Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Del 3 al 6 de febrer, Trufforum a Vic

La capital d'Osona es convertirà, un any més, en la capital internacional de la tòfona negra

La tòfona és la protagonista de Trufforum

La tòfona és la protagonista de Trufforum

Del 3 al 6 de febrer, Vic es torna a convertir en la capital internacional de la tòfona negra amb una nova edició del Trufforum, que canvia d'espai per ubicar-se al Recinte Firal El Sucre. Aquest canvi permetrà gaudir d'un espai obert i diàfan, amb el tradicional mercat de tòfona fresca i productes trufats i, també, amb nombroses activitats al voltant de la tòfona a l'Aula de la Tòfona i a l'espai la Cuina de la Tòfona.

Una edició més, el Trufforum, esdeveniment internacional, ideat i promogut des de l'European Mycological Institute (EMI), té l'objectiu de promocionar l'ús responsable de la tòfona europea en les cuines domèstiques i professionals. Per això, com en cada edició, disposa d'un ambiciós programa d'activitats per a aficionats a la gastronomia i també d'activitats específiques per a professionals del sector de la tòfona.

maxresdefault

Mercat de tòfona fresca i productes trufats

El Recinte Firal es convertirà en un gran espai expositiu al llarg de tot el cap de setmana on es podrà comprar tòfona negra, classificada i garantida, a més de productes trufats artesans i d'alta qualitat. La tòfona negra (Tuber melanosporum), seleccionada i de territoris d'origen divers, serà, una edició més, la gran protagonista del Trufforum.

El visitant podrà descobrir tots els secrets de la tòfona negra també a través d'un intens programa d'activitats amb reconeguts professionals del sector. Enguany, i com a novetat, els espais d'activitats estaran integrats dins l'espai expositiu i totes les activitats gastronòmiques de l'Aula de la Tòfona, com també les de la Cuina de la Tòfona, amb cuina en directe, comptaran amb tast.

L'espai la Cuina de la Tòfona inclourà sessions de cuina en directe amb Nandu Jubany i Quico Arumí (Can Jubany, Calldetenes) i Marc Ramos (Si No Fos, Girona). Després de l'èxit de l'any passat, es tornarà a celebrar l'activitat 'Tòfona amb bombolles'. L'escriptora Empar Moliner, Lluc Crusellas –guanyador del World Chocolate Masters 2022– i INCAVI seran els encarregats de guiar un maridatge gastronòmic basat en la cuina dolça de la tòfona i els grans escumosos del país.

1645795905922 1200x677 còpia

Els visitants també podran descobrir els secrets de la tòfona i tastar-ne diverses elaboracions en les activitats programades a l'Aula de la Tòfona: Thierry Tarrius (El Sílex, Talteüll, Rosselló, Catalunya del Nord) i Ignasi Camps (Ca l’Ignasi, Cantonigròs) parlaran de la tòfona catalana de quilòmetre zero a banda i banda dels Pirineus. El toc dolç l'aportarà el col·lectiu de pastissers Taula Dolça, que combinaran les seves propostes amb grans escumosos i productes de les IGP catalanes. El formatge i la tòfona es donaran la mà amb una activitat a quatre mans a càrrec de Lactium i Noir et Blanc®. També es podran tastar còctels amb Cava i Tòfona, by Codorniu i Mariona Vilanova de Nykteri’s Cocktail Bar (Girona). Èric Soldevila, xef del restaurant Devici (Vic) i membre d'Osona Cuina, proposarà un maridatge entre la seva gastronomia de producte i els Vins de Llegat de Raventós Codorníu. I Noir et Blanc® (Prats de Lluçanès) i Kibus (Olost) presentaran una cervesa artesana trufada maridada amb productes del Lluçanès.

Enguany també s'amplien les activitats per a infants de l'espai Xics&Tòfona, amb tallers on descobriran els secrets de la tòfona a través d'una auca o com s'elabora una recepta fàcil amb tòfona. L'espai Tòfona i Ciència també té un programa propi amb activitats divulgatives que inclouran una exposició de tòfones i espècies, un taller de caracterització de les tòfones i control de qualitat i un taller sensorial de reconeixement dels descriptors de l'olor de les tòfones. No hi faltaran altres activitats habituals, com el Quart Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires, La Tofoneta o l'espai Receptes del Món.

Esmorzar popular trufat

Una altra de les novetats destacades d'aquesta edició serà la celebració d'un esmorzar popular trufat. El col·lectiu Osona Cuina serà l'encarregat d'oferir aquest esmorzar de forquilla amb una mostra d'aliments de la Cooperativa Plana de Vic, Fet a Osona i la cuina dolça de Taula Dolça. Es podrà escollir entre: ous ferrats amb tòfona, llonganissa i formatge trufat amb pa, i botifarra trufada amb pa torrat. Tot plegat, amb un tiquet únic de 10 € que es podrà comprar el mateix diumenge al recinte firal i que també inclourà un plat dolç i una copa de cava.

1200 1645900101 Trufforum Vic foto Adria costa  00126022022 DSCF1169 còpia

El Trufforum professional

Després de l'èxit de la passada edició, enguany es tornarà a celebrar l'Acadèmia de la Tòfona. Més de 200 estudiants d'hostaleria d'arreu de Catalunya seran a Vic en una matinal formativa. No hi faltarà el Congrés Internacional de la Tòfona, que un any més reunirà experts de prestigi per reflexionar sobre la tòfona i la producció, o la reunió anual del grup de seguiment del Pla d'Acció per al Desenvolupament del sector Tofoner a Catalunya.

En el marc del projecte europeu Mycotour, el TrufforumVic acollirà un taller de Ciència Ciutadana per al Desenvolupament del Trufiturisme. Es tracta d'un LivingLab, un laboratori on els participants, professionals i públic final, parlaran de trufiturisme i de la cocreació de productes i serveis adequats a les necessitats dels consumidors. En aquest espai es compartiran experiències d'èxit en altres territoris i es debatrà sobre la millora i la internacionalització del trufiturisme al medi rural. I també s'estrenarà el Culinary Hub, un taller d'innovació agroalimentària per a l'elaboració de productes trufats, una activitat enfocada especialment a xarcuters i que compta amb el suport del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona.

Premis i reconeixements

Per cinquè any consecutiu, Vic acollirà l'acte de nomenament de l'Ambaixador d'Honor de la Tòfona. Enguany serà el torn del xef Paco Pérez, del restaurant Miramar de Llançà. L'acte tindrà lloc el divendres a la tarda, com també, la sessió de creativitat i innovació, el TrufforumLab i la inauguració oficial del TrufforumVic 2023. La Tòfona d'Or, guardó estrenat la passada edició i que reconeix personalitats de fora del món gastronòmic, enguany el rebrà el periodista Jordi Basté, director del programa 'El món a RAC1'.

I com a novetat, aquest any, el TrufforumVic acollirà la final del Premi Laumont al Millor Plat amb Tòfona Negra. El diumenge al matí, els tres finalistes del concurs presentaran en directe davant del jurat i del públic assistent la seva recepta. El premi s'adreça a professionals i vol estimular l'ús i el coneixement de la tòfona negra en el sector de la restauració.

El TrufforumVic està organitzat per l'Ajuntament de Vic, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l'Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d'Osona.

Podeu consultar el programa complet al web de Trufforum.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: