El cebiche és un dels plats de moda i s'ha convertit en el gran embaixador de la rica cuina peruana arreu del món. És un plat amb el peix com a protagonista, que cuinem amb l'acció del suc de la llima o de la llimona, marinant-lo uns minuts. Que hagi guanyat tanta fama es deu a la seva frescor, així com a la varietat de gustos que hi tobem -àcid, salat i dolç-, ja que les guarnicions que l'acompanyen acostumen a tenir un punt dolç per fer de tot plegat un plat molt armòmic i gustós. Podeu fer-ne de peix, de marisc o, fins i tot, de fruites! Aquí teniu unes quantes receptes irresistibles.
Cebiche Nikkei
El terme 'nikkei' deisgna als emigrants d'origen japopnès i als seus descendents. Al Perú és una de les comunitats més extenses, amb més de cinquanta mil habitants. També parlem de cuina nikkei com un tipus de cuina fusió entre la gastronomia japonesa i el potencial culinari peruà, fent una comunió gastronómica de gran prestigi, ja que combina les tècniques culinàries japoneses amb la vasta varietat de productes del Perú.
Aperitiu d'alvocat i cebiche de rap
Aquesta recepta funciona molt bé com a aperitu refrescant o, fins i tot, com a plat principal si el fem en un format més gran. Per al cebiche, tallem el rap a daus petits i el marinem una estona amb una senzilla 'leche de tigre' feta amb suc de llima, oli, sal i pebre. No inclou elements picants, encara que també en podeu afegir. Amb un peix blanc i de textura ferma com el rap en resulten uns cebiches de categoria.
'Cebiche' de gambes amb llet de coco Becky Lawton
Un cebiche amb les gambes com a protagonistes, acomopanyades amb mango, llet de coco i perfumades amb 'ají' groc, ha de ser tota una festa al paladar. L'ají' groc és un dels ingredients estrella de la gastronomia peruana, el venen triturat, en pasta, en botigues especialitzades en productes sud-americans. Utilitzeu-lo per alegrar guisats de carn o peix, no pica en excés i té una aroma molt agradable.
Cebiche mixt de corbina, pop, llagostins i musclos
Podríem descriure aquest plat com una versió peruana del clàssic 'salpicón' de marisc andalús, ja que presenta una barreja de diferents ingredients d'origen marí, amanits amb un preparat fresc i àcid. Plats com aquest ens mostren la versatilitat del cebiche, podent acompanyar més ingredients que el corball, com el pop, llagostins i musclos, en aquest cas, això sí, prèviament cuits, i la 'leche de tigre' és un complement aromàtic que ja no participa en la cocció.
'Cebiche' modern de llobarro amb xips de iuca i moniato
Una recepta de cebiche que incopora tocs cruixents a la guanició, amb xips de tubercles sud-americans que aporten també gustos dolços al plat. El peix que hem escollit per marinar és el llobarro, molt adient també a l'hora de preparar cebiches, ja que té bona textura i un gust suau. Hi ha vida més enllà del corball per a fer cebiche! Si no trobeu on comprar pebrot picant 'rocoto', podeu fer servir bitxo, traient-ne les venes blanques i les llavors perquè no resulti tan picant.
Cebiche de fruites
El cebiche és una tècnica que podem aplicar també a preparacions dolces, macerant fruites amb suc de cítrics. Per preparar aquest que us mostrem, hem escollit fruites de caràcter dolç i àcid, com ara el kiwi, la papaia i la maduixa, les quals regarem amb un preparat àcid de suc de llima i llimona. Acompanyem les postres amb una crema d'alcovat i taronja, que no se us faci estrany veure l'alvocat en unes postres, la seva cremositat es pot tenir en compte també al món dolç!
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.