És temps de Nadal, de bons plats i millors vins i caves! Aquest any tan peculiar no celebrarem grans reunions per les festes, però això no hauria de ser motiu per renunciar als millors maridatges. Aquests són els consells del CETT-UB:
- Per a l'aperitiu es recomana un vi blanc lleuger i sec. Millor si és àcid i de baixa graduació. Els riesling, albariño, xarel·lo, verdejo o godello són grans tries d'aquesta opció. Per als més atrevits, també és una bona elecció la proposta d'un escumós blanc de blancs jove fet de chardonnay, xarel·lo, macabeu, parellada o malvasia. És genial per començar a obrir la boca sense atipar-vos massa.
- Pel que fa als entrants, ja és indispensable tenir en compte la proposta de plats. El vi que trieu pot ser blanc, negre o rosat, però el que és essencial és que sigui jove. El vi blanc ha de ser lleuger, fresc, sedós, delicat i de fruita blanca ‒com els de garnatxa blanca, macabeu, picapoll, sauvignon blanc o viogner‒; el vi negre, per la seva banda, hauria de ser lleuger i versàtil, i que recordi la fruita vermella ‒varietats de merlot, ull de llebre, mencía o morastel són ideals‒, i si l'aposta final és un vi rosat, que sigui de llàgrima, fresc i aromàtic ‒fet de garnatxa, ull de llebre o merlot.
- En el cas del plat principal, el més contundent de l'àpat, els vins que l'acompanyen acostumen a ser també els de més cos i estructura. Per al peix o el marisc, sempre un blanc de criança de fusta o un blanc de criança fet amb àmfora de ceràmica, i de les varietats chardonnay, xarel·lo, garnatxa blanca o macabeu. Per a la carn ‒ja sigui al forn, estofada o rostida‒, molt millor un vi negre amb cos, buquet més intens i complex, fet amb garnatxa, ull de llebre, sumoll, syrah o cabernet sauvignon. Són perfectes per potenciar el sabor del plat.
- Les postres són territori exclusiu del cava. Si trieu unes postres dolces, és millor decantar-se per un sec o un semisec, amb un punt d’acidesa viva i fresca. Ajudarà a pair-les. Per als més llaminers, el cava dolç harmonitza perfectament amb els torrons, les neules i els polvorons tan típics de la sobretaula.
És molt important, també, saber mantenir les temperatures dels vins; per a la qual cosa és recomanable utilitzar glaçoneres, o fundes, que permetin conservar els vins blancs i rosats joves a una temperatura que varia entre els 6 ºC i els 8 ºC; en el cas d'un criança, entre els 9 ºC i els 12 ºC. Els negres joves s'han de servir entre els 11 ºC i els 13 ºC, i els complexos o amb més criança, entre els 15 ºC i els 18 ºC. El cava, semblantment a un vi blanc, és ideal servir-lo fred, a una temperatura que varia entre els 6 ºC i els 10 ºC, segons si és jove o gran reserva.