POL MARTÍN DE HARO
20/05/2024Ara que l'estiu ja és gairebé aquí, el cos ens demana una bona amanida, refrescant, variada i saludable. A més, al CUINA ens hem proposat incorporar els llegums a la nostra dieta i per això us proposem aquestes set amanides de llegums pensades per als àpats d'estiu.
Amanida de llenties
És tradicional cuinar les llenties amb arròs –una combinació perfecta d'aminoàcids i, per tant, una menja absolutament recomanable–, que al País Valencià també se sol fer. Un cop arriba la calor, a casa nostra solem fer amanides com aquesta, fàcils de preparar, refrescants i amb verduretes variades, que aportaran molt de sabor i color al plat. Us recomanem que l'amaniu amb vinagre de xerès, suc de llimona i oli d'oliva. Afegiu-hi unes fulles de julivert picat i els germinats de porro.
Empedrat
És l'amanida d'estiu catalana per excel·lència. I és que la tradició demana un bon bacallà esqueixat i dessalat, tècnica que podeu aplicar a casa uns dies abans. Més enllà del protagonista del mar, les hortalisses que acompanyaran el bacallà seran els tomàquets, el pebrot i la ceba. No hi poden faltar les mongetes seques, els ous durs i unes olives negres. Mireu d'afegir-hi un bon raig d'oli d'oliva, sal i pebre.
Tirabecs i ametlles amb allada
Amb un toc asiàtic, per a aquesta amanida de tirabecs haureu de saltar unes ametlles, alls laminats, bitxo i gingebre. Una combinació a la qual afegireu, un cop els alls estiguin daurats, llet d'ametlles i salsa de soja. Amb aquesta crema acompanyareu els tirabecs, als quals afegireu una mica de porradell i cerfull picat. Si us ho estimeu més, també podeu servir-los amb fulles fresques d'ametller, prunera o cirerer.
Amanida de quinoa i tzatziki
Tomàquet sec macerat en oli d'oliva, ceba, mongeta seca, quinoa, pebrot i tirabecs seran la combinació ideal per a aquesta senzilla amanida que servireu amb una refrescant vinagreta de suc de mitja llimona, menta picada i oli. La protagonista, però, serà la quinoa, dietèticament interessant pel percentatge i la qualitat de les proteïnes, més abundants i més ben equilibrades en els grans petits que en la resta de cereals. Deixeu-ho reposar unes hores a la nevera i a gaudir-ne!
Bol de colors amb canonges
Un 'poke' on, a més d'arròs, afegireu cigrons i unes llenties de varietat beluga o caviar, ideals per a amanides. Haureu de repartir els acompanyaments per tot el bol: alvocat, edamame, tomàquet, pastanaga ratllada i canonges. Ho amanireu amb gingebre, mel, suc de llima i, per descomptat, salsa de soja.
Amanida catalana
Tot un clàssic de casa nostra, com bé indica el nom. Necessitareu batre un parell de patates bullides amb vinagre, sal i oli per tal d'acompanyar l'enciam, els tomàquets, la pastanaga, els créixens, els raves i les olives –de la varietat arbequina. Remeneu els ingredients, i afegiu-hi embotits o bé nous, magrana, formatge i llenties –un llegum ric en proteïnes, saborós i ideal per a les amanides.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: