Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

'Jugo com una nena!' al Palau Robert

Interior de l'exposició 'Jugo com una nena!' al Palau Robert

Interior de l'exposició 'Jugo com una nena!' al Palau Robert

‘Jugo com una nena!’ és una experiència expositiva sobre l’esport femení que combina divulgació i diversió. És una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya i comissariada per la periodista esportiva Laia Tudel. L’exposició romandrà oberta l’estiu de 2023, adreçada a la franja d’edat d’entre 6 i 14 anys especialment. Està pensada per ser visitada en família o en grup. 

Els conceptes que relliguen l’exposició són: 

 • Empoderar les noies 
 • Generar noves referents 
 • Ampliar la mirada sobre l’esport 
 • Donar visibilitat a l’esport femení 
 • L’esport de i per a tothom 
 • L’esport sense prejudicis i sense estereotips 

Quatre àmbits dexposició 

En el primer àmbit, es plantegen fins a quatre preguntes que les persones assistents hauran d’esbrinar a partir d’uns gràfics exposats a la paret i que permetran iniciar aquesta experiència. I és que... quantes dones fan esport federat a Catalunya? Quins esports? Quin és el percentatge de directives i de noies que aposten per formar-se en el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE)? A través d’interactius, es convida les i els visitants a respondre aquestes qüestions. Al final de l’espai, es trobaran dues portes i una pregunta: “Qui diries que ho té més fàcil en el món de l’esport, les nenes o els nens?”. I, efectivament, són els nens, però en aquesta exposició tothom haurà de fer el camí de les nenes per saber què se sent. D’aquesta manera, només es podrà avançar per la porta de l’esport femení. 

Pel que fa al segon àmbit, està plantejat com una cursa d’obstacles, amb barreres. A cadascuna d’aquestes tanques es tractarà un tema dels que planen sobre l’esport femení: 

 1. Els insults i els estereotips que s’han de sentir dir les esportistes. 
 2. La diferència salarial respecte als nois. 
 3. La presència femenina a les institucions i als oficis de l’esport. 
 4. La repercussió i el tractament de l’esport femení als mitjans de comunicació. 

A la part final d’aquest àmbit hi ha tres monitors grans on esportistes d’elit i periodistes esportives parlen de les seves experiències. En format curt, com si es tractés d’històries o stories d’Instagram, explicaran com ha estat la seva trajectòria. 

El tercer àmbit, “Juga amb les cracs”, és l’espai més lúdic, on es pot jugar i agafar protagonisme. Seguint les referències de tres cracs de l’esport català, les persones assistents viuran el talent de Laia Palau, Patrícia Ortega i Maica García i intentaran emular els seus registres. L’objectiu és crear referents i visibilitzar l’experiència d’èxit d’algunes de les nostres esportistes. També hi ha una cabina de ràdio on es podrà retransmetre el que fan els companys i les companyes. Amb un repte doble: fer-ho amb un llenguatge no sexista i en català! 

I, pel que fa al quart àmbit, té la forma d’una habitació d’adolescent: amb pòsters de cracs de l’esport femení català a la paret, un ordinador i una tauleta amb imatges d’esport femení català i el palmarès de l’esport català femení d’aquest segle. 

L’exposició s’acaba amb una contundent declaració d’intencions: “Nenes, noies, dones! L’esport ens fa grans. I juntes hem fet gran també l’esport català i mundial. Sempre hi hem estat, n’hem format part i hem guanyat, però poques vegades ens ho han reconegut. Ara que sabem que a les nenes ens agrada l’esport, que les noies sabem fer esport i que les dones guanyem fent esport, només ens falta una cosa: visibilitat. 

L’exposició és d’accés lliure i gratuït, i es pot visitar fins al 25 de setembre a les sales 1 i 2 del Palau Robert.

logosgencat

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 281

TOT EL SABOR DE L'ESTIU!

 • Tot el que heu de saber per estar al dia
 • Maria Solivellas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: