Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Per què és important menjar aliments de temporada?

Reivindiquem l'alimentació quan toca i de proximitat

Menjar productes de temporada té molts beneficis

Menjar productes de temporada té molts beneficis

Avui dia és molt fàcil trobar de tot, tot l'any. D'una manera gairebé inconscient ens hem oblidat que a l'hivern no hi hauria d'haver cireres a les botigues i que si fem un suc de taronja a l'estiu l'estarem fent amb fruita que no és de temporada.

Més enllà de respectar el cicle natural de les coses, menjar fruita, hortalisses i verdures de temporada és beneficiós per a nosaltres i també per a l'economia i el medi ambient. Per tant, quins motius tenim per menjar productes de temporada?

  • Ajudem els pagesos. Si mengem productes de temporada estem ajudant els productors agroalimentaris del país. Si el producte és de temporada és molt més fàcil que, alhora, sigui de proximitat i, per tant, ajudem el teixit econòmic i productiu del territori.
  • Ajudem el medi ambient. Com que els productes de temporada ens arriben de més a prop, hi ha menys despeses de transport i, per tant, menys contaminació, ja que s'escurça la cadena de distribució.
  • Ajudem la nostra salut. Que el transport entre el lloc d'origen i la botiga sigui més ràpid també té beneficis per a la nostra salut, ja que evitem haver de sotmetre els productes a processos de conservació que redueixen la quantitat dels seus nutrients. El producte de temporada i de proximitat arriba fresc a les botigues i quasi mai s'ha de sotmetre a refrigeració o congelació, de manera que, a l'hora de consumir-lo, ens aporta tots els nutrients i, per tant, és més saludable.

Ja no teniu excusa, doncs, per gaudir dels productes de temporada; però, què és un producte de temporada i de proximitat? Doncs, en general, es consideren aliments de temporada els que es troben en el punt òptim de consum, i que només estan disponibles al mercat, de manera natural, durant un cert període de temps en algun moment de l'any, a causa del cicle biològic.

D'altra banda, els aliments de proximitat són els procedents de la terra, la ramaderia o la pesca, o bé resultants d'un procés d'elaboració o transformació en una distància propera entre el productor i el consumidor, amb el mínim nombre possible d'intermediaris. En aquest sentit, de vegades es defineixen com a productes d'una regió i d'altres com a productes en els quals la distància entre el lloc on es produeixen i el lloc on es venen és d'un nombre determinat de quilòmetres (per exemple, com a màxim 100 quilòmetres).

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

30 gen

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada Cuina 246

SOPES!

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Albert Boronat Miró

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto