Els 'tacos' són l’'antojito' mexicà per excel·lència i un dels pocs plats comuns a les diverses cuines del país. Es mengen a qualsevol lloc i en qualsevol hora del dia. Es poden farcir de mil maneres, però l'ingredient bàsic dels 'tacos' és, sens dubte, les 'tortillas' de blat de moro (tot i que també poden ser de blat). Aquest cereal representa la meitat del volum total d’aliments consumits anualment pels mexicans, gràcies sobretot a l’omnipresent 'tortilla', uns discos més o menys prims —segons la utilitat— de massa de blat de moro cuits a la calor del 'comal' (una mena de planxa tradicional, feta de fang cuit).
Les 'tortillas' es fan servir de cullera, com a pa o com a plat comestible, embolicant-se sobre elles mateixes (l’imprescindible 'taco'), en forma de sobre ('burritos'), cruixents ('flautas'), tallades en forma de triangle i fregides (els clàssics 'totopos', els 'nachos' de la cuina tex-mex), com a ingredient de la sopa…
Avui us proposem fer una 'taquiza', és a dir, un àpat de festa tradicional mexicà, amb un plat principal: el 'taco'. Normalment, es posen a taula les 'tortillas', tapades i en un cistell, perquè es conservin calentes, i tot de plats amb els diferents farciments perquè cadascú se'l vagi afegint i fent el seu 'taco'. Nosaltres us proposem cinc receptes perquè comenceu a practicar.
Tacos de 'cochinita pibil'
La 'cochinita pibil' és un dels plats tradicionals de la gastronomia del Yucatán. Antigament es cuinava amb un sistema de cocció mil·lenari anomenat 'pib', que consistia en un forat al terra cobert amb pedres, on es fa foc i, un cop apagat, s'hi deixa coure el menjar al caliu durant hores. La nostra proposta és una mica més simple, ja que només caldrà coure la carn al forn durant poc més d'hora i mitja. El resultat, però, continua sent boníssim!
Tacos de llagosta
Encara que, a vegades, no hi pensem, Mèxic té una rica gastronomia marinera, ja que disposa de molts quilòmetres de costa. Els de llagosta, com no podia ser d'una altra manera, són molt apreciats, especialment a la zona costera de la Baixa Califòrnia. Aquest crustaci, a més, abunda a les costes del Pacífic i a les de la península de Yucatán. Els 'tacos' que us proposem els hem acompanyat d'una mica d'alvocat i una salsa de xili 'de árbol', però els podeu acompanyar també de qualsevol altra salsa (segons la vostra tolerància al picant) i d'uns quants 'frijoles'.
Tacos de remolatxa farcits de guacamole AJJ Estudi
Aquesta proposta trenca la norma de fer servir 'tortillas' de blat de moro, ja que fa servir remolatxa per simular la base del 'taco', que farcirem amb guacamole, un dels altres plats estrella de la gastronomia del país asteca. Un 'taco' diferent, 100% vegà, i que, visualment, és espectacular pel color que aporta la remolatxa.
Taco de bacallà
En aquesta ocasió, ens decantem per un ingredient més nostrat, com és el bacallà, per farcir uns 'tacos' que, tanmateix, ens transportaran al Mèxic més mariner. A la base, tornem a trobar l'imprescindible guacamole (o salsa d'alvocat). Sabeu que, tradicionalment, el guacamole es prepara en un 'molcajete', un recipient típic fet amb pedra volcànica, que es fa servir des de l’era prehispànica per fer salses? És una espècie de morter que, a més, és on finalment s’emplata el menjar.
Tacos amb maduixots Anna Garcia Frigola
De 'tacos' per a postres també en trobarem, és clar, però amb aquesta recepta hem trencat totes les normes i fem servir una fruita primaveral de casa nostra, les maduixes, per fer-nos uns 'tacos' una mica especials: tornem a deixar de banda les 'tortillas' de blat de moro i fem servir una base feta d'ous, mantega i sucre, més similar a una crep. En aquest cas, la forma, i no el producte, fa el nom. Esperem que maies i asteques no s'enfadin amb nosaltres!
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: