POL MARTÍN DE HARO
12/04/2021La ruca és un vegetal que ens ofereix moltíssimes possibilitats a la cuina, ja sigui en amanides, amb pasta, a la pizza... El seu sabor característic, entre amarg i picant, ha fet que països del sud d'Europa com Itàlia l'hagin incorporat a la seva dieta com una cosa habitual, i per això hem volgut proposar-vos algunes receptes per gaudir al màxim de la ruca, aliment desintoxicant i ric en vitamina B.
Nyoquis amb pesto de ruca Enrique Marco
La considerada com a "pasta de la patata" és un plat sinònim de prosperitat i generositat, ja que, segons diuen, en les temporades de fam derivades de la Primera Guerra Mundial, malgrat les ajudes de l'Estat, els més desfavorits seguien passant gana. Això va fer que les classes privilegiades, en un acte de bondat, els servissin un plat de nyoquis com a ajuda per pal·liar la gana. Així doncs, per a aquesta recepta us proposem uns nyoquis amb pesto, però elaborat amb ruca en comptes d'alfàbrega. Un cop els serviu, no us oblideu de ratllar un bon tros de pecorino romà, un dels millors formatges italians per a la pasta.
Pizzeta de tomàquets secs, ruca i panses
Una pizza al més pur estil català que us recordarà la coca de recapte, quan la tasteu. De fet, la seva base és una llesca de pa amb tomàquet triturat feta al forn perquè quedi ben torrada. Després, hi afegireu tomàquet a rodanxes, la ruca i els brots, i unes panses. Només caldrà que hi poseu una mica de vinagre de Mòdena italià i ja ho tindreu llest. N'hi ha, això sí, que se salten l'opció vegetariana i afegeixen unes anxoves de l'Escala a la pizzeta.
Tapes de carpaccio amb ruca, panses i vinagreta d'oli d'oliva verge extra i mostassa
Amanida embolicada en carpaccio? Doncs sí, és possible. Per a aquesta senzilla però saborosa proposta, haureu de preparar l'amanida de ruca amb panses i enrotllar-la amb la carn de vedella tallada ben fina. Després, haureu de fer una vinagreta per acompanyar les tapes de carpaccio, que portarà oli d'oliva, llimona, pebre negre i mostassa tradicional, la de gra. No digueu que no; és un aperitiu diferent molt desitjable.
'Piadina romagna' Enrique Marco
Un dels plats més icònics de la ciutat de Roma, amb ingredients mediterranis i saludables com formatge, ruca i pernil embolicats en la 'piadina', una massa fina rodona similar a la pita àrab que van introduir els etruscos com a substitut del pa. Per a aquesta recepta fareu servir un formatge cremós, el 'squacquerone', i pernil del país, similar al 'prosciutto' italià. Tingueu en compte, això sí, que al contrari de molts 'wraps' o pites d'aquest estil, primer haureu d'escalfar la 'piadina' i després afegir-hi els ingredients. Irresistible!
Amanida de ruca, meló i pernil d'ànec
Voleu portar el meló amb pernil a un altre nivell? Doncs amb aquesta amanida és possible. És diferent i combina dolç, salat i amarg gràcies al codony, el pernil d'ànec i la ruca. Però és que també porta meló, fruits vermells i mango! És un plat complet i variat que podeu gaudir en època primaveral i estiuenca si voleu aconseguir un bon meló al mercat, ingredient imprescindible de l'amanida. Es recomana afegir-hi oli d'oliva i vinagre al gust, així com uns trossets de formatge feta esmicolat.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.