Troba la teva recepta

Dues aus amb pedigrí

El Pollastre i Capo del Prat i el Gall del Penedès són els protagonistes de les taules de Nadal

IGP Gall del Penedès

IGP Gall del Penedès

A Catalunya, les aus són protagonistes dels àpats nadalencs i, precisament, tenim dues races que gaudeixen d'IGP: el Gall del Penedès i el Pollastre i Capó del Prat.

Els galls i les gallines del Penedès són robustos i ufanosos, i han fet créixer el prestigi de la raça. A més, la varietat negra del gall i la gallina del Penedès avui és reconeguda amb una IGP per la qualitat excel·lent de la carn, la suavitat, el color i el sabor. Per garantir les condicions perfectes d’aquest gall, tradicionalment se’ls alimenta amb llavors de raïm, ja que el Penedès és una regió vitícola, amb un 80% de superfície agrària destinada al conreu de la vinya. Es deixa que el gall del Penedès creixi al seu ritme, sense accelerar-ne el procés i deixant que adquireixi una immunitat natural. A més, es crien en galliners que disposen d’accés a l’exterior tot l’any, i tot plegat dóna com a resultat un gall més saludable i saborós, perfecte per afegir als guisats, per la melositat i la tendresa que desprèn, amb una carn que també és perfecta per fer rostits a la cassola, amb castanyes o uns bons escaldums.

Pel que fa al Pollastre i Capó del Prat, també conegut com a 'pota blava', és un dels pocs pollastres que hansobreviscut fins avui sense cap mena d’encreuament amb altres races. Per això ha mantingut les característiques morfològiques inicials i s’ha convertit en un aliment exclusiu.

Aquesta reputació ha estat possible gràcies al programa que es va posar en marxa el 1975 per recuperar l’espècie i a l’Associació de Criadors de la Raça Prat, unificada l’any 1985 per garantir-ne les bones condicions de salut.

Actualment, s’ha convertit en una de les espècies més estimades i populars del país, i el reconeixereu pel color ros fosc i les potes blaves, i, també, per la carn melosa, fina i poc greixosa. És el resultat del procés de criança natural del pollastre i capó del Prat, que s’alimenta bàsicament de cereals i es cria en galliners en què no hi pot haver més de vuit aus per metre quadrat. A més, és, amb permís de la carxofa, el producte protagonista de la Fira Avícola del Prat de Llobregat, que se celebra al desembre en aquest municipi.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

21 oct

'Viu la verema' al Celler Masroig

La millor època per conèixer el món vitivinícola és, sens dubte, durant la verema. El...

21 oct

Jornades gastronòmiques 'La poma a la cuina'

Pomes farcides de carn, amb botifarra dolça, amb confit de pinya o amanida de formatge fresc, entre d'altres. Tornen...

22 oct

X Monvínic Experience

El dimarts 22 d’octubre, a les 20 h, en el marc del 51è Voll Damm Festival Internacional...

22 oct

Taller especial Dia de los muertos

Aquí, uns dels esdeveniments més festius de la tardor és la castanyada, una tradició antiga...

Portada Cuina 232

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I  DE REGAL 2 ESPECIALS RECEPTES BY CUINA

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto