Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 247
Cuina núm. 247. Març 2021

Cigrons! Energia vegetal

En aquest número

Tendències

Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò

Genis del foc

Jan Fargas

Les Voltes de Sant Sebastià

És jove, està ben valorat i és un activista apassionat de la gastronomia. Amb només 23 anys, ja té prou maduresa culinària per ser una figura destacada dels fogons catalans.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Qui talla el bacallà?

L’ofici de bacallaner només existeix a Catalunya, on hi ha molta tradició de cuinar aquest peix d’aigües fredes. Aquest mes, en plena Quaresma, visitem
deu bacallaneries que mantenen una tradició i un ofici centenaris.

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

La cuina que cuida els veïns

La memòria del Poblenou barceloní inspira la proposta de Can Culleres.

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

A la cuina / Menú del mes

Març

El mes que obre les portes a la primavera, us proposem un menú lleuger i suau per començar a omplir els plats de l’alegria del bon temps. Com a ingredients destacats, hem triat un formatge blanc tradicional grec (feta), un peix blanc de carn suau (lluç), un raïm pansificat molt dolç (panses) i una llavor molt aromàtica (cardamom).

Recepta: Francesc Murgadas / Cuina: Beatriz de Marcos / Foto: Anna Garcia Frigola

A la cuina / Master class

La cuina flexiteriana

La cuina flexiteriana es basa en un consum d'aliments d'origen vegetal, pensant en una alimentació conscient amb l'organisme, l'ambient i la procedència dels productes. La diferència amb la dieta vegetariana o vegana és que puntualment es pot menjar carn, peix o qualsevol aliment d'origen animal.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Cigrons

Homenatge al llegum que més ens cuida

Aquesta és una carta d’amor, com no pot ser d’una altra manera. A un ésser petit, però valuós, tant a la cuina com per a la salut. És un sentit homenatge a un tresor nutricional, el cigró.

Text: Paloma Arenós / Receptes: David Caballero / Foto: Xavier Soldevila / Cuina: Jani Paasikoski

A la cuina / El xef a casa

Les crestes de vi i verdura típiques de Mallorca

Xesca Coll treballa de secretària mèdica i el temps lliure el dedica a la seva gran passió: la gastronomia. Beu de receptaris antics, del menjar com a fet cultural, i de la tradició, i li agrada compartir-ho en una taula ben plena de viandes. Li interessa el producte de qualitat, i pot passar-se tardes senceres visitant productors per saber què fan i com ho fan.

Recepta i cuina: Xesca Coll / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Mèxic al mar

Tacos, tamales, quesadillas o mole. La cuina mexicana fa temps que ha deixat de ser una desconeguda exòtica i picant. Però una gastronomia tan diversa i rica com la del país asteca (des del 2010, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la unesco) Mai no deixa de sorprendre’ns. Mèxic no és només carn. Amb molts quilòmetres de costa, té una gran cuina marinera que hem anat a descobrir al restaurant Maro Azul, de Barcelona, un mexicà amb gust de mar.

Edició: Carme Melià / Foto: Enrique Marco / Recepta i cuina: Daniel Aguilar i Héctor Peñarroya (restaurant Maro Azul)

A la cuina / Plaers saludables

Pans sans i infal·libles

Ara que fa un any del primer confinament, he recordat com es va exhaurir el llevat a les botigues i la passió que ens va agafar a tots per cuinar i per amassar i fer pans i pastissos.

Text: Núria Coll

A la cuina

Picades inesperades

No hi ha cuina catalana sense picada. Nosaltres hem après a fer-ne algunes amb el llibre ‘Picades: el secret de la cuina catalana’, de Ramon Parellada, que Rosa dels Vents acaba de reeditar. El volum és una oda, un cant d’amor i una exaltació d’aquesta singularitat de la nostra gastronomia que és la picada, en les seves mil i una variants. Ja teniu a punt el morter?

Edició: Carme Melià / Recepta (adaptació): David Caballero / Cuina i foto: Miriam Rapado

A la cuina / Les postres de casa

Dolços de Setmana Santa

Per Pasqua no només es menja mona! Gemma Clofent ens porta tres dolços tradicionals per fer i menjar per Setmana Santa: orelletes —uns dolços de pasta plana i rodona, fregits i ensucrats—, torrades de Santa Teresa —molt fàcils de fer i típiques de la cuina de reaprofitament— i brunyols —amb un gust marcat de matafaluga—. Per assaborir la tradició.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de vins

Vins de color cirera

Tres referències de vins elaborats únicament amb la varietat pinot negre.

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler / Remena, nena

Cítrics: tan importants com el gel o l'alcohol

Presents en molts combinats, fins i tot, hi ha tota una família de còctels il·lustres, els ‘sours’, feta amb llimona.

Text: Mar Calpena

Al rebost / Calendari

Març

Marco Polo la va portar de l’Àsia més oriental cap a Itàlia i d’allà es va repartir pel món. Sí, parlem de la pasta, un aliment tan universal com deliciós.

Text: Oriol Hermosilla

Al rebost / Decàleg

Ous

Rossos o blancs. Durs, ferrats, en truita o passats per aigua. Els ous són una opció molt versàtil a la cuina i són un aliment molt complet. Tingueu sempre cura de guardar-los a la nevera i de coure’n bé la clara!

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost / Tant de Gust

Can Robert

Una formatgeria urbana a Gavà

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Terra de safrà

Autosuficiència, agricultura ecològica, proximitat i respecte per l’entorn són les claus d’uns productors que, els últims anys i a poc a poc, estan resituant el safrà català al mapa. Si bé és cert que aquesta espècia preuada està molt lluny d’ocupar l’espai que tenia segles enrere, també és cert que ja no hi ha volta enrere.

Text: Jaume Barrull Castellví / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé!

Alfàbrega vs. Orenga

Amb l’arribada de la primavera, a finals de mes, les aromes fresques són un element essencial a la cuina mediterrània. Per això us proposem algunes herbes aromàtiques, com l’alfàbrega, l’orenga i la menta, imprescindibles per al mes de març.

Text: Pol Martín de Haro

Al rebost / L'adreça

Idees per obrir, escalfar i menjar

Freddo e Caldo va obrir portes en plena pandèmia, a Matadepera (Vallès Occidental), amb la idea d’oferir “menjar de restaurant a casa”, basat en producte de proximitat de qualitat, preparat en racions individuals i a preus raonables. Des de l’aperitiu fins a les postres.

Text: Carme Melià / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos per la xocolata

No direm que agrada a tothom, però sí que ens atrevim a afirmar que una majoria de nosaltres perdem el cap per una bona xocolata. Si és el vostre cas, a continuació us expliquem tot el que heu de saber del menjar dels déus!

Fora de carta / Fes-me feliç

Custo Dalmau

Cinc gastroregals que il·lusionen el dissenyador de moda lleidatà.

Text: Marijo Jordan

Fora de Carta / Sopa de lletres

Ho sembla i no ho és

En una mena de joc de disfresses, cada cop més els supermercats s’omplen d’hamburgueses, nuggets i altres carns veganes. Uns productes vegetals amb aparença de carn que, ben mirats, obren una oportunitat d’innovació.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Torrada amb gambes i salsa de sèsam
  • Paquets de formatge
  • Escorregut de lluç i verdures
  • Amanida Cèsar amb col kale i cigrons
  • Hamburguesa de cigrons i bròquil amb salsa de sèsam i iogurt
  • Cocarrois de vi
  • Pa de fajol amb iogurt
  • Curri de xai i patates
  • Bacallà, ceba, patata, faves i pèsols
  • Còctel de cigrons i pop amb espinacs i ous durs
  • Aguachile verd de gambetes i corball
  • Orada a la talla
  • Pop amb salsa negra i moniato
  • Cebiche de corball
  • Peus de xai amb pèsols i picada catalana
  • Suquet de peix de roca amb picada de ranxo de barca
  • Coca de poma amb panses
  • Pa d’espècies amb picada dolça de la Provença 
  • Torrades de Santa Teresa
  • Brunyols de l’Empordà
  • Orelletes
  • Cigrons tikka masala
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

Portada Cuina 248

SALSES ORIENTALS. EL PODER DE L'UMAMI

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Janina i Xavi Rutia

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto