Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El tortell, el regal més dolç dels Reis

A Catalunya es menjaran més de 880.000 tortells de Reis, segons el Gremi de Pastissers de Barcelona

Tortell

Tortell

Els catalans menjarem més de 880.000 tortells de Reis, segons dades del Gremi de Pastisseria de Barcelona, que augura unes vendes de 590.000 tortells només a la demarcació de Barcelona. Aquesta xifra representa un increment del 2,6% respecte de l’any passat.

Revaloració del dolç artesà
L’increment de vendes, que s’ha anat produint de forma lenta els darrers anys, es deu a una certa recuperació econòmica i a la revaloració del producte artesà. Segons el president del Gremi, el pastisser de Castellterçol Elies Miró, “cada cop som més conscients que som el que mengem”, i recorda que només el tortell artesà està acabat de fer i no porta conservants, colorants ni altres components artificials. És, per tant, un producte de curta durada, que es deteriora fins i tot abans que altres productes de pastisseria.

El tortell de Reis és una pasta de brioix farcida de massapà, fruita confitada i sucre. També se’n poden trobar amb altres farciments com nata, crema o trufa, cada cop més acceptats. El procés d’elaboració és llarg, unes quatre hores per tortell, i totalment artesà. Es calcula que cada família es gastarà entre 19 i 36 euros en aquest pastís tradicional, segons la mida.

Cinc curiositats del tortell de Reis

El tortell de Reis commemora la festivitat catòlica de l’arribada dels Reis d’Orient, però es creu que té arrels paganes: la celebració de les festes d’hivern que ja feien els romans i on se servien tortells amb figues, dàtils i mel. Antigament, qui trobava la fava es convertia en Rei de la Fava, i era una bona notícia, ja que significava que qui la trobava podria anar a la representació de l’adoració al nen Jesús a l’església en representació de la família, considerat un privilegi. Avui, qui troba la fava paga el tortell, mentre que qui troba la sorpresa (una figureta de rei) és coronat.

El tortell de Reis també és típic a Occitània, a França, i a països com Mèxic i Portugal, o a ciutats com Nova Orleans, on mengen un pastís similar anomenat ‘king cake’.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

01 mar - 01 abr

Jornades gastronòmiques Vedella Vermella Menorquina 2020

L’illa de Menorca té una oferta gastronòmica de primera categoria, amb productes autòctons...

01 mar - 01 abr

Campanya gastronòmica del bacallà 2020

Tot el març, Sant Feliu de Guíxols celebra una nova edició de la Campanya Gastronòmica del...

01 gen - 01 abr

Campanya cuina de la caça i de la tòfona 2020

Us animeu a tastar els plats relacionats amb la caça i la tòfona del Berguedà? La comarca promociona...

04 abr

5a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Voleu conèixer les possibilitats culinàries que ofereixen aquelles plantes que comunament s'anomenen...

Portada 238

ENROTLLA'T! RECEPTES RECARGOLADES, PERÒ FÀCILS

  • Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
  • Jérôme Quilbeuf i Rie Yasui

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto