figues i se servia a les postres.

No va ser fins al segle III dC, amb l’arribada del cristianisme, que es va introduir la fava com a símbol de la fertilitat, de manera que es creia que aquell comensal que trobés el llegum en la seva porció de tortell rebria prosperitat durant tot l’any.

No va ser fins molts segles després que es relacionaria el tortell amb un rei. I no només això, sinó que a l’únic que s’hi associa és a Lluís XV, de la reialesa francesa, que al segle XVIII va popularitzar-lo entre les famílies nobles i de la cort, que desitjaven trobar, en comptes de la fava, una moneda d’or al seu interior.

Al nostre territori i actualment, en canvi, la tradició mana que aquell qui troba la fava ha de pagar el tortell de l’any vinent, i qui troba la figureta del rei és coronat.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

08-24 mar

7è Encarxofa't

A Cambrils, al març, ens conviden a assaborir les seves carxofes, un producte de l’horta cambrilenca...

24 mar

Fira del Cítric de Xerta

Des de 2009 les poblacions de la comarca del Baix Ebre, un territori amb llarga tradició de cultiu d’arbres...

14-24 mar

2n Festival Gastronòmic Passeig de Gourmets

Del 14 al 24 de març, Passeig de Gourmets obre les portes als 18 restaurants que participen en la segona edició...

26 mar

Taller sobre els fonaments de la cuina: els llegums

Parlareu de l'àmplia varietat de llegums que tenim al nostre abast a l'hora de comprar i cuinar. Us Explicaran...

Portada CUINA 225

COM A CASA! POSEM COPENHAGUEN A TAULA

  • Celebrem els 18 anys del CUINA!
  • Una arrosseria bistronòmica (i més)

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto