Aquest dimecres a la nit s'ha presentat la nova edició de la Guia Michelin i, per tant, ja sabem com queda el panorama d'estrelles al nostre país. A la gala de Lisboa hi ha hagut poques sorpreses i, en realitat, pocs canvis. Si l'any passat la guia va ser generosa amb Catalunya, enguany incorpora tres noves estrelles, mentre que dos establiments perden la que tenien.
Però anem a pams. En primer lloc, com és obvi, Catalunya ha perdut un restaurant amb tres estrelles després del tancament del Sant Pau de Carme Ruscalleda fa menys d'un mes. El relleu, en aquest cas, no l'agafa cap establiment, ja que no hi ha nous triestrellats al país, malgrat que alguns noms, com el Disfrutar, apareixien a alguna de les quinieles.
Pel que fa als restaurants de dues estrelles, hi ha un canvi de restaurant però no de xefs: els germans Torres perden les dues estrelles del Dos Cielos, que ha tancat, però en guanyen dues en la seva nova proposta, la Cocina de los Hermanos Torres. Per tant, en el panorama de les dues estrelles, només un canvi de nom i poca cosa més.
Tres nous locals amb una estrella
Les noves incorporacions que hi ha hagut són de restaurants amb una estrella. Concretament han estat La Barra de Carles Abellan i l'Oria, a Barcelona, i el Terra de l'Hotel Alàbriga, de Paco Pérez, a Sant Feliu de Guíxols. Això vol dir que Martin Berasategui ja té quatre estrelles a la Ciutat Comtal, ja que la nova estrella de l'Oria s'afegeix a les tres del Lasarte, tots dos al Monument Hotel. Per la seva banda, Paco Pérez suma un nou restaurant estrellat (en té dos pel Miramar i dos més per l'Enoteca), i Carles Abellan recupera una estrella amb La Barra de Carles Abellan (en tenia una pel Comerç 24, que va tancar).
A més d'aquestes tres estrelles, hi ha hagut dos locals que han perdut la que tenien: el Nectari,de Barcelona, i el Cinc Sentits, també a Barcelona, que ha tancat i s'ha traslladat.
Nou tres estrelles espanyol
Pel que fa a l'Estat espanyol, la gran notícia de l'edició d'enguany és la incorporació d'un nou restaurant amb tres estrelles Michelin. Es tracta del restaurant Dani Garcia de Marbella. Amb tot, malgrat que enguany no hi ha hagut la pluja d'estrelles a què estàvem acostumats en les últimes edicions de la guia, el repartiment confirma el bon moment que viuen la cuina catalana i la de tot l'Estat.
Totes les estrelles catalanes
Si voleu saber quins restaurants estrellats tenim a Catalunya, aquí en teniu el llistat:
Tres estrelles
El Celler de Can Roca (Girona)
Lasarte (Barcelona)
Àbac (Barcelona)
Dues estrelles
Miramar (Llançà)
Les Cols (Olot)
Enoteca (Barcelona)
Moments (Barcelona)
Disfrutar (Barcelona)
Cocina Hermanos Torres (Barcelona)
Una estrella
Alkimia (Barcelona)
Angle (Barcelona)
Bo.Tic (Corçà)
Ca l'Arpa (Banyoles)
Ca l'Enric (la Vall de Bianya)
Caelis (Barcelona)
Can Bosch (Cambrils)
Can Jubany (Calldetenes)
Casamar (Llafranc)
Castell de Peralada (Peralada)
Dos Palillos (Barcelona)
Els Brancs (Roses)
Els Casals (Sagàs)
Els Tinars (Llagostera)
Empòrium (Castelló d'Empúries)
Enigma (Barcelona)
Estany Clar (Cercs)
Fogony (Sort)
Gaig (Barcelona)
Hisop (Barcelona)
Hofmann (Barcelona)
Hoja Santa (Barcelona)
Koy Shunka (Barcelona)
L'Antic Molí (Ulldecona)
L'Ó (Sant Fruitós de Bages)
La Barra de Carles Abellan (Barcelona)
La Boscana (Bellvís)
La Cuina de Can Simon (Tossa de Mar)
La Fonda Xesc (Gombrèn)
Les Magnòlies (Arbúcies)
Les Moles (Ulldecona)
Lluerna (Santa Coloma de Gramenet)
Malena (Gimenells)
Massana (Girona)
Oria (Barcelona)
Pakta (Barcelona)
Rincón de Diego (Cambrils)
Sala (Olost)
Terra (Hotel Alàbriga de S'Agaró)
Tickets (Barcelona)
Tresmacarrons (el Masnou)
Via Veneto (Barcelona)
Villa Retiro (Xerta)
Xerta (Barcelona)