Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 curiositats sobre el caviar

Coneixeu bé aquest producte gurmet?

Caviar

Caviar Getty Images

  1. Són freses d'esturió. Sabeu què és exactament el caviar? Es tracta de les freses d'esturió preparades per al consum humà. La resta són freses de peixos o crustacis, o simplement succedanis: no és caviar!
  2. Femelles i després de 18 anys de criança. El caviar són les freses que s'extreuen només de les femelles i després d'una criança de 18 anys. L'extracció es fa amb una escissió amb un bisturí, sense cap gota de sang! 
  3. Pot pesar fins a 350 quilos. L'esturió en llibertat pot arribar-hi, tot i que en captivitat es controla el creixement. Les femelles de 18 anys solen arribar als 20 o 25 quilos i les freses, és a dir, el caviar, solen ser un 10% o 12% del seu pes.
  4. Més de 80 anys de vida. És un peix d'origen prehistòric que habita des de fa 250 milions d'anys. El cicle de vida és d'entre 80 i 120 anys. Són molt tranquils i fan moviments molt lents.
  5. Els esturions salvatges gairebé no sobreviuen. És un grup d'espècies en extinció a causa de la sobrepesca, la pol·lució i les preses que els dificultaven la migració productiva. El caviar prové de la cria en captivitat; el que es ven com a producte de la pesca és fraudulent. Hi ha esperances de recuperar els esturions salvatges a través de l'aqüicultura sostenible.
  6. Beluga: iranià, rus o... xinès? Amb freqüència es ven caviar posant en relleu que és beluga, iranià o rus, quan en realitat és caviar xinès reenvasat. De fet, hi ha molt caviar xinès al mercat; d'altres procedeixen de circuits tancats de recirculació d'aigua amb gustos residuals de fang. Fins i tot, se substitueixen les etiquetes comercials dels envasos per enganyar el client.
  7. Els cosacs, els primers consumidors. Creien que potenciava la força física i a l'antiga Roma se li atribuïen propietats curatives. Els turcs i els perses també en consumien.
  8. Producte de luxe a partir de 1917. El seu consum a Europa es va estendre durant la Revolució Russa. Els aristòcrates que fugien del país van arribar a París i a Montecarlo, on es delectaven amb el seu sabor durant els sopars i les festes. Aquest va ser l'inici de la seva fama com a producte de luxe.
  9. Degusteu-lo sol! Sempre que el caviar sigui fresc i sense conservants, amb una cullereta de mareperla o directament sobre el dors de la mà per treure-li el fred. D'aquesta manera, no interfereixen els sabors d'altres aliments o materials. Si preferiu acompanyar-lo, podeu preparar un plat com ous de guatlla amb caviar.
  10. Xampany i... efectivament, el maridatge amb les bombolles daurades és perfecte, però també és molt bo amb vodka fred o amb vi blanc molt sec.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: