La gastronomia catalana és plena de plats espectaculars. Primers, segons, postres i, evidentment, també dolços, una matèria en la qual els catalans som experts avançats. A qui no li agrada una bona coca de llardons, el pa de Sant Jordi o els bunyols de vent típics de la quaresma? El sabre de Sant Simó, les punyetes de Roquetes o la Tortada de Banyoles? Dolços i més dolços, catalans i de tardor molts d'ells. Per això us en recomanem quatre, perquè els tingueu ben presents durant aquests mesos de tardor i hivern.
- El primer de tots és l'ametlla garapinyada. Ametlles recobertes de sucre caramel·litzat, cuinades a la paella a foc fort i de textura rugosa i dura, gràcies a la cristal·lització del caramel en refredar-se. L'ametlla, un fruit sec d'ampli conreu a Catalunya, fa d'aquest dolç un menjar tradicional dels catalans.
- També tenim la coqueta d'aiguardent. Tradicional de les Terres de l'Ebre, és una coca rodona i aplanada, daurada per la cocció i similar a una galeta ensucrada. S'elabora a partir d'oli i sucre majoritàriament, amb una mica d'aiguardent i, en alguns casos, també s'hi afegeix ou. Varia segons la recepta, ja que és un dolç plenament casolà i fet al gust de cada recepta familiar.
- Un altre dolç molt comú i que heu de conèixer de la cuina catalana és el pa de figues. Típic de la tardor i estès arreu del territori, el pa de figues es prepara utilitzant figues seques senceres que es maceren amb moscatell i anís verd. Premsat amb ametlles o nous, acaba adoptant una textura compacta i un gust dolç després de cobrir-lo amb farina. Són unes postres típiques de l'època.
- Punyeta de Roquetes. Les punyetes, tal com indica el nom, van ser creades fa unes dècades a Roquetes seguint les tradicions de la cuina dolça de les Terres de l'Ebre. Són uns pastissets de forma circular, amb la vora acabada amb un cordó, i una ametlla a la part superior. La pasta es fa amb oli d’oliva, sucre, mistela, anís i farina, i el farciment incorpora ous, sucre, llet, farina d’ametlles i llimona.
- Per acabar, i encara que no siguin un dolç com a tals, també tenim les melmelades. Productes dolços i, aquests sí, presents durant tot l'any, com és el cas de la melmelada de gerdons típica de l'Urgell, el Pallars i la Ribagorça, elaborada amb productes de la terra. Són perfectes per condimentar les nostres torrades al matí o, fins i tot, per endolcir plats de carn i peix com el magret d'ànec o un bacallà al forn.