Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 receptes amb tomàquet

Un fruit ple de sabor (i color)

POL MARTÍN DE HARO

11/06/2021

És un dels fruits que darrerament està experimentant una evolució i una diversificació més acusades, amb variants de moltes formes i propietats que cobreixen el calendari anual. Res a veure, ja, amb aquelles dues formes bàsiques, el tomàquet convencional i el 'tomatillo', que els colonitzadors van descobrir durant l'Imperi asteca i van portar cap a la Mediterrània, sobretot a Itàlia. Al CUINA reivindiquem un dels fruits del moment, present sobretot a les sopes fredes d'estiu, amb aquestes cinc receptes amb tomàquet.

01 Tomàquet rosa farcit d'empedrat

Tomàquet rosa farcit d'empedrat

Tomàquet rosa farcit d'empedrat

Un entrant català estiuenc que, en aquesta ocasió, farcirà els tomàquets rosa, força més carnosos que la resta de varietats i amb un sabor lleugerament dolç. Les mongetes, la polpa del tomàquet, la ceba morada i el julivert seran els protagonistes de l'empedrat, que podeu acompanyar d'anxoves, seitons, tonyina, bacallà, salmó... Això sí, si ho feu amb anxoves, us recomanem que amaniu l'empedrat a l'últim moment, ja que contenen força sal.

02 Tonyina semicrua sobre confitura de tomàquet i vainilla

Tonyina semicrua sobre confitura de tomàquet i vainilla

Tonyina semicrua sobre confitura de tomàquet i vainilla

Tomba i tomba a la planxa per a aquesta saborosa tonyina que jugarà amb el contrast entre dolç i salat amb la confitura de tomàquet, que elaborareu a foc lent amb sucre i dues beines de vainilla, i unes gotes d'allioli, que servireu amb sèsam negre i algun pètal de rosa o hibisc. No us oblideu de la salsa de soja, que us recomanem que l'useu per banyar la tonyina abans de marcar-la a la planxa. Que aprofiti!

 

03 Sopeta de tomàquet del temps amb llonganissa i crostonets de pa

Sopeta de tomàquet del temps amb llonganissa i crostonets de pa

Sopeta de tomàquet amb llonganissa i crostonets de pa

Una sopa d'aquelles que fan goig en un dia calorós d'estiu. Necessitareu uns tomàquets madurs, si pot ser, d'alguna varietat del país, que triturareu fins que quedin amb consistència de sopeta. L'haureu de deixar refredar a la nevera mentre prepareu un acompanyament de pica-pica, amb uns daus de llonganissa tendra i unes llesques de pa de pagès, que fregireu en oli d'oliva fins que quedin ben cruixents. Mireu d'afegir-les a la sopa amb un raig d'oli. Sa, refrescant i molt saborós.

04 Pasta alla Norma

Pasta alla Norma Miquel Àngel Roque

Pasta alla Norma

Ja sabem que la pasta és un plat que agrada a tothom. I, a més, combina amb tot. Per això, si ja heu preparat la típica bolonyesa de sempre i necessiteu variar, la pasta alla Norma de Miquel Àngel Roque és l'opció perfecta. Tomàquet, orenga, albergínia i formatge al gust. No cal dir que els sofregits de tomàquet són una de les elaboracions mediterrànies més comunes a la nostra gastronomia. Per a la pasta sempre van bé, especialment si els elaboreu a poc a poc a la paella amb uns alls daurats en oli d'oliva i unes fulles d'orenga refrescants i plenes de sabor. Segur que no sabíeu que la pasta queda tan bona amb hortalisses!

 

05 Tomàquet raf confitat, escuma de formatge i emulsió d'espàrrecs

Tomàquet raf confitat, escuma de formatge i emulsió d'espàrrecs Becky Lawton

Tomàquet raf confitat, escuma de formatge i emulsió d'espàrrecs

Un plat saborós i saludable que, malgrat que pugui semblar senzill, requereix un cert temps. I és que haureu de confitar els tomàquets amb romaní, farigola i llorer per tal d'absorbir-ne l'aroma. Recordeu que s'acompanyarà d'una escuma de formatge de cabra, per a la qual necessitareu un sifó amb gas, formatge mascarpone i molta tècnica. En qualsevol cas, si ho voleu, podeu substituir l'escuma de formatge de cabra per una crema de formatge de qualitat ja preparada; no obstant això, us recomanem que la prepareu vosaltres mateixos. A més, combinarà a la perfecció amb l'emulsió verda d'espinacs i espàrrecs verds. Mireu d'acabar el plat amb uns encenalls de pernil ibèric, que li aportaran molt de sabor i un toc salat que contrastarà amb la dolçor del tomàquet.

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

Aquesta setmana

26 jun

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada Cuina 250

DESCOBRIM ELS 20 XEFS DE LA CUINA CATALANA QUE VE

  • Tendències
  • Carme Ruscalleda i Raül Balam

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto