Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 plats amb tonyina

Els imprescindibles del peix vermell per excel·lència

POL MARTÍN DE HARO

07/05/2021

Crua, macerada, a la planxa... La tonyina és actualment un dels peixos més cars del mercat i es pot preparar de moltes maneres. Es pot arribar a vendre per milers d'euros i és rica en minerals i vitamines dels tipus A i B. Els japonesos la preparen des de fa centenars d'anys amb tot tipus de sushi, tatakis i tàrtars, però ja fa anys que aquest peix de carn vermella s'ha guanyat un lloc a la nostra gastronomia. És per això que al CUINA us convidem a preparar aquests cinc plats amb tonyina.

01 Tataki de tonyina amb Bloody Mary tebi

Tataki de tonyina amb Bloody Mary tebi Becky Lawton

Tataki de tonyina amb Bloody Mary tebi

El maridatge perfecte per a una recepta d'inspiració asiàtica. I és que hem convertit el mític còctel de tomàquet, vodka i un toc picant de Tabasco, en una gelatina estil codony que conservarà el seu sabor característic i podrà acompanyar els lloms de tonyina, que fareu a la planxa marcada pels voltants procurant que quedi crua a l'interior. A més, hi afegireu unes boletes de wasabi seguint la tradició japonesa.

 

02 Xató

Xató

Xató

Una amanida mítica catalana que porta escarola, bacallà esqueixat, tonyina, filets d'anxova i un grapat d'olives variades. A més, la tonyina salada en remull és la forma tradicional de conservació de la tonyina, a tota la conca mediterrània, avui pràcticament desplaçada per la conservació en llauna i en oli. La clau del xató, no obstant això, està en la salsa –el romesco–, que preparareu, seguint la tradició, amb nyora. Els orígens de l'amanida encara són disputats entre diferents poblacions del Garraf i el Penedès i en podreu trobar alguna petita variació segons el lloc on la tasteu.
 

03 Tonyina amb wok de verdures picants amb salsa de soja i préssec

Tonyina amb wok de verdures picants amb salsa de soja i préssec

Tonyina amb wok de verdures picants amb salsa de soja i préssec

Una recepta senzilla, però molt saborosa, on haureu de dominar el wok. Per a aquest plat, maridareu la tonyina amb oli i gingebre i la passareu a la planxa. Però el secret del wok serà saltar verduretes com el porro, el pebrot, l'api amb bitxo, all i una salsa de soja que preparareu prèviament amb un puré de préssec i oli de gira-sol. Una combinació explosiva de salat, dolç i picant que farà que la tonyina llueixi millor que mai.

 

04 Ensalada russa

Ensalada russa

Ensalada russa

Un clàssic estiuenc que us solucionarà més d'un àpat: és fàcil de preparar, refrescant i molt variat. Els ingredients? Els de sempre: patata, pastanaga, pèsols, mongeta verda, ou d'ur i tonyina en oli d'oliva. No us oblideu de la maionesa, la salsa que li aportarà el seu característic sabor. Podeu utilitzar-ne d'envasada, però us recomanem que la prepareu vosaltres mateixos. Reserveu l'ensalada russa a la nevera fins al moment de servir-la.

 

05 'Poke' hawaià

'Poke' hawaià

'Poke' hawaià

Un dels plats més saludables i versàtils del moment. Aquesta recepta d'origen hawaià combina alguns dels ingredients més refrescants que pugueu trobar al mercat. N'hi ha versions de tota mena, però la més tradicional és la que porta tonyina crua, alvocat, ceba tendra, salsa de soja, alga wakame, xili mòlt, vinagre d'arròs i gingebre confitat. També podeu afegir-hi uns edamames, encara que el que no hi pot faltar mai és l'arròs blanc bullit, que estarà macerat amb vinagre, oli de sèsam i sucre morè.

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: