Aquest dimarts hem posat punt final a la novena edició del Plat Favorit dels Catalans amb la proclamació de les sardines a la brasa com el plat mariner predilecte del país i amb un rècord històric de vots rebuts durant les tres setmanes del concurs. La recepta, defensada pel cuiner Santi Colominas, del restaurant Toc al Mar de Begur, s'ha imposat als altres finalistes del concurs: la paella de gambot amb costella i tòfona, la caldereta de musclos i el romesquet.
Aquests finalistes s'han disputat el premi durant la celebració del Gastronomic Forum Barcelona, on s'ha conegut el resultat final de la votació popular i els vots del jurat professional, amb un valor del 30% del total, format per Judith Càlix (directora de Cuina), Nandu Jubany (xef del restaurant Can Jubany), Joan Gurguí (propietari de la Bikineria i defensor de l'entrepà que va guanyar l'edició del 2023), Sílvia Grimaldo (publisher de la revista Cuina) i Pep Palau (director de Gastronomic Forum Barcelona). Santi Colominas ha recollit el xec commemoratiu que l'acredita com a padrí de la recepta guanyadora del Plat Favorit dels Catalans 2024.
L'edició d'enguany d'El Plat Favorit dels Catalans va començar el 17 d'octubre amb dotze plats que representen els amors d'estiu, aquells àpats que gaudim arran de mar i amb productes del mar. Després d'una primera fase en què van caure sis candidats de la llista, la segona fase va determinar quins serien els quatre finalistes del concurs. La gran final ha clos amb una sessió de música en directe a l'estand de Damm, patrocinador del concurs.
Rècord històric de vots
L'edició d'enguany del Plat Favorit dels Catalans ha rebut 116.976 vots durant tres setmanes i s'ha assolit així un rècord històric al concurs. Ara, les sardines a la brasa acompanyen els guanyadors de les edicions anteriors del concurs: l'escudella i carn d'olla (2016, plats del Corpus de la cuina catalana), el pollastre i capó del Prat (2017, plats amb productes IGP i DOP), la coradella de Molins de Rei (2018, plats hiperlocals), el cebiche (2019, plats estrangers), els cargols a la catalana (2020, tapes i platillos), el fricandó (2021, plats de festa), la botifarra amb seques (2022, esmorzars de forquilla) i el biquini (2023, entrepans).