Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Quantes DOP coneixes?

Una DOP indica productes alimentaris originaris d'un indret geogràfic que els distingeix i atorga unes característiques essencials de la regió

Mongeta Ganxet és una de les 12 DOP de Catalunya

Mongeta Ganxet és una de les 12 DOP de Catalunya

Una DOP, sigles de Denominació d'Origen Protegida, és un tret distintiu que la Unió Europea atorga a diferents regions geogràfiques que són orígen d'un producte agrícola o alimentari de qualitat i especial de la regió. Es tracta, doncs, d'un producte amb unes característiques que provenen del medi geogràfic de la regió on s'ha originat, així com dels factors humans que treballen la terra. La diferència amb una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és que aquesta última només atribueix unes característiques del producte a la regió geogràfica. Les DOP, en canvi, són el tret distintiu i d'exclusivitat que ens indica que un aliment és únic, que només es pot conrear en aquella regió. 

A Catalunya, per exemple, tenim 12 DOP. Les coneixes totes?

  • Oli de l'Empordà - Des de 2008 distingeix la qualitat de l'oli d'oliva empordanès, i també d'alguns punts del Gironès i del Pla de l'Estany.
  • Oli de la Terra Alta - Oli amb unes aromes característiques d'ametlla i nou verda i un sabor lleugerament afruitat i picant.
  • Oli del Baix Ebre-Montsià - Olis d'oliva verge extra obtinguts a partir de tres varietats: morruda, sevillenca i farga.
  • Arròs del delta de l'Ebre - Producte estrella d'una regió plena d'arrossars. 21.000 hectàrees de cultiu per cobrir el 65% del territori.
  • Avellana de Reus - Distintiva de les avellanes produïdes a l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès i la Terra Alta.
  • Fesols de Santa Pau - Originaris i únics de la terra volcànica de la Garrotxa.
  • Les Garrigues - Una de les comarques amb més tradició d'oli té des de fa més de 40 anys la seva pròpia DOP.
  • Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya - Elaborada amb la llet fresca de les vaques frisones d'aquestes comarques.
  • Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya - I, com la mantega, el formatge de llet de vaca frisona també és distintiu de la regió.
  • Mongeta del ganxet - Del Vallès al Maresme i la Selva, la mongeta blanca i corvada del ganxet té la seva pròpia DOP.
  • Pera de Lleida - Tret distintiu de les dolces peres que es conreen als territoris de ponent.
  • Siurana - I perquè Catalunya és terra d'olis, els olis d'oliva verge extra del Priorat també tenen la seva DOP.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

28 nov

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada Cuina 245

NADAL KM 0. PASSAREM LES FESTES MÉS A PROP QUE MAI!

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Eric Ortuño

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto