Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El primer Dia CUINA, rodó

Èxit de participació a totes les activitats que es duen a terme dins la Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu

dia CUINA-bloguers hort sambucus

La visita a l'hort de Sambucus

dia CUINA-show cuina pep nogué

La demostració culinària de Pep Nogué

dia CUINA-maridatge cava i embotits

L'últim acte del Dia CUINA, el maridatge entre caves i embotits

dia CUINA-plaça Manlleu

La plaça Fra Bernadí, on se celebra la Festa del Porc i la Cervesa

“Carretera i manta” en direcció a Manlleu. És dissabte, vuit del matí, i toca treballar. Celebrem el primer Dia CUINA i abans que assistents i convidats especials arribin a la trobada cal enllestir els últims detalls. A la plaça Fra Bernadí, on se celebra la Festa del Porc i la Cervesa, escenari que aixopluga el Dia CUINA, comença a rostir-se el primer porc. Se’n farà un altre a foc lent i a mitja tarda, després de la matança —higiènica— del porc, se’n serviran platets.

La vintena de bloguers que van aconseguir la invitació per a les activitats exclusives durant el Dia CUINA van arribant a l’entrada del mercat municipal de Manlleu. Alguns ja es coneixen de trobades anteriors convocades des de la gastrosfera; d’altres se saluden per primer cop, i tots arriben armats amb màquines de fer fotos i dispositius mòbils per il·lustrar la seva presència a la xarxa. La primera activitat és una visita a l’hort de la cooperativa Sambucus, a La Rierola, on Bernat Vilarasau guia la comitiva entre els vegetals que conreen. Es tracta d’un projecte que combina la producció agrària ecològica amb la inserció de persones en risc d’exclusió, un treball que dóna vida a uns terrenys i que alhora permet el comerç de productes de proximitat. Aquests productes nodreixen la cuina del restaurant Sambucus i els rebostos dels particulars que es desplacen fins a La Rierola per comprar, sense intermediaris, les verdures que hi creixen. Cebes, calçots, enciams, carbassons, pebrots, tomàquets, patates, pastanagues o mongetes són algunes de les plantes que ara s’hi poden identificar.

Mentrestant, a la plaça porxada de Manlleu, la Festa del Porc i la Cervesa va rebent visitants. Els més petits s’apleguen a la carpa de l’Aula del gust per seguir el taller de botifarres que imparteix la cuinera Núria May; adolescents, joves i adults treuen el nas per les parades de cervesa i tastos de carn. I en un racó, els dos porcs continuen girant a foc lent.

Show de cuina
El rellotge indica que és moment de tornar a ciutat, a l’Aula del mercat, on el cuiner i assessor gastronòmic del CUINA Pep Nogué ja porta l’uniforme per posar-se a cuinar. Durant les pròximes dues hores condueix una demostració als fogons per als bloguers on se succeeixen tècniques culinàries i explicacions precises per elaborar tres platillos: una crema de mongetes del ganxet amb cloïsses i llardons, uns cargols amb costelló i un guisat de carn de porc amb raïm, rossinyols i cervesa. Silenci a la sala, només parla l’expert, mentre les aromes que s’escampen van obrint la gana. El tast final sacia els estómacs, mmmm…!!!, és molt bo!, i és el moment dels dubtes i els comentaris.

David Sanglas, el jove xef del restaurant Sambucus, ja té el dinar a punt. Té els nervis a flor de pell però controla la situació. En sintonia amb la celebració del cap de setmana l’àpat té el porc i la cervesa com a protagonistes. Per començar, arriben a taula uns aperitius en forma de minipastanagues de l’hort amb taronja i tòfona i llata envinagrada. De primer, una crema de patata del bufet amb cervesa Ausesken; de segon, costellam de porc confitat amb poma en almívar i maionesa de poma, i per postres, tres xocolates amb vainilla. Cafès, foto de família i un parell d’hores de digestió per Manlleu abans del lliurament de premis.

Els premis
A la Festa de la plaça comença un taller de pa per a nens, l’assessor gastronòmic Pep Palau narra la matança del porc i Rosa Maria Espinosa, nutricionista de Menja Sa, explica bondats i maldats de la cervesa. I arriba el moment clau per als convidats especials del Dia CUINA. Josep Sucarrats, director de la revista, entra en escena per conduir l’entrega d’uns premis que reconeixen la traça de tres bloguers a l’hora d’elaborar una recepta tradicional, una recepta creativa i una recepta de postres. Jordi Beumala és el primer nom que surt a la palestra. És l’autor del blog Totesboelquelollacou.blogspot.com i el seu risotto de castanya amb cervesa de castanya s’enduu el premi a la millor proposta tradicional. Mon Monrabà surt a recollir el premi a la fórmula creativa amb la sopa de formatge cheddar amb cervesa que va presentar a través d’Aprilskitch.blogspot.com.es. Finalment, Narcís Civil aconsegueix amb un gelat de cervesa del Montseny sobre bescuit fi d’ametlla, publicat a Lalionesa.blogspot.com, la distinció al millor plat dolç.

Com la resta d’activitats que van tenir lloc durant tot el dia, el maridatge d’embotits de Casa Oms (Hostalets de Balenyà) amb caves del Penedès va ser un èxit de convocatòria. Les set referències que va presentar Ignasi Seguí van casar a la perfecció amb els productes que va portar l’elaborador, Urbici Escudé. Aquest va ser el punt final d’una jornada on la participació i el bon humor al voltant de la gastronomia van fixar les bases d’un… segon Dia CUINA?

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: