- Són freses d'esturió. Sabeu què és exactament el caviar? Es tracta de les freses d'esturió preparades per al consum humà. La resta són freses de peixos o crustacis, o simplement succedanis: no és caviar!
- Femelles i després de 18 anys de criança. El caviar són les freses que s'extreuen només de les femelles i després d'una criança de 18 anys. L'extracció es fa amb una escissió amb un bisturí, sense cap gota de sang!
- Pot pesar fins a 350 quilos. L'esturió en llibertat pot arribar-hi, tot i que en captivitat es controla el creixement. Les femelles de 18 anys solen arribar als 20 o 25 quilos i les freses, és a dir, el caviar, solen ser un 10% o 12% del seu pes.
- Més de 80 anys de vida. És un peix d'origen prehistòric que habita des de fa 250 milions d'anys. El cicle de vida és d'entre 80 i 120 anys. Són molt tranquils i fan moviments molt lents.
- Els esturions salvatges gairebé no sobreviuen. És un grup d'espècies en extinció a causa de la sobrepesca, la pol·lució i les preses que els dificultaven la migració productiva. El caviar prové de la cria en captivitat; el que es ven com a producte de la pesca és fraudulent. Hi ha esperances de recuperar els esturions salvatges a través de l'aqüicultura sostenible.
- Beluga: iranià, rus o... xinès? Amb freqüència es ven caviar posant en relleu que és beluga, iranià o rus, quan en realitat és caviar xinès reenvasat. De fet, hi ha molt caviar xinès al mercat; d'altres procedeixen de circuits tancats de recirculació d'aigua amb gustos residuals de fang. Fins i tot, se substitueixen les etiquetes comercials dels envasos per enganyar el client.
- Els cosacs, els primers consumidors. Creien que potenciava la força física i a l'antiga Roma se li atribuïen propietats curatives. Els turcs i els perses també en consumien.
- Producte de luxe a partir de 1917. El seu consum a Europa es va estendre durant la Revolució Russa. Els aristòcrates que fugien del país van arribar a París i a Montecarlo, on es delectaven amb el seu sabor durant els sopars i les festes. Aquest va ser l'inici de la seva fama com a producte de luxe.
- Degusteu-lo sol! Sempre que el caviar sigui fresc i sense conservants, amb una cullereta de mareperla o directament sobre el dors de la mà per treure-li el fred. D'aquesta manera, no interfereixen els sabors d'altres aliments o materials. Si preferiu acompanyar-lo, podeu preparar un plat com ous de guatlla amb caviar.
- Xampany i... efectivament, el maridatge amb les bombolles daurades és perfecte, però també és molt bo amb vodka fred o amb vi blanc molt sec.