Els mariners de Tossa, quan sortien a la mar, s’enduien un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro i preparaven un plat de peix i verdures senzill i deliciós. Fa setze anys que aquest plat tan típic de Tossa de Mar, el cim i tomba, té un mes per a ell sol. Al setembre, les taules d’una quinzena de restaurants de la vila marinera serveixen aquesta recepta original dels pescadors tossencs, amb menús pensats especialment per a l’ocasió i amb preus que oscil·len entre els 29,50 i els 46 euros. A més, l’Ajuntament ofereix a tothom qui ho demani una entrada gratuïta per visitar el Museu Municipal de Tossa i descobrir la història de la vila.
Peix, hortalisses i patates
Avui dia, la majoria dels restauradors preparen el cim i tomba amb rap, rèmol o bastina (rajada o escrita), però també hi ha cuiners que el fan amb escórpora o altres peixos de carn forta, que no es desfan durant la cocció. També inclou patata, ceba, all, tomàquet, pebrot, oli d’oliva i un allioli negat per lligar-ho tot. Amb els temps, i tot i que cada família de pescadors en té una recepta pròpia, aquest plat s’ha convertit en la icona gastronòmica de Tossa de Mar i només cal que us hi acosteu al setembre per tastar-lo!
Els restaurants que hi participen
Fins al 30 de setembre, una quinzena de restaurants tossencs participen en la Campanya Gastronòmica del Cim i Tomba, amb menús especials i propostes per descobrir algunes de les maneres de preparar aquesta recepta que hi ha al municipi. En aquest tríptic podeu consultar tota la informació, els menús i els preus de cada restaurant. Només cal que us decidiu i us acosteu a Tossa per gaudir-ne!