Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Quantes DOP coneixes?

Una DOP indica productes alimentaris originaris d'un indret geogràfic que els distingeix i atorga unes característiques essencials de la regió

Mongeta Ganxet és una de les 12 DOP de Catalunya

Mongeta Ganxet és una de les 12 DOP de Catalunya

Una DOP, sigles de Denominació d'Origen Protegida, és un tret distintiu que la Unió Europea atorga a diferents regions geogràfiques que són orígen d'un producte agrícola o alimentari de qualitat i especial de la regió. Es tracta, doncs, d'un producte amb unes característiques que provenen del medi geogràfic de la regió on s'ha originat, així com dels factors humans que treballen la terra. La diferència amb una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és que aquesta última només atribueix unes característiques del producte a la regió geogràfica. Les DOP, en canvi, són el tret distintiu i d'exclusivitat que ens indica que un aliment és únic, que només es pot conrear en aquella regió. 

A Catalunya, per exemple, tenim 12 DOP. Les coneixes totes?

  • Oli de l'Empordà - Des de 2008 distingeix la qualitat de l'oli d'oliva empordanès, i també d'alguns punts del Gironès i del Pla de l'Estany.
  • Oli de la Terra Alta - Oli amb unes aromes característiques d'ametlla i nou verda i un sabor lleugerament afruitat i picant.
  • Oli del Baix Ebre-Montsià - Olis d'oliva verge extra obtinguts a partir de tres varietats: morruda, sevillenca i farga.
  • Arròs del delta de l'Ebre - Producte estrella d'una regió plena d'arrossars. 21.000 hectàrees de cultiu per cobrir el 65% del territori.
  • Avellana de Reus - Distintiva de les avellanes produïdes a l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta.
  • Fesols de Santa Pau - Originaris i únics de la terra volcànica de la Garrotxa.
  • Les Garrigues - Una de les comarques amb més tradició d'oli té des de fa més de 40 anys la seva pròpia DOP.
  • Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya - Elaborada amb la llet fresca de les vaques frisones d'aquestes comarques.
  • Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya - I, com la mantega, el formatge de llet de vaca frisona també és distintiu de la regió.
  • Mongeta del ganxet - Del Vallès al Maresme i la Selva, la mongeta blanca i corvada del ganxet té la seva pròpia DOP.
  • Pera de Lleida - Tret distintiu de les dolces peres que es conreen als territoris de ponent.
  • Siurana - I perquè Catalunya és terra d'olis, els olis d'oliva verge extra del Priorat també tenen la seva DOP.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: