La 34a edició dels premis World Cheese Awards, el concurs de formatges més gran del món, ha batut rècords en aquesta edició, amb una participació de 4.434 formatges procedents de més de 40 països. I, entre tots ells, Le Gruyère AOP ha estat escollit com el millor formatge del món del 2022.
Milers de formatges diferents, de totes les formes, mides i colors, s'envien des d'arreu del món per ser jutjats en un sol dia per equips d'experts formatgers, compradors, detallistes i periodistes gastronòmics per identificar i guardonar el millor. Cada equip s'encarrega d'una taula amb uns 40 productes diferents, dels quals valoren aspectes com l'escorça, el cos del formatge, el color, la textura, la consistència i, el més important, el sabor.
96 taules de tast
En aquesta edició, hi va haver un total de 96 taules diferents, fet que suposa més de 4.300 formatges participants. De tots ells, se'n classifiquen tres com a or, plata i bronze, i un més, al qual s'atorga la categoria 'súper or' i que és l'únic que passa a la següent fase del concurs, en què un jurat d'experts reconeguts internacionalment tria quin és el millor dels millors.
En aquesta ocasió, set dels formatges als quals es va atorgar la categoria 'súper or' procedien de la DOP Le Gruyère. De tots ells, van triar com a guanyador Le Gruyère AOP Rèserve, de la formatgeria Vordefultigen i madurat per Gourmino.
Del cantó de Friburg
Le Gruyère AOP procedeix de la regió homònima de Gruyère, al cantó de Friburg (Suïssa), i s'elabora des de l'any 1115 seguint antigues tradicions d'una manera totalment artesana. La llet ha de procedir d'un radi màxim de 20 quilòmetres i s'ha de fer servir com a màxim 18 hores després de la munyida. Actualment, Le Gruyère AOP es produeix en unes 185 formatgeries situades a la part occidental de Suïssa.