Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 'tacos' sorprenents

Idees per fer una 'taquiza' plena de sabor i color

CARME MELIÀ

31/03/2021

Els tacos són l’antojito mexicà per excel·lència i un dels pocs plats comuns a les diverses cuines del país. Es mengen a qualsevol lloc i en qualsevol hora del dia. Es poden farcir de mil maneres, però l'ingredient bàsic dels tacos és, sens dubte, les tortillas de blat de moro (tot i que també poden ser de blat). Aquest cereal representa la meitat del volum total d’aliments consumits anualment pels mexicans, gràcies sobretot a l’omnipresent tortilla, uns discos més o menys prims —segons la utilitat— de massa de blat de moro cuits a la calor del comal (una mena de planxa tradicional, feta de fang cuit). Les tortillas es fan servir de cullera, com a pa o com a plat comestible, embolicant-se sobre elles mateixes (l’imprescindible taco), en forma de sobre (burritos), cruixents (flautas), tallades en forma de triangle i fregides (els clàssics totopos, els nachos de la cuina tex-mex), com a ingredient de la sopa… Avui us proposem fer una taquiza, és a dir, un àpat de festa tradicional mexicà, amb un plat principal: el taco. Normalment, es posen a taula les tortillas, tapades i en un cistell, perquè es conservin calentes, i tot de plats amb els diferents farciments perquè cadascú se'l vagi afegint i fent el seu taco. Nosaltres us proposem cinc receptes perquè comenceu a practicar.

01 Tacos de 'cochinita pibil'

Tacos de 'cochinita pibil'

De 'cochinita pibil'

La 'cochinita pibil' és un dels plats tradicionals de la gastronomia del Yucatán. Antigament es cuinava amb un sistema de cocció mil·lenari anomenat 'pib', que consistia en un forat al terra cobert amb pedres, on es fa foc i, un cop apagat, s'hi deixa coure el menjar al caliu durant hores. La nostra proposta és una mica més simple, ja que només caldrà coure la carn al forn durant poc més d'hora i mitja. El resultat, però, continua sent boníssim!

02 Tacos de llagosta

Tacos de llagosta

De llagosta

Encara que, a vegades, no hi pensem, Mèxic té una rica gastronomia marinera, ja que disposa de molts quilòmetres de costa. Els de llagosta, com no podia ser d'una altra manera, són molt apreciats, especialment a la zona costera de la Baixa Califòrnia. Aquest crustaci, a més, abunda a les costes del Pacífic i a les de la península de Yucatán. Els 'tacos' que us proposem els hem acompanyat d'una mica d'alvocat i una salsa de xili 'de árbol', però els podeu acompanyar també de qualsevol altra salsa (segons la vostra tolerància al picant) i d'uns quants 'frijoles'.

03 Tacos de remolatxa farcits de guacamole

Tacos de remolatxa farcits de guacamole AJJ Estudi

De remolatxa i guacamole

Aquesta proposta trenca la norma de fer servir 'tortillas' de blat de moro, ja que fa servir remolatxa per simular la base del 'taco', que farcirem amb guacamole, un dels altres plats estrella de la gastronomia del país asteca. Un 'taco' diferent, 100% vegà, i que, visualment, és espectacular pel color que aporta la remolatxa.

04 Taco de bacallà

Taco de bacallà

De bacallà

En aquesta ocasió, ens decantem per un ingredient més nostrat, com és el bacallà, per farcir uns 'tacos' que, tanmateix, ens transportaran al Mèxic més mariner. A la base, tornem a trobar l'imprescindible guacamole (o salsa d'alvocat). Sabeu que, tradicionalment, el guacamole es prepara en un 'molcajete', un recipient típic fet amb pedra volcànica, que es fa servir des de l’era prehispànica per fer salses? És una espècie de morter que, a més, és on finalment s’emplata el menjar.

05 Tacos amb maduixots

Tacos amb maduixots Anna Garcia Frigola

Amb maduixots

De 'tacos' per a postres també en trobarem, és clar, però amb aquesta recepta hem trencat totes les normes i fem servir una fruita primaveral de casa nostra, les maduixes, per fer-nos uns 'tacos' una mica especials: tornem a deixar de banda les 'tortillas' de blat de moro i fem servir una base feta d'ous, mantega i sucre, més similar a una crep. En aquest cas, la forma, i no el producte, fa el nom. Esperem que maies i asteques no s'enfadin amb nosaltres!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

Aquesta setmana

17 abr

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada Cuina 248

SALSES ORIENTALS. EL PODER DE L'UMAMI

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Janina i Xavi Rutia

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto