Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

És temporada de sopes fredes

Ja arriba la calor!

POL MARTÍN DE HARO

10/05/2021

Les sopes fredes no tenen un origen o invenció definits en el temps, però sí que tenen en comú la seva lluita contra la calor. Plats com el gaspatxo o el salmorejo aprofiten productes de proximitat com el tomàquet, l'all o el pebrot per esprémer al màxim el seu potencial amb sopes saboroses, refrescants i lligades a zones del sud de l'Estat com Andalusia. Al CUINA us proposem cinc receptes de sopes fredes, entre les quals trobareu clàssics com el gaspatxo o la vichyssoise.

 

01 Gaspatxo vermell

Gaspatxo vermell Becky Lawton

Gaspatxo

Malgrat que ha anat variant al llarg del temps, l'original es preparava amb pa, aigua, oli, vinagre i sal. De fet, es mesclava tot i es triturava en un morter. Només hi faltarien ingredients com el pebrot o el tomàquet, que tindríem després de l'arribada de Colom a Amèrica. A més, aquesta tradicional sopa freda és una opció molt saludable per afegir a una dieta variada, amb propietats antioxidants i molta quantitat de vitamines.

02 Vichyssoise o crema de porros

Vichyssoise o crema de porros Miquel Àngel Roque

Vichyssoise

Feta amb porro, ceba, patata, llet i nata, la vichyssoise és la sopa freda francesa per excel·lència. Curiosament, i com que se'n desconeix l'origen, corre la llegenda que en realitat la va inventar un cuiner basc que treballava a la cort reial de Vichy en un intent fallit de preparar una porrusalda.

03 Salmorejo amb pernil ibèric i ou dur

Salmorejo amb pernil ibèric i ou dur Thinkstock

Salmorejo

Típic de la regió de Còrdova, és força similar al gaspatxo, si bé el salmorejo només porta pa, tomàquet, sal, oli i all. D'altra banda, la seva textura és més propera a la d'una crema i se serveix amb trossos d'ou bullit i pernil ibèric. I vosaltres, sou més de gaspatxo o de salmorejo? Tots dos són simplement deliciosos.

04 Ajoblanco malagueny / Miquel Àngel Roque

Ajoblanco malagueny / Miquel Àngel Roque Miquel Àngel Roque

Ajoblanco malagueny

Mentre no hàgiu de fer gaires petons a la parella, tot anirà bé. I és que, com bé indica el seu nom, l'all és un dels ingredients principals d'aquesta sopa amb ametlles, molla de pa, vinagre, sal i aigua. Segons la sopa freda que prengueu, no hi poden faltar determinats acompanyaments, que aportaran diferents sabors i textures al plat. Des d'una fulla d'alfàbrega fins a ou dur, pernil, pa torrat o –com en el cas de l'ajoblanco– un grapat de raïm o meló. A més, són una bona font de proteïna.

05 Gaspatxo de maduixes i síndria

Gaspatxo de maduixes i síndria AJJ Estudi

Gaspatxo de maduixes i síndria

Penseu que les sopes fredes, mentre se serveixin a la temperatura adequada, es poden preparar amb tota mena d'ingredients. Majoritàriament es fan amb verdures i hortalisses encara que també s'hi pot incorporar formatge o fruites, com és el cas d'aquest gaspatxo de maduixes i síndria, que aprofita dues de les fruites més populars de la temporada. A més, podeu complementar-ho amb cibulet picat i trossets de maduixes i síndria. També podeu afegir-hi uns crostons de pa i llavors perquè tingui un toc cruixent.


 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: