Ja sabem quin és el Plat Favorit dels Catalans d'aquest any. Buscàvem el millor plat de festa, i els vostres vots, gairebé 15.000 durant tot el concurs, han determinat que el fricandó mereixia el premi.
Des del 30 de setembre, vint plats han competit per convertir-se en el plat de festa. Us vam prometre un festí i l'hem tingut. De fet, la final a quatre, que enfrontava el bacallà amb panses i pinyons, l'ànec rostit amb peres, l'espatlla de xai al forn i el fricandó, ha estat molt emocionant en el que ha esdevingut una competició molt disputada.
Final al Gastronomic Forum Barcelona
Aquest dimecres a la tarda hem conegut el veredicte del públic i el del jurat del concurs, que han determinat que el fricandó, amb 784 punts del vot popular a la final i amb la majoria de vots del jurat format per Oriol Castro (xef del restaurant Disfrutar), Pep Palau (director de Fòrum Gastronòmic), Carme Ruscalleda i Judith Càlix (directora de la revista CUINA), sigui el guanyador.
Joseba Cruz, xef de Le Clandestin, era el defensor d'aquest plat de festa i ha recollit el premi en un acte en el qual hi ha hagut una representació molt nodrida dels 20 joves xefs que us vam presentar amb motiu del vintè aniversari de la revista.
El resultat del concurs, l'hem conegut després d'un interessant debat sobre el futur de la gastronomia moderat per la directora de CUINA, Judith Càlix, i amb la participació de Carme Ruscalleda, Oriol Castro i Àlex Carrera, xef del restaurant l'Aliança d'Anglès 1919.
15.000 vots
Enguany, el concurs del Plat Favorit dels Catalans buscava el millor plat de festa, aquell que no falta a taula quan hi ha alguna cosa per celebrar. Durant les tres setmanes de concurs, s'han emès gairebé 15.000 vots per als vint plats que hi competien. Amb això, la sisena edició del concurs, organitzat per CUINA amb la col·laboració del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Damm, Aranca i amb el suport de Catalunya Ràdio, ha estat un autèntic festí.
El fricandó s'ha convertit, doncs, en el sisè plat favorit dels catalans i ja ocupa un lloc en el nostre Olimp gastronòmic particular, juntament amb els guanyadors de les edicions anteriors del concurs: l'escudella i carn d'olla, el pollastre pota blava, la coradella de Molins de Rei, el 'cebiche' i els cargols.