El kimchi és un plat coreà picant que es fa a partir de vegetals fermentats i salats, generalment col o rave, i que s’amaneixen amb una pasta de bitxo picant, all, gingebre, sucre i salsa de peix, generalment. Es pot preparar a casa, ja que és una recepta senzilla: només necessitem col, o la verdura que vulguem, condiments picants i aromatitzants i una mica de paciència per esperar uns sis dies perquè fermenti. Us donem a conèixer deu punts claus per saber-ho tot del kimchi.
- Coreà. És el plat més popular de Corea, tot i que se’n menja a moltes altres regions. Hi ha molts tipus de kimchi, i en cada zona del país té diferents variants i noms.
- Clàssic. La recepta clàssica és el 'beachu kimchi', que es prepara amb raves tallats a daus, el 'kakdugi' o i l’'oi sobagi', fet principalment amb cogombre.
- Variants. També hi ha kimchis diferents segons l’estació de l’any, la zona o els ingredients que es facin servir.
- Saludable. El kimchi és un plat molt saludable, és òptim per perdre pes, per mantenir una pell sana i una salut digestiva forta. Està ple de probiòtics, vitamina A, B i C i antioxidants, i és un dels plats més saludables del món, a part de ser un superaliment.
- Sol o combinat. El kimchi tant es pot menjar sol com combinar-lo amb múltiples altres elaboracions, com ara vinagretes o gelats, o com a condiment de peix, carn, hamburgueses, tacos... També se’n fan salses, per exemple, per acompanyar unes patates fregides.
- A tot el món. Actualment, el kimchi no només es fa servir en plats coreans i en restaurants coreans, sinó que s’ha posat de moda en restaurants de tot el món i de tot tipus, des d’hamburgueseries fins a restaurants de cuina d’autor.
- Divers. Al mercat el podem trobar de diferents maneres: en llauna, en pots de vidre, com una conserva, en pasta i, fins i tot, salsa de kimchi.
- Senzill de fer. El kimchi es pot preparar a casa, ja que és una recepta senzilla: col, o la verdura que hi vulguem posar, condiments picants i aromatitzants i paciència. Primer, s’ha de barrejar la verdura amb sal i deixar que comenci fermentar, i després, un cop neta, posar-la en un pot de vidre amb el condiment i esperar uns sis dies perquè fermenti.
- Conservació. Per conservar el kimchi, el millor és en un lloc fresc i sec, sobretot si es tracta de conserves comprades. Un cop obert, s’ha de mantenir a la nevera, sobretot si és casolà.
- Umami. El kimchi pot ser picant, dolç, amarg i umami, en funció dels ingredients. En general es pot fer servir tant per a plats dolços com salats.