- Al mercat podem trobar el sèsam de moltes maneres: cru (blanc o negre), torrat, en pasta (tahina), fet oli o mesclat amb sal (sal de sèsam) o amb mel (halva).
- El sèsam conté un 50% de greix: és la llavor amb la quantitat de greix més elevada que existeix.
- És originari d’Àfrica i de l'Índia, i conté moltes proteïnes i aminoàcids que, quan es barregen amb altres aliments, generen un gran valor biològic, que beneficia l’organisme.
- És perfecte per combatre malalties cardiovasculars i és una font d’hidrats de carboni, que faciliten el treball de l’intestí. A més, conté moltes vitamines, àcids omega-3 i omega-6 i minerals, sobretot calci.
- La llavor la podeu fer servir tal qual, en sopes, amanides, arrossos, pastes, pans o saltats; si es torra, encara és més gustosa.
- L’oli de sèsam es pot fer servir cru, per amanir verdures, pasta o les amanides (tingueu en compte que té un sabor molt potent). També es pot fer servir per cuinar, però amb compte, perquè a temperatures altes es crema.
- La tahina és una pasta feta amb llavors de sèsam torrat que es fa servir, sobretot, per fer hummus, una pasta de cigrons del Pròxim Orient molt popular, actualment.
- S’ha de tenir en compte que el sèsam i l’oli de sèsam s’enrancien amb molta facilitat, per tant, és important adquirir-lo en petites porcions.
- La llavor de sèsam també es pot fer servir en moltes receptes dolces (sobretot el sèsam negre), afegint-lo a pans, pastissos, cremes o fins i tot gelats. Mesclada amb altres llavors i amb iogurt, pot ser un esmorzar excel·lent.
- Podeu fer servir les llavors de sèsam senceres o convertides en pols, per arrebossar, per exemple, carn o peix: hi aporta un sabor interessant de fruita seca i un cruixent excel·lent.
Si voleu fer servir el sèsam en les vostres preparacions, un recomanem començar per alguna d'aquestes receptes: