Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 formatges catalans espectaculars

Us proposem una selecció d'alguns dels millors formatges de Catalunya. Una selecció per gaudir a taula acompanyats d'un bon vi o d'una bona cervesa

Cheesefuet XXL

Cheesefuet XXL

Catalunya, un territori geogràficament divers i ric, és terra de granges i masos. És territori ramader i una regió on es produeixen grans formatges. L'Urgell, la Cerdanya, el Pallars... Els amants del formatge estem de sort i és que la diversitat i la qualitat d'aquest producte són enormes. Avui us portem una selecció de cinc formatges catalans espectaculars. Una delícia per al paladar; quan els tasteu, ràpidament voldreu anar a la botiga a comprar-ne més.

  • En primer lloc presentem el grup de formatges Molí de Ger. Fets a la Cerdanya, al municipi de Ger, s'elaboren a partir de llet crua de vaca i tenen un temps de maduració en cambra comprès entre els dos mesos (formatge de pell rentada Puigpedrós) i els sis (el temps que pot arribar a necessitar el formatge de pasta cuita Altejó). Es poden comprar en peces d'1 o 2 quilos i són genials acompanyats de melmelades, fruites dolces o confitades, préssec, codonyat o fruits secs com les nous o les avellanes.
  • El Fermió de La Balda és un altre gran exemple de formatge català. De llet crua de vaca i quallada làctica, és a dir, coagulació àcida, el Fermió és un formatge de pasta tova i pell florida blanca. És de mida petita, d'un pes aproximat de 100 grams, elaborat al moment d'extreure la llet de la vaca i amb un procés de maduració curt que va de les dues a les quatre setmanes. Un formatge tou, que es desfà a la boca, però de sabor contundent, similar al Saint Marcellin francès.
  • Una altra opció és el formatge Urgèlia Cadí DOP, elaborat a partir de llet de vaca pasteuritzada de l'Alt Urgell i la Cerdanya. És un formatge molt comú que es pot trobar a la majoria de formatgeries dels supermercats catalans. En els passats Sofi Awards, organitzats per l'Specialty Food Association i que es duen a terme cada any als Estats Units, l'Urgèlia va ser guardonat amb el premi a millor formatge de llet de vaca. Un formatge obligatori.
  • Els Formatges Montbrú, elaborats al Moianès a partir de llet de cabra o búfala, són alguns dels formatges més singulars i propis de la gastronomia catalana. Tenim el Sarró de cabra, comercialitzat en peces senceres d'1 quilo i amb una forma de quatre banyes característica; o el formatge fresc, el mató o el curat, perfecte per acompanyar amb cervesa o vi, i gustos forts de fruita seca en boca i comercialitzat en peces de 2 quilos. Els formatges de cabra són la seva especialitat, com també el Cheesefuet, un formatge embotit dins d'una tripa vegetal i que li dóna aquest nom i aparença tan singulars. Disposen de botiga en línia.
  • Per acabar, el Craba, un formatge de llet crua de cabra, de pasta tova, pell rentada i amb una crosta de color salmó elaborat a Taüll. Es tracta d'un formatge de gust suau, però aroma intensa, i madurat dos mesos en cambra. Ara no el trobareu, perquè és estacional i només hi és de març a octubre, però us en podeu apuntar el nom, i, d'aquí uns mesos, córrer a la botiga a comprar-lo. Per cert, 'craba' és la forma aranesa de referir-se a la cabra, i el nom d'aquest formatge deliciós.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: