Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El celler Loxarel creix al Pla de Manlleu

El celler ha plantat 10.440 ceps en una antiga parcel·la de conreu de 2,9 hectàrees que havia estat abandonada i envaïda pel bosc i la vegetació

La nova vinya de Loxarel està situada al Pla de Manlleu

La nova vinya de Loxarel està situada al Pla de Manlleu Judith Càlix

El celler Loxarel ha recuperat a la zona del Pla de Manlleu una vinya de 2,9 hectàrees en una antiga parcel·la de cultiu que feia anys que s'havia abandonat i havia estat envaïda pel bosc i la vegetació. Ara fa un any, el celler va obtenir el permís de la Generalitat per recuperar la parcel·la, netejar-la i reconvertir-la en vinya. S'hi han plantat 10.440 ceps amb el sistema en vas de la varietat garnatxa, que, d'aquí a tres o quatre anys, quan sigui més adulta, es destinarà a l'elaboració de l'OPS, un dels vins negres més emblemàtics de Loxarel.

La recuperació d'aquesta vinya ha comportat la reconstrucció, de dalt a baix, de l'antic marge de pedra seca que voreja tot el camí al llarg de 310 metres i que amb el pas del temps i la invasió del bosc i la vegetació havia desaparegut. El marge s'ha reconstruït manualment, pedra a pedra, com es feia antigament. Les tasques de recuperació del marge han durat un any i tres mesos i només s'han fet servir pedres de la mateixa vinya i de l'entorn.

La nova vinya s'ha batejat amb el nom de La Vinya de l'àvia Paquita, en homenatge a l'àvia de Teresa Nin, copropietària de Loxarel i hereva d'aquesta finca. L'àvia Paquita va comprar les vinyes de la Coma del Coll de Selma gràcies a un singular acord amb el que n'era l'anterior propietari: va pagar el preu pactat amb la fusta que va anar extraient dels mateixos boscos de la finca.

Compromís amb la poda de respecte

Tant en aquestes vinyes d'alçada com en totes les seves vinyes, Loxarel ha implantat el sistema de la poda de respecte per allargar la vida dels ceps. Aquest tipus de poda, que bàsicament consisteix a no arranar tant la ramificació de la planta,  permet respectar el flux de saba, evita la propagació de malalties de la fusta i protegeix el cep de plagues i fongs. Millora l'estat sanitari general de la plana, és més sostenible i permet allargar significativament la vida dels ceps.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 277

TERRINES. EL CLÀSSIC QUE TORNA

  • Plats del mes
  • Jo Baixas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto