Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 plats sense lactosa

Deixem de banda els làctics

POL MARTÍN DE HARO

13/07/2021

Encara que la llet de vaca sigui un producte molt present a la dieta mediterrània, a l'hora de cuinar existeixen moltes opcions, i variades, per tal de poder preparar plats saludables i plens de sabor sense fer-ne servir. Poseu-vos el davantal per preparar deu plats sense lactosa, entre els quals trobareu llegums, peix, carn i unes postres delicioses.

01 Llenties pardines guisades amb carn

Llenties pardines guisades amb carn Food Photos / Cristina Rivarola

Llenties guisades amb carn

Un plat casolà i tradicional. D'aquells que no poden faltar en una dieta equilibrada. I és que les llenties són dels nostres llegums preferits, especialment quan van acompanyats de carn de vedella estofada amb xoriç, cansalada i hortalisses com pebrot, pastanaga, tomàquet... Com a afegit, i per variar, us proposem posar-hi col kale, més cruixent que l'habitual. Simplement, irresistible.

02 Caçó amb romesco

Caçó amb romesco

Caçó amb romesco

Heu tastat mai el tauró? Diuen que té gust de pollastre, o així ho mencionen a les pel·lícules... El caçó, que generalment es menja adobat en espècies, el fareu a la planxa a rodanxes fines per anar fent capes amb patata bullida, creant un timbal de color blanc i groc. Per acompanyar-lo, podeu fer servir un romesco. Aquesta salsa amb tomàquet, all, nyora, avellanes i pa està espectacular.

03 Flam de cafè

Flam de cafè Becky Lawton

Flam de cafè

Unes postres fàcils de preparar a les quals afegireu llet de soja (també pensant en els vegans) i una bona cullerada de cafè, que impregnarà el flam de la seva aroma i el seu gust. Només caldrà que ho poseu en motlles caramel·litzats fins que es dissolgui bé la barreja, i a reposar. Mireu d'acompanyar el flam amb una mica de nata.

04 Arròs a banda de bacallà, tripa i favetes

Arròs a banda de bacallà, tripa i favetes

Arròs a banda de bacallà, tripa i favetes

Un arròs que fa goig només de veure'l. Ens hem proposat aprofitar al màxim el bacallà, motiu pel qual afegireu lloms de bacallà dessalat fent-ne diferents retalls i les tripes, que haureu deixat prèviament en remull. Els menuts també mereixen una oportunitat, encara més, amb un arròs fet amb safrà, faves i un brou de peix espectacular.

05 Verdures amb romesco d'all negre

Verdures amb romesco d'all negre Becky Lawton

Verdures amb romesco d'all negre

Carme Ruscalleda us proposa aquest carbassó i ceps al forn amb cues de gamba amb unes pinzellades de romesco, salsa icònica catalana, en aquesta ocasió preparada amb all negre. L'all tradicional se sotmet a un procés de fumat pel qual s'ennegreix i perd el 97% de l'aroma. El gust és una mica dolç, amb una barreja de matisos salats, i la textura és tendra i molt suau. Original del Japó, és una alternativa saludable, ja que té totes les propietats nutricionals de l'all, multiplicades per deu. ​

06 Rogers de roca

Rogers de roca

Rogers de roca, patates, panses de tomàquet i ceba caiguda amb llorer

Gaudim dels rogers de roca, comprats al mercat, amb aquest espectacular suquet amb patates i ceba de Figueres. Aprofitant els caps i les espines del peix, i amb un raig de Brandi, tomàquet madur, ceba, porro i pastanaga, fareu una salsa d'aquelles que us obliguen a comprar dues barres de pa. Els rogers, però, els fareu en una paella antiadherent. Mireu d'afegir al plat unes fulles de fonoll fresc per tal d'aportar-hi un toc lleugerament aromàtic.

07 Granissat de maduixa

Granissat de maduixa Gemma Clofent

Granissat de maduixa

Toca refrescar-se amb aquest granissat de maduixa fàcil de preparar. Només necessitareu maduixes, sucre o edulcorant i un raig de licor del Dragó. Un cop ho hàgiu triturat, caldrà deixar-ho reposar al congelador. Això sí, després haureu de raspar el gel per tal d'aconseguir la textura desitjada. Tot un clàssic estiuenc ara preparat a casa.

08 Creps veganes d'espinacs amb panses i pinyons

Creps veganes d'espinacs amb panses i pinyons

Creps veganes d'espinacs amb panses i pinyons

A l'estil català, amb panses, pinyons i espinacs, farcireu aquestes creps salades, per a les quals elaborareu una massa diferent de la tradicional. Necessitareu beguda de nous, farina integral i llevat en pols. A més, per tal que els espinacs no quedin poc saborosos, hi afegireu una crema d'anacards amb llevat de cervesa i suc de llimona. Unes creps originals, divertides i saludables.

09 Mongetes 'pochas' amb rossellones

Mongetes 'pochas' amb rossellones

'Pochas' amb rossellones

Generalment, les mongetes se solen preparar amb carn, però al País Basc i a Astúries hi ha força tradició de cuinar les 'pochas' amb mol·luscs, concretament amb rossellones (també anomenades xirles), les quals, cuites al vapor, són molt consumides, menjades d'aperitiu, entre glop i glop. Aquí és tradició fer-les servir als arrossos de peix i de peix i carn, als suquets, a les sarsueles o en cuinats mariners tradicionals. La rossellona té la closca més llarga d'un costat que de l'altre, amb unes estries transversals blanquinoses, i viu a poca profunditat, a la part sorrenca de vora la platja, on de ben segur us agradaria gaudir d'aquests llegums amb el seu sofregit de tomàquet, ceba i pebrot. Mireu d'afegir-hi julivert fresc picat pel damunt

10 Carquinyolis de festucs

Carquinyolis de festucs Gemma Clofent

Carquinyolis de festucs

Doncs sí, respectant l'origen i l'elaboració d'aquestes postres catalanes que se solen prendre amb vi dolç, hem pensat d'afegir-hi uns festucs. Hi aportaran força sabor i un contrapunt salat que hi quedarà molt bé. Us han de quedar ben cruixents. Recordeu que només necessitareu farina, sucre, ou, llevat, ratlladura de llimona i, per descomptat, els festucs crus. Quinze minuts de forn, repòs i... A gaudir-ne!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada 251

AQUEST ESTIU, MENJA'T EL COCO!

  • Tot el que us cal per ser 'foodies' de debò
  • Kenya Nakamura i Anna Perayre

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto