La pagesia, el món rural i l’agroturisme català es preparen per a una nova edició de ‘Benvinguts a Pagès’, la vuitena, que enguany tindrà lloc el 30 de setembre i l’1 d’octubre arreu del país. Un cap de setmana en què podreu conèixer l’origen d’allò que es menja i descobrir els processos d’elaboració dels productes de temporada i de proximitat.
Una de les principals novetats de l’edició d’enguany és la inclusió d’una nova categoria d’actors que poden participar i obrir les portes dels seus projectes a la població: els elaboradors i els petits artesans, que seran recomanats explícitament per les explotacions agropecuàries. Aquesta nova iniciativa té l’objectiu de visualitzar els projectes empresarials i l’oferta alimentària dels elaboradors del territori català. Es vol donar a conèixer els processos d’elaboració de productes en obradors de Catalunya, tot connectant-los amb consumidors interessats en productes elaborats, artesanals i de qualitat, com ara melmelades, embotits, formatges, conserves, etc.
‘Benvinguts a Pagès’ és una celebració única que fomenta el consum de productes locals, contribueix a impulsar el desenvolupament econòmic i social, fa pedagogia sobre la importància de respectar els professionals, els processos, el ritme i la vida a pagès i advoca per fixar població al territori. També promou l’agroturisme sostenible i dona suport als productors rurals i agrícoles, atraient visitants de diverses localitats i generant un flux turístic de qualitat que beneficia tant els negocis locals com els restaurants, hotels i comerços de la zona.
La iniciativa convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos i pageses. A través de les visites s’estableix una relació que permetrà a la ciutadania reconnectar amb el món rural i apropar-s’hi en primera persona. Tot això amb l’objectiu de mantenir les activitats rurals vives i fortes.
Algunes propostes
Arreu del territori trobareu propostes per gaudir d'un cap de setmana a pagès, com per exemple la visita a Cal Ros, una masia d'agroturisme que produeix cigró de l'Alta Anoia, o conèixer com es transformen els teixits a través de l'estampació amb una visita a La Bicha Creativa, a la Conca de Barberà. Si sou amants dels formatges, podeu veure com els fan i tastar-ne a la Formatgeria de Gavàs, al Pallars Sobirà, mentre que al Celler Clua, a la Terra Alta, descobrireu vins deliciosos en un dels territoris vinícoles més singulars del país. Els qui busquen visites immersives, no es poden perdre Mas d'En Colom, al Bages i, entre els diversos llocs on podeu fer una parada per recuperar forces, si esteu visitant la Vall de Boí aprofiteu per fer un mos a Ca de Xoquin.
Són només alguns exemples de les moltes activitats que podeu fer durant Benvinguts a Pagès - La Festa i que ja podeu reservar per organitzar un cap de setmana a pagès espectacular.
Impulsar el relleu agrari
‘Benvinguts a Pagès’ també es vol convertir en un espai per a la transmissió de coneixements i experiències, en què els joves pagesos comparteixen la seva passió i vocació pel camp i els seus projectes emprenedors i creatius. Aquesta transmissió és fonamental per garantir la continuïtat de les activitats agrícoles i la preservació del sector a llarg termini. Per aquesta raó, la iniciativa també té continuïtat els 365 dies de l’any gràcies a ‘Benvinguts a Pagès - Tot l’Any’, que proposa una oferta estable amb més de 120 visites de pagament a explotacions agroalimentàries.