Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 receptes amb alfàbrega

Una de les herbes aromàtiques més refrescants del mercat

POL MARTÍN DE HARO

05/07/2021

La popular 'Ocinum basilicum' té, gastronòmicament parlant, dues varietats interessants. La de fulla petita –més aromàtica, diguin el que diguin els italians, i coneguda en provençal com a 'pistou'– i la de fulla grossa –que és la preferida per aquells que la denominen 'basilico'. Justament d'Itàlia vénen la majoria de tradicions pujades de to amb relació a aquestes fulles. Des de la que aconsella barrejar-la amb el farratge dels animals en el temps de zel, fins a la que afirma que el seu consum allarga el penis. Potser per això, a l'antiga Roma donaven una amanida amb alfàbrega als enamorats enfadats.
Amb una afinitat especial pel tomàquet madur, també és un ingredient fonamental del pesto genovès. Cal tenir present que la cocció amb aigua o oli li mata l'aroma i el sabor. Per això cal afegir-la al final de la cocció o, sempre que sigui possible, en cru. Al CUINA us proposem cinc receptes amb alfàbrega, entre les quals trobareu plats de pasta, peix i postres.

01 Calamars farcits amb alfàbrega

Calamars farcits amb alfàbrega Becky Lawton

Calamars farcits amb alfàbrega

Una recepta que combina el millor del mar i l'horta. Fareu servir carbassons, albergínies, pebrot, ceba i tomàquet per preparar el farciment dels calamars, que haureu de deixar fent xup-xup amb la salsa de tomàquet. En totes dues preparacions, per descomptat, hi afegireu l'alfàbrega, que impregnarà el plat de la seva aroma i el seu sabor. A més, mireu d'espolsar l'alfàbrega restant per sobre dels calamars per tal d'aportar-li la frescor característica de l'herba. Espectacular!

 

02 Bacallà confitat amb arròs verd d'alfàbrega

Bacallà confitat amb arròs verd d'alfàbrega Pau Esculies

Bacallà confitat amb arròs verd d'alfàbrega

El bacallà, per si mateix, ja és saborós, però si l'acompanyeu d'un bon arròs, encara serà més bo. Mentre el peix es confita en oli, all i llorer, podreu aprofitar per fer un arròs cremós amb ceba, tomàquet, pebrot i all. No obstant això, la picada d'alfàbrega i oli és el que aportarà sabor i color verd a l'arròs, que deixareu que cogui amb un fumet de peix i un variat de marisc (gamba, cloïsses i musclos). No us deixeu el parmesà ratllat!

03 Gofra amb gelat d'alfàbrega

Gofra amb gelat d'alfàbrega Becky Lawton

Gofra amb gelat d'alfàbrega

Sí, ho heu llegit bé, gelat d'alfàbrega. La combinació perfecta entre calor i fred. Un dolç molt refrescant per acompanyar les postres belgues quadriculades. De fet, per coure la massa és ideal una gofrera. Si no en teniu, ho podeu fer amb una paella, com els 'pancakes' americans, però no quedaran encasellades ni quadrades. On està la gràcia doncs?

04 Sopa de mandarina amb vainilla, magrana i alfàbrega

Sopa de mandarina amb vainilla, magrana i alfàbrega Becky Lawton

Sopa de mandarina amb vainilla, magrana i alfàbrega

Visualment us poden recordar la macedònia de fruites tradicional, però aquestes postres se n'allunyen amb l'elaboració d'un almívar amb mandarina i vainilla. De fet, la seva textura és més propera a una crema freda. Un cop hagi reposat, mireu de servir-la amb els grans de la magrana i unes fulles d'alfàbrega fresca. Una combinació explosiva on s'uneixen frescor, dolç i un punt amarg. Us hi atreviu?

05 Empanades 'Caprese' mediterrànies

Empanades 'Caprese' mediterrànies

Empanades 'Caprese' mediterrànies

Aquestes empanades us transportaran a una de les illes més maques d'Itàlia, Capri. D'allà mateix va sorgir la idea de combinar tres ingredients que, curiosament, amb els seus colors formen la bandera italiana. Estem parlant del tomàquet (vermell), l'alfàbrega (verd) i la mozzarella (blanc). Una gran combinació de sabors que us farà festejar com si fóssiu el mateix Dean Martin en persona, cantant i amic de Frank Sinatra amb arrels napolitanes.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada 251

AQUEST ESTIU, MENJA'T EL COCO!

  • Tot el que us cal per ser 'foodies' de debò
  • Kenya Nakamura i Anna Perayre

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto