Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 236
Cuina núm. 236. febrer 2020

El pla C! Vitaminem-nos amb els cítrics d'hivern

En aquest número
Jackfruit

Inici / Tendències

Jackfruit

El ‘superaliment’ que els vegans fan servir per substituir la carn

Albert Adrià

Inici / Genis del Foc

Albert Adrià

Enigma

Entrem a l'univers d'un dels cuiners contemporanis més influents del món, amb un peu a Barcelona i l'altre a Londres.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Tacos

Per fer boca / Gastropistes

La ruta del 'taco' mexicà

Passegem per Barcelona —des del barri mariner de la Barceloneta fins al del Guinardó— per anar descobrint i tastant alguns dels millors tacos de la ciutat. Una ruta gastronòmica amb accent asteca que posa en relleu l’èxit de la cuina mexicana a casa nostra.

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Restaurant Brichs, Falset

Per fer boca / Taula Reservada

El patrimoni culinari familiar, a taula

Si el Brichs, a Falset, du per nom el cognom matern de Sol Florensa, no és perquè sí

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Paris la nuit

Per fer boca / 24 hs

París

Text: Núria Manchado / Dibuix: Toni Domènech

Te sentxa tokujou

Per fer boca / Caçasabors

Te sentxa tokujou

Us presentem el primer te d'estil sentxa de l'any, un dels més superbs i elegants. El recol·lecta i l'elabora la família Otsuka a la perfectura muntanyosa de Shizuoka, al Japó.

Text: Alexandra Witty / Foto: Jordi Bosch

Saltat de fruita d'hivern

A la cuina / menú del mes

Menú de febrer

Els lactis, la fruita, seca i dessecada i les hortalisses d’hivern protagonitzen el nostre menú mensual, amb plats que ens permeten reconfortar el cos encara en plena temporada freda. Comencem amb una amanida saludable, continuem amb un primer contundent i un guisat de carn blanca i acabem amb una macedònia original.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Sopa dashi

A la cuina / Masterclass

Herbes

A la cuina, les herbes es poden fer servir fresques o deshidratades i seques. Solem tenir-les identificades amb la cuina salada o la cuina dolça, en els plats tradicionals i clàssics, però el ventall de possibilitats és ampli i podem fer servir la imaginació per barrejar-les i traslladar-les d'un món a un altre.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Tallarines amb llimona i verdures d'hivern i ricotta

A la cuina

El pla C!

Vitamineu-vos amb els cítrics d'hivern

Ser previsor, a la vida, té molts avantatges (i algun inconvenient): permet tenir el cap endreçat i, sobretot tenir un pla B quan ens falla el pla principal. Però si us diem què encara és millor tenir un pla C? Tant és si sou dels qui teniu el cap endreçat o si preferiu viure en un estat de caos permanent. Continueu llegint i descobrireu perquè el pla C és el millor que hi ha. C de cítrics, és clar!

Text: Ferran Caldés / Receptes i cuina: Eva Garcia Hausmann / Foto: Becky Lawton

Pep Nogué i José Alberto Calderón

A la cuina / El xef a casa

Un arròs senzill i saborós a l’estil de Costa Rica

Apassionat dels viatges, José ALberto Calderón va arribar a Barcelona des de Cartago, Costa Rica, per fer un màster en gestió internacional i turisme. Pep Nogué l’ha visitat al seu pis de l’Eixample per cuinar a quatre mans un arròs amb pollastre, típic del seu país, però que el nostre xef ha fet amb algunes variacions.

Recepta i cuina: José Alberto Calderón Calvo / Foto: Enrique Marco

Crema de xirivies amb poma i xips de moniato

A la cuina

A cullerades

N'hi ha per tots els gustos: amb carn, peix, verdura o fins i tot, fruita. L'única condició es que aconsegueixin escalfar-nos i omplir-nos d'energia per fer front al fred hivernal. I, si ens ho permeteu, també cal que es deixin menjar a cullerades! Us proposem sopes i verdures calentes per revifar-vos!

Text: Carme Melià / Recepta: David Caballero / Foto: Food Photo - Cristina Rivarola / Cuina: Marian Montoro

Buletproof

A la cuina / Plaers saludables

Buletproof

Un cafè a prova de bales

Text: Núria Coll

Pastís amb cor de galeta i rosa

A la cuina / Les postres de casa

Dolços per enamorar

Sempre hem tingut clar que Gemma Clofent és una apassionada del dolç més saludable i casolà, per això no ens ha sorprès la seva tríada de postres que enamoren. La fruita vermella i les roses han estat les seves aliades per crear tres propostes que, de ben segur, robaran el cor dels comensals afortunats que les comparteixin.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Bodega Fermín

Al celler / Reportatge celler

SuperVIvents

Espais emblemàtics del barri

Una trentena de cellers tradicionals de la ciutat de Barcelona s’han inclós en un procés municipal per protegir i preservar l’essència I la singularitat d’aquests establiments emblemàtics. N’hem seleccionat tres per viure com mantenen l’essència com a punt de trobada del barri amb un esperit propi que va molt més enllà del vi i el menjar que hi serveixen. espais que conserven el caliu d’abans, quan les comunitats de veïns s’articulaven al voltant dels cellers i dels mercats.
 

Text: David Salvador, Cesc Castro i Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Rascarà 2013

Al celler / In memoriam

Tres vins amb l'Àngel

Tres amics i companys del desaparegut enòleg Àngel Garcia Petit ens ressenyen una referència vinícola que van compartir amb ell. Un petit homenatge per posar punt final a la secció Tria de vins, que l’Àngel escrivia mensualment a la nostra revista.

Bar Perdita

Al celler / Remena nena

Perdita: còctels amagats, però no perduts

Un local íntim, alegre i lliure, amb el punt una mica anarquista del barri gòtic barceloní, però d'estil sofisticat

Text: Mar Calpena / Foto: Enrique Marco

Porc ibèric

Al rebost / El decàleg

Porc ibèric

Una carn popular i gurmet d'una raça porcina del centre i el sud-est peninsular. Els porcs s'alimenten de glans, arrels i herbes, que condicionen el greix i la textura de la carn. 

L'escairador, Berguedà

Al rebost / Tant de gust

Recuperant el blat de moro escairat

"Queden molt pocs molins escairadors, i és una llàstima, perquè són patrimoni culinari"

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Ganiveteria Roca

Al rebost / reportatge

A punta de ganivet

Sense aquest estri no existiria la cuina tal com la coneixem

Text: Júlia Álvarez / Foto: Mariona Villavieja

La Botigueta de la Judith

Al rebost / L'adreça

Aposta pel sabor i el benestar

El gust únic i les aromes dels aliments ecològics i de producció sostenible són el motor que mou La Botigueta de la Judith, a Castelló d’Empúries, on la fruita i la verdura tenen “el sabor de sempre” dins una alimentació que busca el benestar general.

 

Text: Carme Melià / Xevi F. Güell

Tapas, pinxos i tostas

Al rebost / Mediateca

Llibres

Per menjar-se'ls amb els ulls

Text: Ferran Caldés

Receptes
  • Bol de matxa amb fruita seca i plàtan
  • Barquetes d’endívia
  • Gratinat amb manxego
  • Dashi amb fines herbes
  • Arròs amb pollastre
  • Crema de xirivia amb poma i xips de moniato
  • Sopa de marisc amb llet de coco
  • Sopa de mandonguilles i verdures d’hivern
  • Crema calenta d’alvocat
  • Tallarines amb llimona amb verdures d’hivern i ricotta
  • Conill amb fruita seca
  • Salmó al forn amb salsa de taronja
  • Agulla de porc amb salsa de Mogenc de cabra i ceba caramel·litzada
  • Stroganoff de cap de llom
  • Costella de porc amb llima i gingebre
  • Saltat de fruita d’hivern
  • Pa de pessic d’aranja
  • ‘Bulletproof’ amb cacau
  • Pastís amb cor de galeta i rosa
  • Pannacotta de gerds, vainilla i roses
  • Vi calent amb mandarina i espècies
  • Maduixes amb xocolata
Últims números publicats

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: