Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 consells per maridar els àpats nadalencs

Vins i caves per acompanyar els àpats de Nadal

Vi Nadal

Vi Nadal

És temps de Nadal, de bons plats i millors vins i caves! Aquest any tan peculiar no celebrarem grans reunions per les festes, però això no hauria de ser motiu per renunciar als millors maridatges. Aquests són els consells del CETT-UB:

  • Per a l'aperitiu es recomana un vi blanc lleuger i sec. Millor si és àcid i de baixa graduació. Els riesling, albariño, xarel·lo, verdejo o godello són grans tries d'aquesta opció. Per als més atrevits, també és una bona elecció la proposta d'un escumós blanc de blancs jove fet de chardonnay, xarel·lo, macabeu, parellada o malvasia. És genial per començar a obrir la boca sense atipar-vos massa.
  • Pel que fa als entrants, ja és indispensable tenir en compte la proposta de plats. El vi que trieu pot ser blanc, negre o rosat, però el que és essencial és que sigui jove. El vi blanc ha de ser lleuger, fresc, sedós, delicat i de fruita blanca ‒com els de garnatxa blanca, macabeu, picapoll, sauvignon blanc o viogner‒; el vi negre, per la seva banda, hauria de ser lleuger i versàtil, i que recordi la fruita vermella ‒varietats de merlot, ull de llebre, mencía o morastel són ideals‒, i si l'aposta final és un vi rosat, que sigui de llàgrima, fresc i aromàtic ‒fet de garnatxa, ull de llebre o merlot.
  • En el cas del plat principal, el més contundent de l'àpat, els vins que l'acompanyen acostumen a ser també els de més cos i estructura. Per al peix o el marisc, sempre un blanc de criança de fusta o un blanc de criança fet amb àmfora de ceràmica, i de les varietats chardonnay, xarel·lo, garnatxa blanca o macabeu. Per a la carn ‒ja sigui al forn, estofada o rostida‒, molt millor un vi negre amb cos, buquet més intens i complex, fet amb garnatxa, ull de llebre, sumoll, syrah o cabernet sauvignon. Són perfectes per potenciar el sabor del plat.
  • Les postres són territori exclusiu del cava. Si trieu unes postres dolces, és millor decantar-se per un sec o un semisec, amb un punt d’acidesa viva i fresca. Ajudarà a pair-les. Per als més llaminers, el cava dolç harmonitza perfectament amb els torrons, les neules i els polvorons tan típics de la sobretaula. 

Vins per maridar el Nadal

És molt important, també, saber mantenir les temperatures dels vins; per a la qual cosa és recomanable utilitzar glaçoneres, o fundes, que permetin conservar els vins blancs i rosats joves a una temperatura que varia entre els 6 ºC i els 8 ºC; en el cas d'un criança, entre els 9 ºC i els 12 ºC. Els negres joves s'han de servir entre els 11 ºC i els 13 ºC, i els complexos o amb més criança, entre els 15 ºC i els 18 ºC. El cava, semblantment a un vi blanc, és ideal servir-lo fred, a una temperatura que varia entre els 6 ºC i els 10 ºC, segons si és jove o gran reserva.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

30 gen

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada Cuina 246

SOPES!

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Albert Boronat Miró

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto