Consells de cuina La Vanguardia

L'origen de la crema catalana

La crema catalana té una llarga trajectòria, i aquí us l'expliquem!

Crema de Sant Josep

Crema de Sant Josep Becky Lawton

Diu la llegenda que un bon dia un bisbe va anar a visitar un convent. Les monges van voler obsequiar-lo amb un flam, unes postres que havien fet en moltes ocasions i per les quals eren conegudes arreu del territori. Nervioses per la categoria del seu convidat, però, aquell dia el flam els va quedar massa líquid i van provar d’esmenar-ho afegint-hi una capa de sucre cremat. Quan li van oferir aquell flam desafortunat al bisbe, el sucre encara era ben calent. Ell, golafre, no s’hi va poder resistir i se’n va endur una cullerada a la boca: “Crema! Crema!”, va exclamar de seguida, sense saber encara que acabava de batejar aquella improvisada elaboració culinària.

Unes postres molt antigues

Sigui com sigui, aquesta anècdota no és més que una simpàtica ocurrència de l’imaginari popular. El que sí que sabem del cert és que la crema catalana és una de les postres més antigues del país. A certs receptaris medievals escrits en català, com ara el 'Llibre de Sent Soví' (1324) o el 'Llibre del Coch' (1520), ja hi apareix, sota el nom de llet cuita o lluixell, elaboracions fetes a partir de llet de cabra i ous que podrien ser-ne precursores. Al 'Calaix de sastre', un extensíssim dietari escrit entre el 1768 i el 1819 per Rafael d’Amat i de Cortada, baró de Maldà, es fan diverses referències a la crema catalana. En tot cas, no entrarem a debatre sobre si és més antiga la crema catalana o la crème brûlée, que és esmentada per primera vegada l'any 1691 i que està feta al bany maria amb nata, ous sencers i vainilla (per fer crema catalana utilitzem llet, rovells d'ou i canyella).

Les primeres receptes documentades

El procés d’elaboració d’aquestes postres icòniques de la cuina catalana no ha canviat gaire al llarg del temps. Cal tenir en compte que les primeres receptes documentades ja incloïen el toc de llimona i de canyella, dos productes molt utilitzats en la gastronomia àrab. L’historiador Jaume Fàbrega apunta que tradicionalment era habitual servir la crema en safates de porcellana o de pisa. “A vegades no es cremava”, explica, “i aleshores es podia decorar amb sanefes, inscripcions, etc. fetes amb la mànega de pastisseria a base de xocolata, merenga, etc.”.

Antigament, la crema catalana estava reservada al 19 de març, dia de Sant Josep (de fet, també se la coneix com a crema de Sant Josep). Avui en dia, la tradició es manté però s’ha tornat més laxa. Per sort nostra, se’n consumeix tot l’any i ha obtingut una plaça fixa a les cartes de postres de molts restaurants!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

21 jun

Tast de biblioteques amb DO

La Taverna de Vinseum cada mes fa un repàs a cada una de les diferents denominacions d'origen vinícoles...

21 jun

Secret Foodie Society 2018

Secret Foodie Society planteja una experiència gastronòmica ben peculiar. Una experiència immersiva...

25 mai - 22 jun

VII Jornades gastronòmiques del llagostí

Al vapor, amb arròs, en el carpaccio, a les croquetes, a l'amanida i de moltes més maneres podeu gaudir...

22 jun

VII Revetlles d’Estiu amb Musclos i Cava als mercats de Barcelona

El Mercat de Sant Antoni donarà el tret de sortida, el dia 22 de juny, a la setena edició de Revetlles...

Portada 216

L'AUTÈNTICA PIZZA NAPOLITANA

  • Història i Gastronomia
  • En un espai tan petit, una cuina tan gran...

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto