Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

4 dolços catalans que tothom ha de conèixer

Dolços i postres catalans de tardor que cal conèixer

Dolços

Dolços

La gastronomia catalana és plena de plats espectaculars. Primers, segons, postres i, evidentment, també dolços, una matèria en la qual els catalans som experts avançats. A qui no li agrada una bona coca de llardons, el pa de Sant Jordi o els bunyols de vent típics de la quaresma? El sabre de Sant Simó, les punyetes de Roquetes o la Tortada de Banyoles? Dolços i més dolços, catalans i de tardor molts d'ells. Per això us en recomanem quatre, perquè els tingueu ben presents durant aquests mesos de tardor i hivern.

  • El primer de tots és l'ametlla garapinyada. Ametlles recobertes de sucre caramel·litzat, cuinades a la paella a foc fort i de textura rugosa i dura, gràcies a la cristal·lització del caramel en refredar-se. L'ametlla, un fruit sec d'ampli conreu a Catalunya, fa d'aquest dolç un menjar tradicional dels catalans.
  • També tenim la coqueta d'aiguardent. Tradicional de les Terres de l'Ebre, és una coca rodona i aplanada, daurada per la cocció i similar a una galeta ensucrada. S'elabora a partir d'oli i sucre majoritàriament, amb una mica d'aiguardent i, en alguns casos, també s'hi afegeix ou. Varia segons la recepta, ja que és un dolç plenament casolà i fet al gust de cada recepta familiar.
  • Un altre dolç molt comú i que heu de conèixer de la cuina catalana és el pa de figues. Típic de la tardor i estès arreu del territori, el pa de figues es prepara utilitzant figues seques senceres que es maceren amb moscatell i anís verd. Premsat amb ametlles o nous, acaba adoptant una textura compacta i un gust dolç després de cobrir-lo amb farina. Són unes postres típiques de l'època.
  • Punyeta de Roquetes. Les punyetes, tal com indica el nom, van ser creades fa unes dècades a Roquetes seguint les tradicions de la cuina dolça de les Terres de l'Ebre. Són uns pastissets de forma circular, amb la vora acabada amb un cordó, i una ametlla a la part superior. La pasta es fa amb oli d’oliva, sucre, mistela, anís i farina, i el farciment incorpora ous, sucre, llet, farina d’ametlles i llimona.
  • Per acabar, i encara que no siguin un dolç com a tals, també tenim les melmelades. Productes dolços i, aquests sí, presents durant tot l'any, com és el cas de la melmelada de gerdons típica de l'Urgell, el Pallars i la Ribagorça, elaborada amb productes de la terra. Són perfectes per condimentar les nostres torrades al matí o, fins i tot, per endolcir plats de carn i peix com el magret d'ànec o un bacallà al forn.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: