Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Hi ha un acord universal sobre els beneficis de menjar llegums i incorporar-los a la nostra dieta, i les mongetes seques són uns dels més populars. Si bé és cert que les podem comprar cuites, coure-les a casa no és gens complicat i ens permet gaudir de varietats que no se solen trobar cuites. Carme Ruscalleda ens ho explica!

Les hem de deixar sempre en remull, abans de coure-les?

Des de ben petita vaig aprendre a hidratar-les i així ho he fet durant molt de temps, però, fa uns anys, una pagesa del mercat de La Bretxa, de Sant Sebastià, em va descobrir que no cal posar les mongetes en remull. Us garanteixo que el resultat és boníssim! 

Quant de temps les hem de coure?

Per coure mongetes seques sense hidratar-les, s’han de seguir aquests passos: poseu-les en una olla amb aigua mineral molt abundant, a foc molt baix. Trigaran força estona a arrencar el bull i, quan ho facin, les heu de deixar, sempre a foc lent, 2 h. Tasteu-les per si cal més temps i saleu-les al final de la cocció.

Quines mongetes són les millors?

Depèn de cadascú! Les del ganxet són magnífiques, tant per a amanides com per a guarnició. Però si fem la mateixa pregunta a gurmets amants dels llegums, segur que ens n’aconsellaran altres varietats, com les de Santa Pau, les del sastre o les genoll de Crist. 

Les podem saltar?

La grandesa de les mongetes és la seva versatilitat: en gaudirem bullides, acabades de sortir de l’olla i amb un raig d’oli, saltades amb cansalada o en una sopa barrejada, com la que us proposem aquest mes. 

Preparació

  1. Per a les mongetes: poseu les mongetes seques en una olla amb l’aigua i coeu-les des de l’inici a foc molt baix. 
  2. Deixeu-les 2 h, tasteu-les per si cal més temps, i saleu-les al final.
  3. Per a la sopa: poseu el brou i l’aigua mineral en una olla i, quan arrenqui el bull, poseu-hi el sagí i l’arròs. 
  4. Coeu-ho 5 min i afegiu-hi els fideus i el bròquil. Deixeu-ho 7 min a foc mitjà.
  5. Incorporeu-hi 150 g de mongetes cuites i la botifarra negra, tallada a daus. 
  6. Saleu la sopa al gust i deixeu-la 1 min més. Serviu-la amb un raig d’oli d’oliva.
  7. Per al saltat: poseu oli en una paella i enrossiu-hi la cansalada, tallada a daus d’1 cm.
  8. Escaldeu les fulles de col, tallades a la juliana, i incorporeu-les a la paella. 
  9. Afegiu-hi 300 g de mongetes cuites i la botifarra tallada, i salteu-ho. Ja podeu servir el saltat.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 280

A PUNT PER A LA NIT MÉS CURTA!

  • Plats del mes
  • Àngel Esteve

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: